Sjælden mønt fundet ved nordjysk strand

Usædvanligt fund fra Bulbjerg del af danefæ-udstilling på Nationalmuseet

Morten Kyndby Holm
Den nederlandske 1600-tals-sølvdaler - støbt ind i mørtel - udstilles fra på fredag på Nationalmuseet. Foto: Nationalmuseet
Thisted og omegn 27. januar 2015 15:14

BULBJERG/KØBENHAVN: En mand, der gik tur på stranden, gjorde for nogle år siden et usædvanligt fund ved Bulbjerg i Thy: En murrest, med en mønt støbt ind i mørtelen.

Fundet blev afleveret til Nordjyllands Historiske Museum - som siden sendte det videre til Nationalmuseet i København. Her er mønten fra på fredag, 30. januar, en del af museets nye udstilling af danefæ.

Mønten er en nederlandsk sølvdaler fra begyndelsen af 1600-tallet, og den er efter alt at dømme blevet støbt ind i mørtelen som et offer til et nybyggeri, fortæller Line Bjerg, museumsinspektør på Nationalmuseet.

Skikken med bygningsofre kendes fra middelalderen og op i 1600-tallet. Da en aalborgensisk gård fra 1600-tallet skulle tages ned og flyttes til Den Gamle By i Aarhus, fandt man netop en nederlandsk daler som en offergave i bygningsværket, fortæller hun.

Men hvilken bygning mønten fra Bulbjerg stammer fra - det er et åbent spørgsmål. Et bud kunne være en gammel købmandsgård, som måske er blevet revet ned for mange år siden - uden at nogen har opdaget, at der sad noget værdifuldt i et stykke af mørtelen. I hvert fald kan fundet meget vel stamme fra bygningsrester, som er blevet smidt på stranden.

- Mønten har tydeligvis ligget længe og rullet i strandkanten, siger Line Bjerg - som håber, at nogen kan hjælpe med en opklaring af mysteriet.

De nederlandske sølvdalere var en ”hård valuta” i 1600-tallet. Mange danske studehandlere kom således hjem fra Nederlandene med den type klingende mønt i lommen. Prisen på en stud var omkring syv sølvdaler.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...