Ulven kommer, ulven kommer: Men det er hunden, der dræber

Løse og strejfende hunde er til større fare for husdyr end ulve

Arkivfoto: Naturstyrelsen/Naturhistorisk Museum

Arkivfoto: Naturstyrelsen/Naturhistorisk Museum

DANMARK:38 gange i år har danskere råbt ”ulven kommer” til Naturstyrelsen, efter de har fundet deres husdyr døde og med bidemærker. Men grundige analyser af gerningsstederne viser, at hunde tager livet af langt flere husdyr som får og kvæg end den frygtede ulv, der kun de fem af gangene har været synderen, skriver metroxpress.

- Vi kan konstatere, at løse og strejfende hunde har været til større fare for husdyrene, end ulven har været, siger naturplanlægger i Naturstyrelsen Lasse Sehested Jensen til metroxpress.

Familiehundens flænsende tænder har til sammenligning været dødsårsagen i 13 af tilfældene, hvilket i modsætning til drab begået af ulve ikke giver erstatning. Resten har typisk været dødfødte eller selvdøde dyr, som naturen har taget en luns af.

Seniorforsker ved Aarhus Universitet Peter Sunde siger:

Der er styr på det

- Tallene taler for sig selv og viser, at proportionerne ved problemerne med ulve er begrænsede. I forhold til husdyr mener jeg, at vi har styr på det problem, der måtte være. Om fem ulveangreb er meget eller lidt, er en smagssag, men det viser, at husdyr ikke er nogen vigtig del af ulvenes føde.

At de danske ulve blot har taget en håndfuld får og kvæg i år, stemmer fint overens med tyske erfaringer, der viser, at ulvens føde kun består af 0,6 procent husdyr. Alligevel roser Peter Sunde den statslige erstatningsordning.

- De opfattede problemer med store rovdyr er meget større end de reelle problemer, men det er et følelsesbetonet emne for mange, og man har derfor lavet en rundhåndet erstatningsordning, så folk bliver rigeligt kompenseret, siger han.

Mindst 40 forskellige ulve har været registreret i Danmark siden tilbagekomsten i 2012.

Fakta: Så mange tog ulven:

* 2015: 5 angreb, hvilket har givet en samlet erstatning på 14.100 kroner.

* 2014: 12 angreb, hvilket har givet en samlet erstatning på 13.400 kroner.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.