Ubesatte stillinger i byggefag en misforståelse

Beskæftigelsesregion Nordjylland afviser, at der har været 250 stillinger, som ikke kunne besættes

Der er ikke 250 ledige job i byggefagene i Nordjylland. Arkivfoto

Der er ikke 250 ledige job i byggefagene i Nordjylland. Arkivfoto

NORDJYLLAND:”Ingen ansøgere til 250 byggejob i Nordjylland.

Weekendens nyhed om nordjyske byggefirmaer, som ifølge en ny undersøgelse forgæves slog 250 job op i 2013, har trukket hårde overskrifter.

Problemet er bare, at det ikke passer. Ifølge Beskæftigelsesregion Nordjylland, som har lavet undersøgelsen, hviler historien på en misforståelse. Det skriver Avisen.dk.

- Det er rigtig, rigtig ærgerligt. Det at sige, at der er 250 stillinger, som ikke har kunnet besættes inden for bygge og anlæg, det kan man simpelt hen ikke, siger fuldmægtig Susanne Nielsen fra beskæftigelsesregionen til Avisen.dk.

Startede på DR Nordjylland

Historien startede søndag hos DR Nordjylland, men har siden spredt sig til landsdækkende medier.

Konklusionen er fortolket fra en undersøgelse af ’forgæves rekrutteringer’ foretaget for beskæftigelsesregionen blandt 1.400 nordjyske virksomheder.

Forgæves rekrutteringer er ikke ensbetydende med, at det ikke er lykkedes at afsætte jobbet. Det kan også betyde, at arbejdsgiveren ansætter en person, som ikke har de helt rigtige kvalifikationer.

Og det indebærer ikke, at stillingen har været slået op på offentlige jobportaler.

- Det er jo ikke konkret opslåede, ledige stillinger det her. Det er et beregnet tal, som viser tegn på en stigende efterspørgsel inden for bygge-anlæg. Journalisten har misforstået det, simpelthen, siger Susanne Nielsen fra beskæftigelsesregionen.

Ekstra drejning

Historien fik et ekstra tvist, da den konservative borgmester i Vesthimmerland Kommune, Knud Kristensen, understregede nødvendigheden af at ansætte udlændinge, hvis ikke danske håndværkere gad søge de ledige job.

Han driver samtidig en entreprenørvirksomhed og er formand for arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri i Nordjylland.

3F’s a-kasse i Aalborg mener, at historien om de 250 ledige stillinger i virkeligheden er en politisk afledningsmanøvre for at forstyrre debatten om social dumping.

- Man vil have gjort det stuerent at importere billig arbejdskraft udefra, selv om vi har mange danske arbejdsløse, siger a-kasseleder Dan Oxholm til Avisen.dk.

Ingen mangel på mandskab

De 250 forgæves rekrutteringer skulle være sket i efteråret 2013. Men hverken dengang eller nu har a-kassen hørt om arbejdsgivere, der skulle mangle mandskab i de mængder.

- Lige nu er der 140 job slået op inden for bygge-anlæg. På landsplan. Så det er fuldstændig hen i vejret at påstå, at danskere ikke gider de her job. De job har aldrig været slået op, siger Dan Oxholm til Avisen.dk.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at indhente en kommentar mandag fra Vesthimmeland-borgmester Knud Kristensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.