To chefer er fortid efter dyre rejser og mystiske pengeoverførsler: Få overblik over sagen
To universitetschefer er fratrådt, og Nordjyske har beskrevet dyre rejser og mystiske pengeoverførsler. Men hvor slemt er det?

Siden 2020 har de to institutledere rejst for 750.000 kroner - på trods af, at coronapandemien begrænsede flytrafikken. Arkivfoto: Claus Søndberg. Illustration: Christian Made Hagelskjær
Den fremstormende og højt profilerede uddannelsesinstitution Aalborg University Business School havnede i juni i en prekær situation, efter at institu...
Universitetets undersøgelse drejer sig om to nu tidligere chefer på Aalborg University Business School: Institutleder Christian Nielsen, der er ph.d. og professor og viceinstitutleder Morten Lund, der er ph.d.

Christian Nielsen. Foto: Claus Søndberg
Aalborg University Business School voksede ud af Institut for Økonomi og Ledelse i 2020 og var et prestigeprojekt, som skulle rykke instituttet tættere på erhvervslivet og tage kampen op med andre business schools som CBS i København.
Sideløbende har man også arbejdet på at få en såkaldt akkreditering, der er en slags internationalt kvalitetsstempel. Det er ikke lykkedes endnu.
Universitetet havde behov for at undersøge "nogle ledelsesdispositioner og prioriteringer" omkring Christian Nielsen og Morten Lund.
Derfor blev de pludselig fritaget for deres ledelsesopgaver, mens de var på en konference i Italien.
De to lederes rejseaktivitet var noget af det, der skulle undersøges af medarbejdere fra universitetets økonomiafdeling, erfarede Nordjyske.
Konferencen i Italien var arrangeret af foreningen Business Model Society, som de to chefer selv er dybt involveret i. Deltagelse kostede over 10.000 kroner pr. person uden fly og hotel og bød på besøg hos bilfabrikanten Maserati, vinsmagning og gourmetrestaurant.
Siden 2020 har de to chefer brugt omkring 750.000 kroner på rejser, også selvom flytrafikken i store perioder har været hårdt ramt af coronapandemien.

Konferencedeltagerne besøgte vingården Poderi dal Nespoli en times kørsel fra Bologna. Foto: PR
Christian Nielsen og Morten Lund stoppede med øjeblikkelig virkning som chefer på Aalborg University Business School midt i august. De havde været sendt hjem siden juni.
Dekan Rasmus Antoft ville ikke oplyse, hvorfor cheferne skulle fratræde:
- Vi har indgået en gensidig aftale, sagde han til Nordjyske.
Men nyheden kom efter at universitetets økonomiafdeling siden juni havde undersøgt chefernes rejseaktivitet. Nordjyske havde i mellemtiden beskrevet flere eksempler på, hvordan skattekronerne blev brugt på de to chefers rejser:
- Konference i Italien med vinsmagning og gourmetmiddag.
- Rejser verden rundt på business class og overnatninger på dyre hoteller, hvor de to chefer eksempelvis brugte 93.000 kr. på seks døgn i New Orleans.
- Forskningsophold i Italien, hvor Aalborg Universitet betalte for familiens ophold i hotelsuiter og på familieresorts med pool.

Eksempler fra bilagene i rejseafregningen på, at universitetet har betalt for familiemedlemmernes udgifter. Aktindsigt fra Aalborg Universitet. Grafik: Christian Made Hagelskjær
"Uforholdsmæssigt høje beløb" og "langt over grænsen" er nogle af de kommentarer, som Jøren Ullits, der er lektor i forvaltningsret på Syddansk Universitet, har haft til chefernes udgifter.
Han henviser blandt andet til statens rejseregler, der begrænser muligheden for at flyve på business class.
Sikkerhedsmekanismer på Aalborg Universitet må være slået fejl, siden Christian Nielsen og Morten Lund kunne få godkendt deres bilag fra familieferien til Italien, mener lektoren. Det undrer ham også, at de dyre rejser på business class er blevet godkendt.
Pengeoverførslerne til foreningen Business Model Society vækker opsigt hos lektor Jøren Ullits, der kalder det "besynderligt".
Hvad siger reglerne?
Af statens rejseregler fremgår det, at "ved valg af transportmiddel og rejseklasse skal der lægges vægt på, hvad der i den konkrete situation er det mest hensigtsmæssige og økonomiske for tjenestestedet".
Det er ikke forbudt for ansatte på Aalborg Universitet at have familiemedlemmer med på en rejse. Men så "må det ikke være fordyrende for AAU" fremgår det af de interne regler for tjenesterejser.
"I forbindelse med tjenesterejser mv. må der således ikke afholdes udgifter til private ledsagere (typisk familie)" fremgår det også af universitetets regler.
Foreningen Business Model Society har modtaget store summer fra Aalborg Universitet over flere år.
Siden 2018 har Aalborg Universitet betalt omkring en kvart million kroner til foreningen i deltagergebyr for konferencer under navnet Business Model Conference, der blandt andet har været afholdt i New York, Lille og Firenze.
Christian Nielsen og Morten Lund sidder i bestyrelsen for foreningen, der har adresse på Aalborg Universitet. De tegner også foreningen udadtil.
Efter Nordjyske begyndte at grave i sagen, blev hjemmesiden for foreningen lukket ned.
Fakturaerne fra Business Model Society vækker opsigt, fordi der hverken fremgår et CVR-nummer eller en bankkonto.
- Det virker meget besynderligt, lød det fra lektor i forvaltningsret Jøren Ullits i juli.
Christian Nielsen og Morten Lund har ikke ønsket at stille op til interview i nogen af de artikler, Nordjyske har skrevet om sagen.
Aalborg Universitets undersøgelser af forholdene omkring de to institutledere er ikke afsluttet endnu.
Sagen om foreningen Business Model Society vil universitetet ikke begrave, har dekanen fortalt til Nordjyske. Universitetet har udbetalt store summer uden at vide, hvilken konto pengene ryger ind på.
Dekan Rasmus Antoft vil ikke svare på, om AAU overvejer at politianmelde forholdet omkring foreningen.
Hvad siger straffeloven?
Ifølge paragraf 157 i straffeloven kan der være op til et års fængsel til "nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelser".
Sagen om de mange og dyre tjenesterejser er lukket ned med den fratrædelsesaftale, som de to nu tidligere chefer har indgået med universitetet. Aftalen er ifølge universitetet fortrolig.
Nordjyske kunne afsløre, at de to chefer får omkring 1,2 millioner kroner med sig ud af døren, da de får løn i seks måneder og en måneds løn i fratrædelsesgodtgørelse.
De mange bilag fra dyre rejser - også med familiemedlemmer - var efterfølgende blevet godkendt af universitetet. Det kan have stillet cheferne i en bedre forhandlingsposition.
Aalborg Universitet vil nu se på procedurerne for, hvordan bilag bliver godkendt.
Vil du læse videre?
Lige nu får du de første to måneder for 49,- kr.
Du får adgang til alt indhold på nordjyske.dk
Allerede abonnent? Log ind
Abonnementet fornyes automatisk til normalpris 99,- kr. pr. måned og er uden binding.