Seks skjulte tegn på jernmangel

Jernmangel er ret almindeligt. Risikoen er størst hos kvinder

Arkivfoto

Arkivfoto

SUNDHED:Jernmangel er en af de mest almindelige mangeltilstande, som de færreste dog er opmærksom på.

Kvinder har en større risiko for jernmangel formentlig fordi de spiser mindre kød, der har et større indhold af mineralet end grøntsager.

Din krop absorberer den type jern, der kommer fra kød, fjerkræ og fisk, to til tre gange mere effektivt end den type jern, der kommer fra planter, fortæller ernæringsekspert Rania Batayneh. Men selvom du er vegetar kan du stadig få tilstrækkeligt med jern, hvis du planlægger dine måltider korrekt. Mørke bladgrøntsager, fuldkorn og bælgfrugter er rige på jern. Kombiner dem med mad, der er rigt på C-vitamin som peberfrugter, bær og broccoli.

Jern er vigtigt for din evne til at producere hæmoglobin, et protein, som hjælper de røde blodceller med at sende ilt ud i kroppen. Og med for lidt jern påvirkes kroppen, bl.a. kan du få blodmangel.

Her er 6 tegn på at du lider af jernmangel:

Du har hjertebanken

Et hjerte, der er på overarbejde, kan give symptomer som ujævne hjerteslag, mislyde, forstørrelse af hjertet og endda hjertesvigt. Men der er ikke grund til panik. Før tingene bliver så alvorlige, skal du sikkert have lidt af jernmangel og blodmangel i lang tid.

Det antyder en gennemgang af hjerteproblemer og jern- og blodmangel, som er foretaget af Texas Heart Institute Journal. Men hvis du har hjerteproblemer, er det vigtigt, at du får tjekket dit jernniveau, da for lidt jern kan gøre problemerne værre.

Du er gravid

Mange er opmærksomme på behovet for folinsyre under graviditeten, men fostre har også behov for jern, og stjæler bare fra mors lager. Så det er ekstra vigtigt at holde øje med jernniveauet under graviditeten. Derudover risikerer kvinder at miste meget blod under fødslen, så det gælder om at have fyldt jerndepoterne op. Hvis du er gravid med tvillinger, hvis du bliver gravid i rap rækkefølge eller du kaster op på grund af morgenkvalme, så skal du gøre en ekstra indsats for at få tilstrækkeligt jern.

Du er udmattet

Det mest almindelige tegn på jernmangel kan også være det sværeste at opdage, nemlig træthed. Hvornår er man for træt? Hvornår er det bare en normal reaktion på et travlt liv?

- Mange kvinder har travle liv og føler sig trætte, siger Nancy Berliner, doktor og medforfatter på Blood, der er et tidsskrift udgivet af American Society of Hematology.

13 grunde til at du altid er træt

Hun mener, at mange kvinder bare lever med, at de er trætte. Men jernmangel betyder, at der kommer mindre ilt ud i kroppen, og det giver mindre energi. Hvis det er normalt at du er træt samtidig med at du føler dig svag, irritabel og ude af stand til at holde fokus, så kan jernmangel være en årsag.

Du har rastløse ben

Nogle mennesker lider af det, der hedder ’restless legs syndrome’. Det betyder, at du simpelthen ikke kan holde benene i ro – heller ikke når du slapper af eller sover. Det kan være en meget ubehagelig og anstrengende tilstand. Omkring 15 pct. af dem, der lider af syndromet, har ifølge John Hopkins Medicine, Maryland, jernmangel. Og jernmangel gør symptomerne værre, hvis man har sygdommen i forvejen.

Du er bleg

Der er en grund til at man ofte forbinder det at være bleg med at se syg ud. Hæmoglobin giver blodet sin røde farve – og din hud sin rosa glød. Det betyder, at du bliver bleg, når der er for lave niveauer af proteinet i din krop.

10 madråd mod appelsinhud

Det er rimeligt nemt at spotte, hvis du er mere bleg end du plejer at være, men du kan også tjekke, om indersiden af dine læber, dine gummer og indersiden af dine øjenlåg er mindre røde end de plejer at være. Så er der måske tale om jernmangel.

Du taber håret

Jernmangel, især hvis det er så voldsomt, at der også er tale om egentlig blodmangel, kan medføre hårtab.

”Det får din krop i en tilstand af overlevelseskamp, så kroppens iltforsyning kanaliseres til vitale funktioner, hvilket går ud over funktioner som at give håret næring,” forklarer dr. Moritz.

9 overraskende årsager til hårtab

Men bliv ikke urolig, hvis der ligger lidt hår i vasken. De fleste mennesker mister omkring 100 hårstrå om dagen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.