Naboskab

Det var ikke en TikTok-video - det var naboens røgalarm

19-årige Ishai-Reda Gurung sad i sin seng og undrede sig - det skal hendes nabo være glad for

Ishai-Reda Gurung så videoer på TikTok, da hun undrede sig over en lyd, der blev ved og ved. Foto: Bo Lehm

Ishai-Reda Gurung så videoer på TikTok, da hun undrede sig over en lyd, der blev ved og ved. Foto: Bo Lehm

THISTED:Klokken nærmede sig 22 mandag aften 29. november. Den søde juletid stod for døren, og i et etagebyggeri på Refsvej i Thisted sad 19-årige Ishai-Reda Gurung i sin lejlighed og kiggede på TikTok-videoer i sin seng.

Så begyndte hun at undre sig.

For hvorfor var der den samme lyd, uanset hvilken video hun så?

- Så slukkede jeg min telefon, fortæller Ishai-Reda Gurung, som har sit flotte navn fra fødelandet Nepal, hvorfra hun for 12 år siden kom til Danmark sammen med sin mor som kvoteflygtninge.

I samme øjeblik hun slukkede telefonen, kunne hun høre, at det formentlig var en røgalarm, hun havde hørt.

I første omgang frygtede hun, at alarmen var gået i hendes lejlighed.

Ishai-Reda Gurung. 19 år og fra Nepal, sad i sin seng, da lyden fra røgalarmen hos naboen fik hende til at reagere. Foto: Bo Lehm

Ishai-Reda Gurung. 19 år og fra Nepal, sad i sin seng, da lyden fra røgalarmen hos naboen fik hende til at reagere. Foto: Bo Lehm

- Men så gik jeg ud i opgangen, hvor lyden var meget højere, fortæller den unge kvinde, som efter at have ringet til en veninde begyndte at ringe på hos naboerne i opgangen.

Ingen steder blev der lukket op. Jo - et enkelt sted, hvor underboen hurtigt lukkede døren med beskeden om, at det kunne man ikke gøre noget ved.

- Jeg tænkte bare, at det da ikke kunne passe, at alle var ligeglade, fortæller Ishai-Reda Gurung, som derfor ringede til politiet.

- Lige da jeg ringede, var jeg ekstremt nervøs og vidste ikke, hvordan jeg skulle tackle det hele. Men jeg fortalte, hvad der var sket, og da havde jeg fundet ud af, at lyden kom inde fra naboen lige ved siden ad mig, for lyden var ekstremt høj ved hans dør.

Bag døren bor en 56-årig mand.

- Jeg bankede på og ringede på flere gange hos ham, uden at han reagerede. Men han må være vågnet, for pludselig var der slukket for alarmen, fortæller den 19-årige kvinde.

Kort efter dukkede to betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi op ved hendes hoveddør. Nu var det begyndt at lugte af røg, og det lykkedes betjentene at få naboen til at åbne døren.

- Han fortalte dem så, at det var nogle kartofler på komfuret, der var brændt på, fordi han var faldet i søvn og havde glemt alt om dem.

Efterfølgende roste politikommissær Jørgen Jensen fra politiet i Thisted Ishai-Reda Gurung for hendes snarrådige indsats, som betød, at ingen kom noget til, og at der heller ikke skete skade på fast ejendom.

Ishai-Reda Gurung synes, ikke, hendes indsats var specielt heltemodig. Hun glæder sig bare over, at hun reagerede.

- Men jeg forstår ikke, hvorfor alle andre i opgangen var så ligeglade, for alle kunne jo høre alarmen, siger hun.

Ishai-Reda Gurung undrer sig over, at andre naboer i opgangen ikke reagerede på den vedvarende skringre lyd fra naboens røgalarm. Foto: Bo Lehm

Ishai-Reda Gurung undrer sig over, at andre naboer i opgangen ikke reagerede på den vedvarende skringre lyd fra naboens røgalarm. Foto: Bo Lehm

Røgalarmer er hvert år en væsentlig årsag til, at mange redder livet, når det enten brænder - eller brænder på - i deres hjem.

En undersøgelse fra 2020, som TrygFonden lavede i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og analyseinstituttet Epionion, kortlagde, at der nu er røgalarmer i tre ud af fire danske hjem - og at nordjyderne faktisk er den del af befolkningen, som er flittigst til at installere dem, for her er det 80 procent, der har en røgalarm.

Hvert år rykker brandvæsnet ud til ca. knap 4000 brande i Danmark, mens der årligt opstår omkring 60.000 brande i private hjem, hvor folk selv formår at slukke dem uden at tilkalde brandvæsenet - de såkaldte "happy fires".

Fra 2008-2017 omkom 700 mennesker i en brand i Danmark.

Sandsynligvis var Ishai-Rega Gurung mandag aften årsag til, at hendes nabo ikke blev en del af den statistik.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.