Solhaven: Bestikkelse har været nævnt

Intet at skjule. Allerede for et år siden blev der talt om bestikkelse i retten i Solhaven-sagen

Foto: Mette Nielsen

Foto: Mette Nielsen

AALBORG/FARSØ:Intet har været skjult. For anklagemyndigheden i Aalborg har ikke vidst mere om en mulig bestikkelsessag end forsvarerne i Solhaven-sagen.

Den melding kommer fra anklager Lene Lentz, efter at advokat Niels Fjeldberg i går i NORDJYSKE højlydt undrede sig over, at han og kollegerne ikke havde hørt noget om, at betjente var under mistanke for at tage imod gaver fra den sociale institution Solhaven.

Nævnt ved retsmøde

Ti advokater forsvarer elleve tidligere ansatte på den nu konkursramte institution Solhaven. De tidligere ansatte er under anklage for at have udøvet vold, tvang og mishandling overfor en række teenagere, der var anbragt på stedet i perioden 2005 til 2012.

- Allerede ved det første retsmøde (2. september 2013 - red.) redegjorde vi for, at vi havde orienteret Den Uafhængige Politiklagemyndighed om, at der var nogle forhold, som man kunne se nærmere på. Derefter ved vi ikke, hvad man her er nået frem til, da vi ikke bliver orienteret om Den Uafhængige Politiklagemyndigheds arbejde. Den er jo netop uafhængig, fremfører Lene Lentz.

Forlænger ikke sag

Den langstrakte sag er vokset flere gange og er nu planlagt til at runde 50 retsmøder med dom sidst i november.

Lene Lentz afviser dog, at den nye drejning i sagen kan betyde, at sagen i Aalborgs byret forlænges yderligere.

- Det er en anden efterforskning, og emnet indgår ikke i vores anklageskrift, forklarer hun.

Anklageskriftet er på 75 punkter og beskylder blandt andet stedets leder for både at have deltaget i og været vidende om gentagne og systematiske magtmisbrug.

Statsadvokat ind i sagen

Skriftet bygger især på beretninger fra 21 unge, der fortæller om deres oplevelser som anbragte på Solhaven.

I vidneskranken har flere af de unge undret sig over, at det var så svært at få hjælp fra det lokale politi, når de følte sig dårligt behandlet. Andre har nævnt, at de på forhånd opgav at henvende sig der, da de havde hørt, at det ikke ville nytte.

I Aarhus har Kirsten Dyrman fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed bekræftet, at man er i gang med en efterforskning af sagen.

Hun venter, at den relativt hurtigt bliver afsluttet og sendt til statsadvokaten, der derefter vil afgøre, om der er grundlag for en ny retssag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.