Mulig forklaring på tragisk dødsulykke: Derfor kunne det gå så galt
Det er ejers ansvar, at de obligatoriske brandhæmmende døre ud til etageadskillelser holdes lukkede. Undersøgelsen af branden i Munkegården er endnu ikke afsluttet

Monika Seberg gav NORDJYSKE adgang til at se den ejendom, hvor hendes afdøde datter Juline boede. Bo Lehm
THISTED:- De branddøre, der er i ejendommen mellem gangene og trappen, var åbne og blokeret med kiler. De skulle have været holdt lukkede. Det er beboerne selv, der holdt dem åbne, fordi de synes, det er træls at skulle bakse med en tung dør hver gang, de skal ud og ind. Men jeg synes, man må have en samvittighed som udlejer og gøre noget ved sådan et problem.
Det siger Monika Seberg. Hendes 19-årige datter Juline omkom i branden i Munkegården på Kastet i Thisted 4. marts. Moderen har en barsk og ubærlig pointe:
- Det var røgen, der dræbte min datter, og den kunne frit brede sig op til hendes etage, fordi dørene stod åbne. Og der er ikke en eneste røgalarm i det hus. Havde de forhold været i orden, kunne Julines liv have været reddet, siger moderen.

Efter branden hvor den unge 19 årige kvinde omkom, står hendes moder frem, Monika Seberg Foto: Bo Lehm Bo Lehm
Brandundersøgelse er i gang
Der pågår en brandteknisk undersøgelse af branden i Munkegården, hvor politiet får bistand af blandt andre Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut. Det oplyser politikommissær Jørgen Jensen fra Lokalpolitiet i Thisted. Indtil rapporten herfra foreligger, kan det ikke siges med sikkerhed, om branddørene var åbne den torsdag aften, hvor der gik ild i en lejlighed i mellemetagen, som er 1. sal i ejendommen, og hvor den kraftige røgudvikling på minutter bredte sig til den overliggende 2. sal, hvor blandt andre Juline Seberg befandt sig.
Men det er sandsynligt.
- De døre stod altid åbne, siger Thomas Søgaard Eskildsen, som bor i en af lejlighederne på 2. sal.
NORDJYSKE har også talt med en sagkyndig, anonym kilde, som påpeger, at der ikke var aftegninger af røg på de små felter af gulvet, hvor dørkilerne havde kontakt til klinkegulvet, når de holdt dørene åbne. Alle andre overflader på gangarealer og trapper var totalt sodet til.

Et bevis? Her ses tydeligt, at trækilen under døren ind til 2. sal må have siddet på det hvide felt under branden. Resten af gulvet er sort af sod. Branddøren har altså stik mod reglerne efter alt at dømme stået åben på det skæbnesvangre tidspunkt. Bo Lehm
Så vidt det har kunnet bekræftes, er den pågældende fløj af Kastet 96 indrettet til beboelse før 2004, hvor det blev et krav, at der skal monteres røgalarmer i beboelsesejensomme.
Branddøre skal være lukkede
Derimod skal der være branddøre ud mod etageadskillelser, og de skal holdes lukkede. At dette overholdes, er ejeren af ejendommens ansvar. Direktør Lone Færch, Færch & Co. Holding ApS, som ejer komplekset Munkegården, siger hertil:
- Det er blev pålagt lejerne at holde dørene lukkede. De har ind imellem sat kiler i, og dem har vores vicevært fjernet hver gang, han har opdaget det. Det har været et meget stærkt opmærksomhedspunkt, siger Lone Færch.
Men det er jo jeres ansvar, og det siges, at dørene generelt står åbne?
- Det er vores ansvar, og vi er meget årvågne omkring det. Vores vicevært er meget dygtig og pertentlig. Jeg er ikke bekendt med, at dørene generelt står åbne, og heller ikke med, at de gjorde det den aften, branden brød ud. Jeg har hørt, at det har drillet med en af dørene, men jeg ved ikke på hvilken etage, det er. Men jeg ved, at brandvæsenet satte nogle af kilerne i, efter at branden var slukket, siger Lone Færch.
I skal til at renovere efter branden. Vil I gøre noget for forbedre brandsikkerheden?
- Jeg har ikke overblikket, for vi får først adgang til lejlighederne i aften (tirsdag, red,), hvor lejerne skal være flyttet ud. Indtil da kan jeg ikke sige, hvad der skal ske, siger direktøren.
Afventer undersøgelsen
Thisted Kommune er brandmyndighed. Om branden i ejendommen Kastet 96 siger plan- og miljøchef Marianne Davidsen Galsgaard:
- Vi afventer resultatet af politiets undersøgelser. Det er ejer, der ansvarlig for at overholde byggetilladelsen og i øvrigt anden gældende lovgivning, siger Marianne Davidsen Galsgaard.
Nordjyllands Beredskab om branden:
NORDJYSKE har fået følgende skriftlige kommentar fra Lars Bjørndal, vagtcentralchef hos Nordjyllands Beredskab, om branden:
”Regelgrundlaget på etableringstidspunktet var byggeloven. Der var ingen brandtekniske krav efter Beredskabsloven, og der er ikke brandsynspligt på boligejendomme i Danmark. Der er derfor ingen beredskabslovgivning, der regulerer boligbyggeri under opførelse, eller når bygningen er i drift. Det er Forsvarsministeriet, der fastsætter reglerne for, hvilke typer byggeri Beredskabet som brandmyndighed skal foretage brandsyn. Dette er beskrevet i bekendtgørelse nr. 1000 af 29. juni 2016 om brandsyn. Vores opgave ved branden var at redde de beboere, som var i fare og ikke ved egen hjælp kunne komme ud af bygningen, evakuere øvrige beboere samt slukke branden og begrænse skadens omfang. Vi vil ikke udtale os om den konkrete sag, hvorvidt branddøre var fastholdt åbne med kile. Generelt er det bygningsejers ansvar at drifte og vedligeholde en bygning, så brandsikkerheden i en bygning opretholdes i hele bygningens levetid.”
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.