Tagpap er ofte skurken
Flere gange om året må beredskaberne i Nordjylland rykke ud til brande, der er forårsaget af arbejde med tagpap

Skovsgaard Hallen, hvor der tirsdag eftermiddag udbrød brand i taget. Foto: Martin Damgård
NORDJYLLAND:Tirsdag måtte Beredskab Jammerbugt rykke ud til en større brand i Skovsgaard forårsaget af arbejde med tagpap. I Nordjyllands største kommune rykker beredskabet af samme årsag ud flere gange hvert år.
- Jeg vil sige, at vi er ude en håndfuld gange om året til brande, hvor tagpap er involveret, anslår indsatsleder Anders Brosbøl ved Beredskabscenter Aalborg.
Alligevel vil han ikke betegne tagpap som en særlig risiko i forhold til brande.
Problemet opstår, når man brænder tagpap på gamle bygninger. Så kan der nemlig gå ild i støv, der ligger i hulrum under tagpladerne. Fælden er, hvis tagdækkeren ikke kan komme ned til det sted, hvor ilden udvikler sig, eller hvis han ikke opdager det i tide. Så kan der opstå store tagbrande, som den i Skovsgaard. Anders Brosbøl understreger, at han ikke kender detaljerne om branden i Skovsgård og derfor ikke kan udtale sig konkret om netop den brand.
- Det er egentlig ikke specielt brandfarligt, så det er ikke tagpappet, der er problemet. Det er støv og skidt på loftrummet under det. Og det er i gamle bygninger. Det er sjældent nye bygninger, hvor det går galt, det er altid ved renoveringer, siger Anders Brosbøl.
Gnister giver brande
Når tagpap brænder, skærer beredskabet taget op, så de kan komme ind til ilden under taget. Men det er ikke så besværligt, som det måske lyder. Det kan derimod være tidskrævende.
- Det er ikke noget problem at slukke det. Tagpap ligger typisk på en konstruktion af træbrædder, som vi kan save over med motorsav, siger Anders Brosbøl.
Hvor mange brande på landsplan, der er forårsaget af arbejde med tagpap, kan Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) ikke svare på. Men det er en del.
- Jeg kan bare konstatere, at vi ser rigtig mange brande, hvor tagpaparbejde eller andet varmt arbejde er årsagen, siger Ib Bertelsen, centerdirektør ved DBI.
Når man lægger tagpap på et tag, så bruger man en brænder. Det er det, der - ligesom med andet varmt arbejde som eksempelvis ukrudtsbrænding og vinkelslibning - udgør faren.
- Vi kan se, når vi er ude, at varmt arbejde, hvad end det er med tagpap eller andet, hvor der er en gnist, så sker der bare mange brande, siger Ib Bertelsen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.