Ung bryder jagter dansk pas og VM-medalje

Den tjetjenske flygtning Turpal Bisultanov jagter dansk pas i tide før OL, men i weekenden er målet VM-metal.

Turpal Bisultanov (tv.) - her under en træning i 2019 - deltager ved VM i Beograd, hvor han er et godt bud på en medalje. (Arkivfoto). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Turpal Bisultanov (tv.) - her under en træning i 2019 - deltager ved VM i Beograd, hvor han er et godt bud på en medalje. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den 20-årige bryder Turpal Bisultanov kæmper en hård kamp både på og uden for madrassen i disse måneder.

I weekenden jagter han en topplacering ved VM i Beograd, og derefter indstiller han igen fokus på at få det danske statsborgerskab, som er et krav, hvis han vil fastholde ambitionen om at komme med til OL i 2024.

Turpal Bisultanov flygtede fra Tjetjenien som barn med sin familie og har boet i Danmark siden, og sammen med broren Rajbek Bisultanov, der også er topbryder, har han i en årrække jagtet det rødbedefarvede pas, der skal bane vejen til OL.

Men det er en lang proces. I sommer dumpede han indfødsretsprøven med blot én fejl for meget, og nu skal han vente til november for at komme til prøven igen. Først når den er bestået, kan der søges om statsborgerskab.

Ifølge Thor Hyllegaard, der er sportschef i Dansk Brydeforbund, har man arbejdet på at få dansk statsborgerskab til brødrene i seks-syv år.

- Man skal huske, at Turpal er bare 20 år og skal håndtere både det på og det uden for madrassen. Det er han god til, men det tog hårdt på ham at misse prøven med én fejl, fordi han havde gjort en kæmpe indsats for at bestå.

- Han kan jo også se, at uret tikker frem mod OL. Der er en lang behandlingstid, når du søger statsborgerskab. Det fylder meget i det daglige, at han skal dygtiggøre sig for at bestå prøven, forklarer Thor Hyllegaard.

Prøven i november er ikke nødvendigvis sidste chance, hvis han skal nå OL i Paris, men tiden kan blive knap, hvis han skal vente til sommeren 2023 for at komme til prøve igen.

Således skal statsborgerskabet være hjemme, før Turpal Bisultanov kan stille op til de stævner og mesterskaber, hvor der er OL-pladser på spil.

Den lange proces gør, at OL i 2024 ifølge Hyllegaard ikke er realistisk for Rajbek Bisultanov, der har været ude med en skade i ti måneder.

I modsætning til Turpal mangler han stadig at få permanent opholdstilladelse, så for Rajbek er vejen endnu længere.

For fem måneder siden vandt Turpal Bisultanov EM-guld i 87-kiloklassen i græsk-romersk brydning, og forventningen til VM er derefter.

Han er seedet som nummer to og ligger nummer syv på verdensranglisten.

- Når man er europamester bliver man talt med blandt de største favoritter, men 87 kilo er måske den stærkeste klasse lige nu. Der er seks-otte brydere, der kan vinde eller tage medalje. Turpal er blandt dem, siger Thor Hyllegaard.

Bisultanov skal i ilden lørdag formiddag, og der er semifinaler lørdag aften og finale søndag aften.

Det samme er tilfældet for Oliver Krüger i 77-kiloklassen, mens Mathias Bak først skal i aktion søndag med mulig finale mandag.

Også Krüger og Bak er der forventninger til.

- Med en god lodtrækning håber vi, at de kan komme blandt de bedste otte. Vi håber, at de kan nå at dygtiggøre sig så meget, at de kan kvalificere sig til OL i Paris, siger Thor Hyllegaard.

VM i Beograd varer fra 10. til 18. september.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.