Spis fed ost mod diabetes

En lækker ostemad med et glas sødmælk er ikke lige den menu, de fleste slankebevidste danskere ville kaste sig over, men det kan være en god ide for folk med risiko for diabetes

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Fede mejeriprodukter viser sig nemlig i en stor ny undersøgelse at reducere risikoen for diabetes 2, som i de sidste ti år har ramt flere og flere danskere.

En stor ny overraskende svensk undersøgelse viser tilmed at light mælkeprodukter ikke reducerer risikoen for diabetes, selv om overvægt er en af de absolut vigtigste årsager til diabetes 2.

Fedt i kosten kan påvirke glukosemetabolisme og insulins følsomhed og kan derfor have en afgørende rolle i udviklingen af diabetes 2.

Tidligere undersøgelser har vist at animalsk fedt især fra rødt kød øger risikoen for diabetes 2, men adskillige epidemiologiske undersøgelser har indikeret, at et højt indtag af mejeriprodukter kan være beskyttende.

Med den nye undersøgelse har forskerne fra Lunds Universitet Diabetes Center, Malmø, Sverige, ønsket at undersøge hvordan de forskellige fedtkilder påvirkede risikoen for diabetes.

Undersøgelsen er baseret på 26.930 personer, hvoraf 60 procent var kvinder, mellem 45 og 74 år, der har deltaget i Malmø Kost og Kræft-undersøgelsen og er blevet fulgt over en periode på 14 år. Her konstaterede forskerne, at 2860 personer havde udviklet diabetes 2.

Ny tabletbehandling mod diabetes 2

Forskerne fandt, at de 20 procent af deltagerne der havde det højeste indtag af mejeriprodukter med et højt fedtindhold, havde en 23 procent lavere forekomst af diabetes 2 i forhold til de 20 procent, der indtog færrest mejeriprodukter.

Gennemsnitligt indtog de 20 procent med det højeste forbrug 8 daglige portioner ost, mælk eller andre mejeriprodukter.

Til gengæld var der ingen fordel ved at spise eller drikke fedtfattige mejeriprodukter - i hvert fald ikke i forhold til risikoen for at udvikle diabetes 2.

Derfor helbreder fedmeoperationer diabetes

Også når det kom til risikoen ved at spise fedt kød, viste undersøgelsen at risikoen for at få diabetes 2 var højere, hvis man spiste magert kød. Deltagere, der hovedsageligt spiste magert rødt kød havde en 24 procent øget risiko for diabetes, mens deltagere, der spiste fedtrigt kød kun havde en 9 procents højere risiko.

- Vores observationer kan bidrage til at afklare tidligere resultater vedrørende fedt i kosten og deres fødekilder i forhold til diabetes 2. Den nedsatte risiko ved et højt indtag af fedtrige mejeriprodukter viser, at mælkefedt, i det mindste delvist, har en beskyttende effekt overfor diabetes 2, siger chefforsker Dr. Ulrika Ericson.

10 overraskende madråd, der slanker

- Vores resultater tyder på, at i modsætning til animalsk fedt i almindelighed, kan fedtstoffer fra mejeriprodukter spille en rolle i forebyggelsen af diabetes 2.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.