Dansk træner: VM-format er kedeligt for Magnus Carlsen

VM i skak er blottet for spænding og kreativitet. Derfor gider Carlsen det ikke, fortæller hans danske træner.

Magnus Carlsen kan ikke længere finde motivation til at forsvare sin titel som verdensmester i skak. Han forsvarede den senest mod russiske Ian Nepomniachtchi i 2021. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Magnus Carlsen kan ikke længere finde motivation til at forsvare sin titel som verdensmester i skak. Han forsvarede den senest mod russiske Ian Nepomniachtchi i 2021. -/Ritzau Scanpix

Der havde længe lydt rygter om, at den femdobbelte norske verdensmester i skak Magnus Carlsen ville trække sig fra det kommende verdensmesterskab.

Alligevel var det noget af et nyrestød til skakverdenen, da spillets største stjerne tidligere på ugen meldte ud, at han ikke ønskede at forsvare sin VM-titel mod den russiske udfordrer Ian Nepomniachtchi.

Nordmanden er ganske simpelt ikke motiveret til at stille op til endnu et titelforsvar. Udmeldingen ærgrer Magnus Carlsens danske træner Peter Heine Nielsen, men han forstår godt Carlsen. VM er for kedeligt for nordmanden.

For selv om man er storfavorit, er et titelforsvar en tidskrævende og opslidende affære i det nuværende format, understreger Peter Heine Nielsen.

- Det er da trist for skakverdenen, at vi har en verdensmester, som ikke synes, at det er sjovt at spille VM, men hvis en spiller er så god, at han bliver ved med at vinde, kommer han til at bruge hele sit liv på det, siger Peter Heine Nielsen.

Verdensmesterskabet i skak er i dag skruet sammen, så den forsvarende verdensmester skal møde vinderen af den såkaldte kandidatturnering en gang hvert andet år.

Kandidatturneringen spilles som regel tidligt på året, mens selve verdensmesterskabet afgøres bedst ud af 14 partier, der hver kan vare op til syv timer, sidst på året.

Fra vinderen af kandidatturneringen er fundet, til verdensmesterskabet begynder, er der et enormt, opslidende forberedelsesarbejde, som i høj grad er baseret på analyser fra avancerede skakcomputere, fortæller Peter Heine Nielsen.

- En VM-kamp er på mange måder kedelig. Det tager minimum et halvt år at forberede sig, og man spiller kun mod én modstander over mange partier.

- Det kræver en ekstrem arbejdsmængde i forhold til computerarbejde. Det er ikke så spændende og kreativt, og det er en trist måde at spille skak på.

- Det handler meget om at få et hold af hjælpere, der sidder i flere måneder med enormt stærke computere og analyserer. Det bliver computer mod computer og hold mod hold frem for to mennesker, der sætter sig ned og spiller skak.

- VM-kampe er blevet et våbenkapløb, der trækker kreativiteten ud af skak, og Magnus synes ikke, det er sjovt, siger Peter Heine Nielsen.

Selv om Magnus Carlsen har trukket sig fra VM i skak, er han bestemt ikke færdig med at flytte brikker på det ternede bræt.

Næste store turnering for Magnus Carlsen bliver Grand Chess Tour i Kroatien, mens han senere på året tager til Indien for at repræsentere Norge under skakolympiaden.

Carlsens kærlighed til det ældgamle brætspil er intakt, så længe formatet er sjovere og mere spontant end under VM, fortæller Peter Heine Nielsen.

- Jeg var med ham til en turnering i Holland i januar, og det var langt sjovere end VM. Der var forskellige modstandere og mindre forberedelse, og det vil han hellere.

- Vi er nået til et punkt, hvor VM ikke er sjovt længere. Hvorfor bruge et halvt år på at forberede sig, når man har vundet fem gange og ved, at man er storfavorit? spørger Peter Heine Nielsen retorisk.

Magnus Carlsen vandt i 2013 sit første verdensmesterskab i skak mod den tidligere indiske verdensmester Viswanathan Anand.

Siden har Carlsen siddet solidt på titlen, som han har forsvaret fire gange.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.