Skat jager nordjysk skatteskyldner

Den tidligere ejer af Nørresundby-virksomheden ETI Telecom står over for skattekrav på 105 millioner kroner

Konkursramte HHU ejede indtil 2007 forsvarsvirksomheden ETI Telecom - nu Detica - på Bouet Møllevej i Nørresundby. Foto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Konkursramte HHU ejede indtil 2007 forsvarsvirksomheden ETI Telecom - nu Detica - på Bouet Møllevej i Nørresundby. Foto: Lars Pauli Lars Pauli

NØRRESUNDBY:Skat i Hjørring har stævnet den tidligere ejer af den nordjyske forsvarsvirksomhed ETI Telecom, Ronnie Vagner Kristiansen, og to andre personer med tilknytning til virksomheden med krav om betaling af 105 millioner kroner. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Kravet er opstået i kølvandet på sidste års konkurs i nordjyske HHU Aps, som Skat mener, at Ronnie Vagner Kristiansen var den reelle ejer af.

Ronnie Vagner Kristiansens sidst kendte bopæl er i byen Baar i Schweiz, men han har også boet i Sussex i England og i Hou i Nordjylland, og hans nuværende opholdssted er ukendt.

Forkyndt i Statstidende

Skats advokat, Karsten Holt fra Kammeradvokaten, har måttet ty til et sjældent brugt alternativ til postvæsenet for at få forkyndt stævningen for Ronnie Vagner Kristiansen.

Karsten Holt har nemlig måttet indrykke en forkyndelse i Statstidende, hvor han beder Ronnie Vagner Kristiansen reagere på stævningen fra Skat.

Samme besvær har Skats advokat ikke haft med at få fat i de to øvrige personer, som Skat retter sit trecifrede millionkrav mod.

Det drejer sig om den tidligere ledelse i HHU, direktør Mark Fitzhugh og bestyrelsesformand Claus Bak Petersen.

Tømte selskabet for midler

Skats erstatningskrav mod ejer og ledelse i HHU opstod i juli 2007.

Her solgte HHU sine aktier i forsvarsvirksomheden ETI Telecom i Nørresundby til sin ejer, det svenske selskab SNAH AB, for 1,3 milliarder kroner.

Som betaling for aktierne fik HHU slettet en gæld til SNAH på 1,3 milliarder kroner.

Skat stod tilbage

Mens SNAH som ejer af HHU altså fik betalt, hvad man havde til gode, så var Skat som kreditor mindre heldig.

Der blev nemlig ikke ved samme lejlighed reserveret penge til at dække et stort krav fra Skat mod HHU om betaling af rentekildeskat.

Da HHU sidste år gik konkurs, stod Skat derfor tilbage med et skattekrav på over 100 millioner kroner, som der ikke er dækning for i konkursboet.

Er erstatningspligtige

Ved at tømme HHU for penge uden at tage hensyn til Skats krav, så har ledelsen handlet erstatningspådragende.

Det mener advokat Boris Frederiksen, der er kurator i HHUs konkursbo.

- Erstatningskravet er baseret på, at disse personer (den tidligere ledelse og ejeren, red.) har medvirket til at tømme selskabet for midler, efter at det stod klart - eller burde have stået klart - for dem, at Skat havde et krav på rentekildeskat mod selskabet, skriver kurator i en af de redegørelser, som NORDJYSKE har fået aktindsigt i ved Skifteretten i Aalborg.

- Ingen kommentar

Tidligere bestyrelsesformand i HHU Aps, Claus Bak Petersen, har ingen kommentar til Skats stævning mod ham.

Den tidligere direktør i HHU, Mark Fitzhugh, bekræfter, at han er involveret i en skattesag i forbindelse med HHU, men ønsker i øvrigt ikke at udtale sig.

Mark Fitzhugh er i dag direktør for ETI Telecom, der nu hedder Detica og er ejet af britiske BAE Systems.

Det har ikke været muligt for NORDJYSKE at opspore Ronnie Vagner Kristiansen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.