Venstre festede på Bratskov

Folketingsmedlem påpegede urimeligheder omkring ekspropriation

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BROVST:Venstre samlede omkring 100 deltagere til årets grundlovsfest på Bratskov, nummer otte i rækken.Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) påpegede urimeligheder i grundlovens paragraf 73 - Ejendomsretten er ukrænkelig. - Den fastslår et princip, vi har kendt i Danmark i over 1000 år. At den private ejendomsret er ukrænkelig har været udfordret et par gange i historien, forklarede Preben Bang Henriksen. - I min ungdom blev det populært, at ungdommen besatte en ejendom, hvorefter ejendomsretten - i hvert fald indtil politiet kom - angiveligt havde skiftet side. Med en enkelt undtagelse, Hjardemål Kirke, var og er det et københavnerfænomen.

Ekspropriation

Preben Bang Henriksen kom ind de tre forhold, der skal være opfyldt, for at der kan skride til ekspropriation: Erstatning, lov og at almenvellet kræver det.- Det er på det sidste punkt, at jeg i den seneste tid har oplevet groteske eksempler på kommuners administration af dette kriterium. Han nævnte en tøj-koncern, der ville etablere et logistikcenter ved motorvejen tæt på Haderslev. Ejeren ville ikke sælge. Kommunen tilkendegav at ville ekspropriere jorden af hensyn til almenvellet. Det fik ejeren til at sælg til en pris, der lå langt under hans oprindelige forlangende. Han kom også ind på Roskildefestivalens køb af nabojord og nogle golfspilleres ønske om at etablere en bane, men ikke kunne finde en pris sammen med grundejeren. I stedet lavede kommunen en lokalplan og eksproprierede jorden af hensyn til almenvellet. - Alle tre tilfælde er ganske sympatiske aktiviteter, hvis udøvelse jeg kun kan hilse med glæde. Men det er en begrænset personkreds og et begrænset interessefelt, der på denne måde i Danmark rimelig konsekvent vinder over den grundlovssikrede ejendomsret. - Kravet til almenvellet er unægtelig blevet udtyndet. Kravet til lovhjemmel er nærmest ikke eksisterende, og erstatningerne er alt fore små. Derfor bør det strammes op på lovgivningen. Venstre har afleveret et beslutningsforslag til dette, tilkendegav Preben Bang Henriksen.

Vi skal repræsenteres

Formand i LandboNord, Niels Vestergaard Salling, tordnede mod det foreliggende forslag om vandplanerne.- Det er desværre blevet sådan, at når regeringer nedsætter kommissioner, der skal komme med bud på forskellige erhvervs udfordringer, ja så er det uden repræsentanter for de erhverv, som arbejdet omfatter, forklarede Niels Vestergaard Salling.

Kun til lån

Folketingsmedlem Tina Nedergaard takkede for opbakningen fra Venstre i Jammerbugt, inden hun erindrede om, at den nuværende regering kun har magten til lån.Borgmester Mogens Gadestyrede festens forløb, og Brovst-koret Sing4joy leverede to omgange med sang under ledelse af Helle Pedersen og akkompagneret af Kent Lykke Jensen, Tranum.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.