Undgå salmonella fra påskeæggene

Fødevarestyrelsen har et par gode råd, hvis du skal puste æg til at male på op til påsken.

Inden længe står påsken for døren, og for mange mennesker er det en tradition at puste æg, farvelægge dem eller dekorere dem til flotte påskeæg og bruge dem til at udsmykning til påskefrokosten eller til ophængning rundt om i stuerne. Men det kan føre til smitte med Salmonella, der næst efter Campylobakter er den bakterie, der har gjort flest mennesker syge i Danmark inden for de seneste år. Salmonella kan nemlig sidde på ydersiden af æggeskallen, lyder advarslen på Fødevarestyrelsens hjemmeside - www.foedevarestyrelsen.dk Sprit ægget af Det er, når du skal puste indholdet ud af æggene, at du kan komme i direkte kontakt med bakterien og blive smittet. Første tegn på smitte er mavepine og diarré. Sandsynligheden for, at du bliver smittet med Salmonella, er dog relativt lille. Det er nemlig færre end ét æg ud af 1000, der er inficeret med Salmonella. - Der er dog en risiko for smitte, derfor anbefaler vi, at du som minimum spritter ægget af, inden du puster. Det dræber alle bakterier på skallen, lyder det på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Bakterier inden i ægget Du kan derimod intet stille op mod de Salmonella-bakterier, der eventuelt er indeni ægget. Men hvis du prikker hul i skal og blomme med en lang nål eller hæklenål, så æggemassen næsten kan løbe ud af sig selv, undgår du stort set al risiko for at blive smittet. Antallet af Salmonella smittede danskere toppede i 2008 med 4000 registrerede syge. Siden er det gået nedad med de registrerede tilfælde, og den tendens vil Fødevarestyrelsen gerne fortsætte - bl.a. med disse gode råd.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.