Spis bønner og tab dig

En portion om dagen kan gøre det lettere at få succes med slankekuren

Bønner kan øge chancen for at få succes med slankekuren. Arkivfoto

Bønner kan øge chancen for at få succes med slankekuren. Arkivfoto

DANMARK:En daglig portion bønner, ærter, kikærter eller linser øger mæthedsfølelsen og kan sikre dig succes med slankekuren.

Det tyder en systematisk gennemgang af alle tilgængelige kliniske undersøgelser af sammenhængen mellem spisning af bælgfrugter og vægttab.

Undersøgelsen viser, at folk føler sig 31 procent mere mæt efter at have spist i gennemsnit 160 gram af bælgfrugter sammenlignet med en kontrolgruppe på en almindelig kost.

Bælgfrugter har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at de fordøjes langsomt, og kan anvendes til at reducere eller erstatte animalsk protein samt dårlige fedtstoffer.

Undersøgelsen viste at folk følte sig mættere på tværs af forskellige aldersgrupper og Body Mass Indexes, fortæller cheforsker dr. John Sievenpiper fra St. Michaels Hospital Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre i Toronto, Canada. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Obesity.

Dr. Sievenpiper siger, at kun 13 procent af canadierne spiser bælgfrugter på en given dag, og de fleste spiser ikke i nærheden af undersøgelsens gennemsnitlige mængde på 160 gram på trods deres kendte helbredsfordele. Det er formentlig tal, der ikke er meget anderledes for danskere.

Læs også: 10 overraskende madvarer, der slanker dig

Dr. Sievenpiper påpeger, at 90 procent af slankekure mislykkes, hvilket resulterer i vægtforøgelse, som til dels kan skyldes sult og madtrang. At vide hvilke fødevarer, der får folk til at føle sig mættere længere må hjælpe dem med at tabe sig og holde vægten.

Læs også: 9 personlighedstræk, der påvirker din vægt

Selvom analysen fandt at bælgfrugter havde ringe indflydelse på mængden af mad en person spiser i hans eller hendes næste måltid, understøtter disse resultater langsigtede kliniske forsøg, som har vist at bælgfrugter støtter et vægttab.

Læs også: 7 nemme måder at få gang i forbrændingen

For nyligt offentliggjorde Dr. Sievenpiper en anden systematisk gennemgang, der viste, at en daglig portion bønner, ærter, kikærter eller linser også kan reducere det såkaldt dårlige LDL-kolesterol med fem procent, og dermed mindske risikoen for hjerte-kar-sygdom.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.