Stieg Larsons arveløse samleverske: Køb ikke bogen

Plat, enerverende, kedsommeligt og omstændigt at læse, siger Eva Gabrielsson om den fjerde bog om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist

- Lad være med at købe den bog, og hvis du er nysgerrig… lån den på biblioteket og kig i den. Jeg vil ikke læse den, siger Eva Gabrielsson til NORDJYSKE Stiftstidende. Foto: Marianne Andersen

- Lad være med at købe den bog, og hvis du er nysgerrig… lån den på biblioteket og kig i den. Jeg vil ikke læse den, siger Eva Gabrielsson til NORDJYSKE Stiftstidende. Foto: Marianne Andersen

SVERIGE:Torsdag udkommer en ”selvstændig” fortsættelse til Stieg Larssons tre binds Millennium-værk om superhackeren Lisbeth Salander og journalist Mikael Blomkvist. Et bind fire, ”Det der ikke slår os i ihjel”, skrevet af David Lagercrantz. Med tilladelse fra Larssons arvinger, hans far og bror. Den bog bryder Larsson samleverske gennem 32 år arkitekt Eva Gabrielsson sig ikke om.

- Det handler ikke om at varetage Stiegs litterære arv, det værk, som han efterlod i tre bind. Det handler om økonomi – og kun om at tjene penge. De sidste år har forlaget Nordstedt haft ganske betragtelige millionunderskud, og derfor er det økonomi og ikke andet, der har fået forlaget til at udgive en ”fritstående” fortsættelse, siger Eva Gabrielsson til NORDJYSKE Stiftstidende.

Arkitekt Eva Gabrielsson og Stieg Larsson levede sammen, da at han i løbet af to år, fra 2002 – 2004, oftest om natten, skrev de 2000 sider, som blev til de tre Millennium-bøger. ”Mænd som hader kvinder”, ”Pigen der legede med ilden” og ”Luftkastellet der blev sprængt”.

I april 2004 afleverede han de tre færdige krimier på én gang til forlaget Norstedt. Men samme år i november dør Stieg Larsson uventet af et hjertestop, få måneder før bind ét udkommer i Sverige. Han efterlader Eva Gabrielsson arveløs, da der ikke er skrevet et tinglyst testamente, og de ikke er gift.

I stedet arver faderen Erland Larsson og broder Joakim alle rettighederne til manuskripterne.

Forlaget Nordstedt har fået tilladelse af Larssons bo, altså far Erland og broder Joakim Larsson, der ”vil holde liv i de karakterer og den verden, som Stieg Larsson skabte”.

- Lad være med at købe den bog, og hvis du er nysgerrig… lån den på biblioteket og kig i den. Jeg vil ikke læse den. Det går altid galt, når spøgelsesskribenter skal forsøge at ramme en anden forfatters stil og tone. Det hæmmer og ender i sidste ende med at blive plat, enerverende, kedsommeligt og omstændigt at læse, siger Eva Gabrielsson til NORDJYSKE Stiftstidende.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden