Store oplevelser til 36 hviderussiske børn

Det er 15. år i træk, at Tjernobylforeningen har slæbt penge sammen til en tre ugers sommerlejr

Kassevis af nyt kvindeundertøj til fri afbenyttelse. Vi har så meget tøj, at hver har lov at fylde to store sække og tage med hjem til sig selv og deres famile, fortalte arrangørerne. Foto: Ole Iversen

Kassevis af nyt kvindeundertøj til fri afbenyttelse. Vi har så meget tøj, at hver har lov at fylde to store sække og tage med hjem til sig selv og deres famile, fortalte arrangørerne. Foto: Ole Iversen

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BULBJERG:- Mange af børnene er syge, og for langt de fleste er det deres første tur til et andet land. De får meget store oplevelser her, og især Legoland glæder de sig meget til.

Sådan siger Nadia via tolken Viktoria. Nadia er fra den evangeliske frikirke i Bobruijsk i Hviderusland og leder af turen til Danmark. Søndag aften ankom årets delegation til den 15. tjernobyllejr på Bulbjerghjemmet på Senåvej lige nord for Neden Bjerget, skriver Thisted Dagblad tirsdag.
Nadia er gift med præsten og deltager til hverdag i kirkens sociale arbejde, og hun siger, at der er meget at gøre. Mange mennesker i landsbyerne er fattige, og der er et stort forbrug af alkohol, ligesom der også er en del hjemløse, som to dage om ugen tilbydes gratis mad i kirken. Den tilbyder også børnene forskellige oplevelser, herunder sommerlejre.
Tjernobylforeningen står for lejren, der varer i tre uger. Budgettet er på 160.000 kr., inklusive bustransporten frem og tilbage, overnatning i Polen på både udtur og hjemtur, leje af Bulbjerghjemmet o.s.v.:
- Heldigvis har vi mange gode sponsorer, forklarer formand Ruth Andersen, Sønderhå, som nævner stor opbakning fra egnens handlende. Dertil har foreningen en genbrugsbutik i Frederiksgade i Thisted, ligesom bestyrelsen og andre aktive går ”ud at arbejde” på foreningens vegne, ligesom det kendes fra spejderne.

36 børn er med

Med i bussen er der i år 36 børn, 20 drenge og 16 piger, der alle har fået en lægelig diagnose, forklarer Ruth Andersen, og nævner, at det kan være kræft i skjoldbruskkirtelen, hjerteproblemer, lungeproblemer eller defekte lemmer. Det er kirken i Bobruisjk, der har udvalgt børnene efter de kriterier, der er udstukket af de hviderussiske myndigheder. Med på turen er også en læge, en lægestuderende og en pædagog.

I weekenden 3.-5. august er børnene på besøg - to og to - i danske familier, men derudover kommer de på flere ture, bl.a. den til Legoland. De kommer også hos Synoptik i Thisted for at få taget synsprøver, og de, der mangler, får briller gratis. Det er meget dyrt at få briller i Hviderusland, forklarer Ruth Andersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.