Fifa indfører semiautomatisk offside til VM i Qatar

Ny teknologi skal det gøre det nemmere og hurtigere at spotte offsidesituationer til VM, meddeler Fifa.

Fifas dommerchef, Pierluigi Collina, forsikrer, at der ikke er tale om robotdommere til VM, men blot en hjælpende hånd til VAR-rummet. Collina er selv tidligere dommer i fodbold. Fra 1998 til 2003 blev han seks år i streg kåret til verdens bedste dommer. <i>Karim Jaafar/Ritzau Scanpix</i>

Fifas dommerchef, Pierluigi Collina, forsikrer, at der ikke er tale om robotdommere til VM, men blot en hjælpende hånd til VAR-rummet. Collina er selv tidligere dommer i fodbold. Fra 1998 til 2003 blev han seks år i streg kåret til verdens bedste dommer. Karim Jaafar/Ritzau Scanpix

Der bliver hele tiden lavet nye ændringer for at gøre fodbold bedre og mere effektivt. Fredag løftede Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) sløret for den seneste ændring.

Fifa vil benytte "semiautomatisk" offside-teknologi til VM i Qatar.

Det skriver BBC.

For at teknologien kan virke, bliver der sat en chip ind i kampboldene. 12 offside-kameraer vil desuden blive placeret på hver af de stadioner, som danner ramme for VM.

Hvis en spiller befinder sig i en offside-position, aktiverer systemet en alarm i VAR-rummet, som kan hjælpe dommerne med at træffe beslutninger hurtigere.

Systemet er blevet afprøvet under sidste års Arab Cup samt VM for klubhold.

Her reducerede man i gennemsnit offside-beslutninger i VAR-situationer fra 70 til 25 sekunder.

Selv om dommerprocessen bliver mere automatiseret, er det dog fortsat dommere af kød og blod, der sidder med den endelige beslutning, forsikrer Fifas dommerchef, Pierluigi Collina.

- Jeg har læst om robotdommere. Jeg forstår, at det er en god overskrift, men det er altså ikke tilfældet.

- Kampdommerne er stadig involverede i beslutningsprocessen. Den semiautomatiske teknologi giver kun udslag, hvis en spiller befinder sig i en offside-position, når bolden bliver spillet.

- Vores mål er at træffe korrekte beslutninger på banen. Hvis noget går galt, kan dommeren benytte sig af teknologien for at få bedre indblik i, hvad der faktisk skete. Og her vil der stadig være plads til diskussion, siger han ifølge BBC.

Pierluigi Collina har selv en fortid som dommer.

Fra 1998 til 2003 blev han kåret til verdens bedste dommer seks år i streg. Han var desuden dommer til VM-finalen mellem Brasilien og Tyskland i 2002.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.