Nordjylland

Test: Måske bedste familiebil lige nu

VW Touran pryder sig ikke med frækt design. Til gengæld er pladsen formidabel

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Selvfølgelig er pladsen mikroskopisk i bagagerummet, når alle syv sæder, som er standard, er slået op.

NORDJYLLAND:I det ydre er den en temmelig traditionel og kompakt MPV og lige så underspillet som den Golf, den er baseret på.

Men den nye VW Touran rummer også en finesse, både på den tekniske side, den mere praktiske og den komfortorienterede. Og tag vores ord for det. Ikke et knirk, ikke en mislyd, ikke et hjul har den nye Touran sat forkert under vores test.

VW Touran har en lang tradition som en smådyr familiebil med god plads og et komplet tidløst grænsende til kedeligt design.

Men netop den anonyme formgivning, der fokuserer strengt på at udstråle plads og no nonsens tysk kvalitet, har sine fordele på den helt lange bane.

Årgang efter årgang har bilen nemlig lignet sig selv, og kører du rundt i en seks år gammel Touran, så ser den ikke gammel ud.

Faktum er nemlig, at den Touran, vi her tester, kun er anden generation siden introduktionen i 2004. Godt nok fik bilen et stort facelift i 2010, men Touran er bare et langtidsholdbart produkt, som VW nødigt har villet pille ved, for den har solgt sig selv.

Masser af plads

I forhold til forgængeren er Touran vokset 13 cm og har fået 12 cm større akselafstand. Bagagerummet er øget til 750 liter, og kabinen er ifølge VW vokset 12 cm.

Den nye Touran leveres med syv sæder som standard i Danmark. Tredje sæderække giver noget bedre plads end hidtil, viser det sig, da vi stiger ind. Det vil ikke være komplet umuligt for en stor teenager at sidde deromme på mindre ture, og samtidig er adgangen via bagdøren gjort nemmere end nogensinde før.

Anden sæderække glider og vipper frem, så du kan bevæge dig ud og ind uden at ligne en klovn.

En god detalje er i øvrigt, at alle sæder kan foldes helt flade, så Touran kan bruges til at flytte for den sløve teenager, når han endelig flyver fra reden … Her vælger VW at koncentrere kræfterne om sæderne og sparer så til gengæld skydedørene væk. Godt tænkt VW, selv om skydedøre er behagelige og nemme, når børnesæder skal ind og ud.

Kraftoverskud

Vi tester Touran med det eneste fornuftige gear, nemlig DSG, og med den rette motor som nærmeste samarbejdspartner kan det ikke gå galt, eller rettere sagt motorerne, for vi har kørt to forskellige Touran, nemlig 1,4 benzinmotor med 150 hestekræfter og 2,0 diesel med samme antal hk.

Kombinationen er uhyre overbevisende, og motorerne siger stort set ikke noget, så længe du tager det roligt med speederfoden. Der er størst kraftoverskud i dieselversionen, men kører du mest i byen, er benzineren et godt valg. Benzinudgaven er også den billigste til 371.000 kr. for en Comfortline, mens VW vil have 411.000 kr. for dieselversionen. Alle priser er inklusive de 22.000 kr., som er merprisen for DSG-gear. Hvis du har firmabil, er beskatningen 307.000 kr. for 1,4, mens den ikke er fastlagt for dieseludgaven.

Man glemmer hurtigt langgaber-designet på landevejen. Her opdager man i stedet, hvad VW’s konstruktører har brugt tid på: en velafstemt undervogn, der kun sjældent minder chaufføren om, at han kører i en høj, kasseformet og relativt tung mpv.

Touran kører snarere som en atletisk personbil. Med let og præcis styring og en affjedring, der er et fint kompromis mellem sport og komfort. Selv ikke kraftig sidevind kan bringe den tyske familiecontainer fra koncepterne.

Behagelig motorvejskørsel

Affjedringen er til den faste side, og bilen er så letkørt som en forvokset VW Golf, men med et bedre udsyn, for ruderne er store og går langt ned hele vejen rundt.

Det betyder afslappet kørsel i byen, hvor intet kan skjule sig i blinde vinkler. Standard er bilen født på 16’’, og der er ingen grund til at gå op i dækstørrelse på en sådan familiebil. Vi kørte en længere tur på de tyske motorveje, og man finder ikke en mere behagelig bil i klassen til det formål.

Bag rattet møder øjnene et instrumentbord, der er en syntese af det, man kan se i en Golf og Passat, men man sidder mere som i en rigtig personbil i forhold til forgængeren, og rattet er mere lodret.

I Comfortline er niveauet for udstyr højt med 6,5’’ skærm, der nu er med danske menuer og trezonet klimasystem med ”Pure Air”, som er et filter, der fjerner stoffer, som kan udløse allergi.

Standard er træthedsregistrering og naturligvis automatisk nødbremse. Testbilen havde LED-forlygter til knap 19.000 kr. og DK-pakke med bl.a. p-sensor for og bag til knap 13.000 kr. Den skal man huske at bestille, og så bør man i komfortens tjeneste overveje, om man ikke skal ofre 7900 kr. på adaptiv fartpilot, der spiller godt sammen med det klasseledende automatgear.

VW Touran løbet således hurtigt op i pris, selv om der også er basismodeller lige under 300.000 kr.

Men vi synes, at så fin en bil også fortjener motorkraft og noget lækkert udstyr, og det får man her i testbilerne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.