Fem nye uddannelser i Nordjylland - her skal de ligge

Regeringen vil oprette fem nye uddannelser - men ikke i Aalborg, og det bliver svært at få de unge væk fra storbyen, lyder reaktion

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ved præsentationen af regeringens udspil 'Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund'. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix <i>Ritzau Scanpix</i>

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ved præsentationen af regeringens udspil 'Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund'. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Opdateret med reaktioner fra UCN og Aalborg Universitet:

NORDJYLLAND:Fremover kan kommende studerende vælge fem nye uddannelser i Nordjylland.

En bioanalytikeruddannelse, en tandlægeuddannelse og en socialrådgiveruddannelse i Hjørring, en maritim uddannelse i Frederikshavn samt en maskinmesteruddannelse i Thisted.

Regeringens udspil blev præsenteret på et pressemøde torsdag anført af statsminister Mette Frederiksen.

- Vi skal skabe bedre sammenhæng i vores land. Skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.

- Hver anden dansker bor uden for de større byer, men de mindre lokalsamfund lider. Mulighederne forsvinder og velfærden svinder ind, siger Mette Frederiksen.

Mindst ti nye udbud af velfærdsuddannelser uden for de største byer skal etableres, og samlet set skal der etableres 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025.

De fire store velfærdsuddannelser er lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver.

Der skal også etableres fem nye udbud af universitetsuddannelser uden for de største byer.

Færre skal flytte

Udspillet skal altså overordnet sikre, at færre studerer i København, Aarhus, Aalborg og Odense fremover, og at flere i stedet for vælger at uddanne sig i provinsen.

- Der skal være bedre og flere uddannelsestilbud uden for de store byer, så flere unge kan uddanne sig i det lokalområde, de er vokset op. Det skal også medvirke til, at virksomhederne ikke behøver at flytte, siger Mette Frederiksen.

En stor del af udspillet var lækket til diverse medier i forvejen. Men hovedtrækkerne er nu officielt bekræftet.

Regeringen ønsker, at 60 procent af de fire store velfærdsuddannelser skal ligge uden for de største byer.

Der skal derfor flyttes omkring 1.300 uddannelsespladser fra velfærdsuddannelserne væk fra København, Aarhus, Odense og Aalborg. Og der skal samtidig etableres op mod 1.000 nye pladser.

Desuden vil regeringen reducere optaget på de videregående uddannelser i de fire store byer og på universiteternes hovedcampus med op mod ti procent. Der er dog med enkelte undtagelser.

Begrænsningen bliver indfaset gradvist fra uddannelsesåret 2022/23 og frem.

De nye uddannelser

* Frederikshavn kan få en uddannelse for det maritime.

* Hjørring kan få en uddannelse for bioanalytikere, socialrådgivere og tandlæger.

* Thisted kan få en uddannelse for maskinmestre.

* Foulum ved Viborg kan få en uddannelse for dyrlæger.

* Holstebro kan få en uddannelse for musik og en for dans.

* Herning kan få en uddannelse for socialrådgivere.

* Skjern kan få en uddannelse for produktionsteknologi.

* Horsens kan få en uddannelse for fysioterapeuter.

* Fredericia kan få en uddannelse for maskiningeniører.

* Esbjerg kan få en uddannelse for jura.

* Haderslev kan få en uddannelse for ergoterapeuter.

* Sønderborg kan få en uddannelse for maskinmestre.

* Svendborg kan få en uddannelse for lærere.

* Hillerød kan få en uddannelse for lærere.

* Holbæk kan få en uddannelse for pædagoger.

* Vestegnen i København kan få en uddannelse for pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker.

* Kalundborg kan få en uddannelse for arkitekter.

* Køge kan få en uddannelse for læger.

* Næstved kan få en uddannelse for radiografer.

* Lolland - Falster kan få en uddannelse for teknik i forbindelse med Femern-forbindelsen.

* Der skal indføres et loft på de videregående uddannelser i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Det betyder, at der som udgangspunkt skal skæres ti procent af studieoptaget i de byer. Universiteterne får selv lov at bestemme, hvilke konkrete uddannelser der bliver berørt.

Kilde: Udspillet "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund" af regeringen.

Rektor tror, det bliver svært at lokke unge væk fra Aalborg

Det bliver en svær øvelse at lokke flere unge til at studere i de mindre byer. Det frygter rektor for UCN, Lena Augusta Jørgensen, som endnu ikke har helt overblik over, hvad regeringens plan om at flytte flere velfærdsuddannelser og videregående uddannelser væk fra Aalborg og landets øvrige storbyer, kommer til at betyde.

- Vi er glade for, at man blandt andet vil kigge på Hjørring og støtter gerne, at der kommer flere uddannelsespladser der. Men omvendt ved vi desværre også, at på erhvervsuddannelserne og de tekniske uddannelser kan det være meget svært at flytte flere væk fra Aalborg, for det har vi forsøgt flere gange - blandt andet til Hobro og Thisted - og det var ikke nogen succes, forklarer hun.

At regeringen vil sende flere penge med til at oprette uddannelser udenfor landets største byer gør måske øvelsen lidt lettere - men Lena Augusta Jørgensen er alligevel i tvivl.

