Sydafrikaner scorer gigantpræmie i omstridt golfturnering

Charl Schwartzel scorede 33 millioner kroner for tre dages golf i London, og det er ny rekord for sporten.

Charl Schwartzel ligger blot nummer 126 på verdensranglisten, men sikrede sig lørdag golfhistoriens største førstepræmie. <i>Paul Childs/Ritzau Scanpix</i>

Charl Schwartzel ligger blot nummer 126 på verdensranglisten, men sikrede sig lørdag golfhistoriens største førstepræmie. Paul Childs/Ritzau Scanpix

37-årige Charl Schwartzel har haft tre ualmindeligt indbringende dage i London.

Lørdag vandt han således den første turnering nogensinde på den nye, meget lukrative og omdiskuterede LIV Golf-tour.

Sydafrikaneren endte med en samlet score på syv slag under par efter i alt 54 huller fordelt på tre dage, og det var et slag bedre end landsmanden Hennie du Plessis, der blev nummer to.

Schwartzel får fire millioner dollar svarende til cirka 28 millioner kroner - for sin individuelle sejr og yderligere godt 5 millioner kroner, da han også var en del af det vindende hold. 28 millioner kroner alene er ny rekord for en førstepræmie i en enkeltstående golfturnering.

Den samlede præmiepulje i denne første og i de seks kommende regulære turneringer i 2022 er på 177 millioner kroner til fordeling mellem blot 48 deltagere.

Selv Andy Ogletree, der blev nummer 48 i London, og kommende spillere på sidstepladser får 850.000 kroner for indsatsen.

I den ottende og sidste planlagte turnering i 2022 spilles der udelukkende som hold, og præmiepuljen bliver doblet op til godt 350 millioner kroner. Der er desuden en samlet præmiepulje 212 millioner kroner til fordeling blandt de tre bedste spillere samlet efter de syv første turneringer.

Alt i alt giver det 1,8 milliarder kroner at spille om i de otte turneringer i den første LIV Golf-sæson.

Til sammenligning er den største samlede præmiepulje i en af de traditionelle golfturneringer de 140 millioner, som væsentligt flere spillere dystede om i Players Championship i marts. Vinderen Cameron Smith scorede godt 25 millioner kroner ved den lejlighed.

LIV Golf har været stærkt debatteret og kritiseret.

Det skyldes ikke mindst, at den nye golftour er finansieret af Public Investment Fund, som er ejet af styret i Saudi-Arabien.

Det har fået mange kritikere til at hævde, at deltagere og andre involverede i projektet gør sig skyldige i sportswashing. Altså metoden, hvor sport bruges af stater, organisationer, firmaer eller personer til at forbedre omdømme og offentlig opfattelse.

De konkurrerende golftours har naturligt nok heller ikke jublet over introduktionen af LIV Golf. Umiddelbart efter første bold blev slået ud torsdag, reagerede den amerikanske PGA Tour.

LIV Golf-spillerne er således blev suspenderet fra turneringerne på PGA Tour med øjeblikkelig virkning. Flere havde dog allerede på forhånd taget konsekvensen og opsagt deres medlemskaber af PGA Tour.

Endnu er det til gengæld mere uvist, hvordan arrangørerne af de fire majorturneringer stiller sig i forhold til udbryderne. US Open, der afvikles i næste uge, har indtil videre tilladt LIV Golf-spillerne at stille op i årets tredje majorturnering.

Beskedne fire spillere fra verdensranglistens top-50 stillede til start i den første LIV Golf-turnering med den tidligere verdensetter og dobbelte majorvinder Dustin Johnson som det største navn.

Yderligere to, Patrick Reed og Bryson DeChambeau, har dog også meldt klar i løbet af de seneste dage.

Ud over de enorme præmiepuljer og kæmpe engangsbeløb til de enkelte spillere for overhovedet at stille op på LIV Golf-tour, skal spillerne også vænne sig til flere uvante ting på banen.

Der spilles således kun tre runder og 54 huller mod fire runder og 72 huller i andre turneringer, og alle spillere starter hver runde samtidigt, men på forskellige huller.

Feltet i hver turnering består af blot 48 spillere, og der er ingen cut, så alle spiller med i alle tre runder.

Ud over den individuelle konkurrence duellerer spillerne desuden i en holdkonkurrence. Hvert hold består af fire spillere, men holdene ændrer sig fra turnering til turnering.

Næste LIV Golf-turnering afvikles i Portland i USA i starten af juli.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.