Uefa og Fifa møder Super Leagues udbryderklubber ved EU-domstol

EU-domstolen tager i denne uge hul på tvisten mellem Uefa og Fifa og Super League-udbryderklubberne.

Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Aleksander Ceferin, har sammenlignet de resterende Super League-klubber med konspirationsteoretikere, der tror, at Jorden er flad, for at mene, at Super League stadig er en realistisk mulighed. (Arkivfoto). <i>Franck Fife/Ritzau Scanpix</i>

Præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Aleksander Ceferin, har sammenlignet de resterende Super League-klubber med konspirationsteoretikere, der tror, at Jorden er flad, for at mene, at Super League stadig er en realistisk mulighed. (Arkivfoto). Franck Fife/Ritzau Scanpix

Den Europæiske Unions Domstol påbegynder i denne uge sagen mellem de to fodboldforbund Fifa og Uefa og de resterende klubber i den europæiske udbryderturnering Super League.

Tvisten mellem de to parter startede, da en række store europæiske fodboldklubber i foråret sidste år sammen annoncerede, at de ville lancere en ny europæisk fodboldturnering, som skulle hedde Super League.

Trækket vakte enorm utilfredshed både blandt fans, politikere og andre fodboldklubber. Det tog da heller ikke mere end 48 timer, før samtlige af turneringens engelske klubber havde trukket sig fra formatet.

Og op til sagens start ved EU-domstolen er det faktisk kun de to spanske giganter Real Madrid og Barcelona samt italienske Juventus, som er tilbage i turneringen.

Især ved Uefa, som arrangerer EM og Champions League, og ved Fifa, som arrangerer VM, var der vrede at spore over udbryderklubbernes træk.

Forbundene søgte straks efter måder, man kunne sanktionere klubberne på. Blandt andet var der snak om, hvorvidt man kunne udelukke klubbernes spillere fra at deltage i VM og EM. Det er blandt andet det, som EU-domstolen skal hjælpe med at finde ud af.

Arrangørerne bag Super League kalder netop den sanktion for konkurrenceforvridende og søger EU-Domstolens støtte.

Uefa har tidligere sagt, at forbundet føler sig sikker i sin sag.

- Vi har tiltro til, at EU-domstolen vil fortolke EU's konkurrencelovgivning og eksisterende præcedens på nøjagtig vis, sagde Uefa.

Mark Orth, en sportsadvokat fra advokatkontoret Meolaw, mener, at det er tid til en ændring i systemet.

Han mener, at de store sportsforbunds monopoler på store turneringer er vundet på udelukkelsesprincipper i stedet for retfærdig konkurrence.

Det er "kilde til adskillige skadelige udviklinger i sportsverden", siger han.

Fifa og Uefa er støttet af en række EU-lande og desuden EU-Kommissionen.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.