- Hvad vil de gøre de steder, hvor der ikke er nogen, der søger hen, og hvordan skal vi få de unge til at synes, det er bedre at læse udenfor Aalborg, der har brugt mange år på at markedsføre sig selv som studieby med billige boliger, studenterhus og andre tilbud, spørger hun.

Ifølge regeringens udspil skal en del af pengene til gennemføre forslaget komme fra en besparelse på engelsksprogede uddannelser, og dem har UCN mange af.

- Det er vi meget bekymrede for, selvom vi endnu ikke ved, hvad det ender med, fordi forslaget stadig er til forhandling. For det vil også komme til at betyde meget for Aalborg, hvor op mod ti procent af de studerende er internationale studerende. Og forsvinder de, får det både en indflydelse på campus og på byen, for mange af dem har jo også studiejob og betaler skat her, forklarer hun.

Rektor på UCN, Lena Augusta Jørgensen, er bekymret for konsekvenserne - både for institutionens uddannelser, de unge studerende og Aalborg som by. Arkivfoto: Martin Damgård

Rektor på UCN, Lena Augusta Jørgensen, er bekymret for konsekvenserne - både for institutionens uddannelser, de unge studerende og Aalborg som by. Arkivfoto: Martin Damgård

- 60 procent er meget

Ifølge uddannelses- og forskningsminster Ane Halsboe-Jørgensen (S), er det målet at op mod 60 procent af uddannelserne til pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere skal ligge udenfor de store byer, og der lægges også op til en begrænsning i studieoptaget i Aalborg på 10 procent - med mindre universitetet og UCN selv flytter de pågældende pladser til en mindre by.

- 60 procent er rigtig meget, når man ved hvor svært det kan være at få nok ansøgere i de mindre byer, siger Lena Augusta Jørgensen.

- Det ved vi blandt andet fra Thisted, hvor søgningen til sygeplejerskeuddannelsen er faldet meget i de senere år. For selvom uddannelsen måske er interessant for folk fra Thisted, er det svært at lokke andre til byen. Og hvad gør vi så, hvis pladserne ikke bliver fyldt ud - for vi står jo allerede i en situation, hvor der er så stor mangel på sygeplejersker, at mange bliver headhuntet, før de er færdige med deres uddannelse. Så jeg synes, det er et stort eksperiment, regeringen har gang i, påpeger hun.

Satser på forhandling

På Aalborg Universitet (AAU) bider rektor Per Michael Johansen mærke i, at der stadig er tale om et udspil.

- Så nu skal vi i gang med at forhandle med Folketingets partier, og for AAU er opgaven konkret lige nu at finde ud af, hvad det kommer til at betyde for os, siger han.

- Jeg forstår godt, at regeringen gerne vil skabe en større udvikling og sammenhæng udenfor de store byer. For det var i virkeligheden også det, Aalborg Universitet blev skabt for i 1974, og som vi har haft stor succes med - senest i forhold til lægeuddannelsen, som har afhjulpet en del af lægemanglen i landsdelen, tilføjer han.

Ifølge Per Michael Johansen vil Aalborg Universitet gerne spille konstruktivt med i debatten om, hvordan man bedst kan gøre noget lignende andre steder i landet.

- Og så lægger jeg også mærke til, at der tales om at reducere studieoptaget i Aalborg med op til 10 procent, så jeg regner da med, at det er noget vi kan forhandle om. Vi udbyder jo i forvejen en del decentrale uddannelser - for eksempel i Esbjerg - og nu skal vi formentlig også flytte socialrådgiveruddannelsen til Hjørring og være med til at lave en tandlægeuddannelse der. Men skærer man alligevel 10 procent, er det selvfølgelig bekymrende. For det vil ikke bare have negative konsekvenser for universitetet - men for hele landsdelen, som vi har leveret adskillige akademikere og masser af vækst til siden starten i 1974, understreger Per Michael Johansen.

Han peger blandt andet på det samarbejde, universitetet i øjeblikket har med små og mellemstore virksomheder, der ansætter flere og flere med lange uddannelser.

Rektor Per Michael Johansen ved endnu ikke, om Aalborg Universitet skal reducere sit studieoptag med 10 procent - eller det eventuelt kan blive lidt mindre. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Rektor Per Michael Johansen ved endnu ikke, om Aalborg Universitet skal reducere sit studieoptag med 10 procent - eller det eventuelt kan blive lidt mindre. Arkivfoto: Lars Pauli Lars Pauli

Karakterhop eller lukning?

På landsplan udtrykkes der i universitetskredse også bekymring for, at et mindre optag i de store byer vil medføre, at karaktergennemsnittet i disse stiger voldsomt - eller at man bliver nødt nedlægge hele uddannelser i Aalborg, Odense, København og Aarhus.

- Jeg anerkender problematikken, men jeg synes, det er for tidligt at kommentere på det endnu, siger Per Michael Johansen.

- Vi er for eksempel nødt til at vide, hvor meget 10 procent præcist er for Aalborg Universitet - og om vi må trække de studerende fra, der allerede går - eller kommer til at gå - på en uddannelse udenfor Aalborg, forklarer han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.