Hipster-madsted hæver sig ikke over gennemsnittet: Sandwichen var dyr og tør
Brødet var sprødt - men balancen mellem brød og dressing haltede hos sundt takeaway-sted i Aalborg, der beskriver sig som en "urban food bar"

Foto: Mark Russell
Jeg har igen kastet mig ud i et af de nyere spisesteder, der bryster sig af at være et sundt alternativ til Aalborgs ældgamle pizza- og kebabtraditioner.
Denne gang er turen kommet til Caspars på Algade – ikke langt fra gågaden og Budolfi Kirke

I butikken støder jeg på en enkel og nærmest minimalistisk stil. Der er ikke leget med frugtfarverne på samme måde, som man ser det hos andre sundhedorienterede spisesteder. Jeg møder i stedet lyst træ på gulvet og på ydersiden af desken, høje sorte stole, en metallisk bordplade, præcis som den fra hjemkundskabslokalet, og så selvfølgelig en sort tavle, hvor menuen står påskrevet med hvidt kridt.
Caspars kalder sig en ”urban food bar”, hvilket jeg tolker som et madsted centralt i byen, hvor man hurtigt kan købe lidt sund mad eller drikkelse med på farten. På deres hjemmeside skriver de, at deres passion er sund mad lavet af gode råvarer - med et frisk asiatisk twist. Men lever de så op til det?
OM ANMELDEREN: MARK RUSSELL
- Mark Russell, 27 år.
- Morgenvært hos Radio NORDJYSKE
- Anerkender smuk mad, men ikke på bekostning af smag og mængde
- Hader takeaway-steder, som har deres fede koncepter mere i munden, end de har i maden
- Elsker pizza, burgere og sandwiches, men bliver gradvist gladere og gladere for de sundere takeaway alternativer
I krig med fuglen
Tilbage i butikken tager en medarbejder hurtigt i mod min bestilling. Caspars tilbyder blandt andet forskellige salatbowls med eller uden nudler, friskpresset juice, müslibarer og friskbrygget kaffe. Men som det glutenmonster jeg er, vælger jeg en grillet toast med navnet ”Spicy bird”.
Efter cirka ni minutter får jeg min bestilling. En ok ventetid, synes jeg. Specielt når man tager med i ligningen, at jeg besøger biksen lige på bagkant af frokosttravlheden. Jeg får desuden min sandwich med et smil, hvilket er noget, jeg virkelig elsker.
Men hvad er der så i min nye stærke fugleven? Jo, midt i mellen to store stykker grovtoast finder man humus, rucolasalat, revet gulerod og en del kylling hakket i bittesmå stykker. Jeg køber ved første øjekast fortællingen om den rustikke toast, som passer fint ind i stedets stil.

Foto: Mark Russell
Godt brød er nøglen til succes
De to stykker grovtoast er ristet, og det virker som om, at de er skåret fra et større stykke brød, der faktisk løfter sig et godt stykke over den kvalitet, som almindelig vacumpakket grovtoast fra supermarkedet vil have. Noget, der selvfølgelig også er forventeligt, når jeg har givet 60 kroner for min sandwich.
Det glæder mig, at der er lyd på, da jeg tager den første bid. Brødet er med andre ord sprødt og knasende. Toastskiverne er lidt tyndere, end man ser det hos en del andre sandwichsteder, og den smarte detalje betyder faktisk, at jeg stort set kun støder på sprødt og knasende brød hele vejen igennem.
Kylling er sandwichens DNA
Da jeg åbner spicy bird for at inspirere kødet, møder jeg noget, der mest af alt minder om et hvidt stykke kyllingebryst hakket i mange bittesmå stykker. Kyllingen er tilberedt tilpas saftigt, præcis som jeg vil have det, men jeg savner i den grad krydderier. Ja, faktisk er jeg i tvivl om, hvorvidt kyllingen overhovedet er krydret?
I den her sandwich forsøger Caspars tydeligvis at frembringe smagen ved hjælp af en lidt mørkere udseende chiliinspireret humus. Både smagen og konsistensen på den mellemøstlige smørelse er lækker, og det prikker lidt på tungen. Jeg mangler dog stadig, at kyllingen også er krydret. I min bog mestrer en velskabt sandwich nemlig kunsten at kombinere kødets krydderi med smørelse og dressing, så det virkelig spiller sammen.
Og meget apropos dressing, hvor er den så henne? Humussen fungerer godt som smørelse på brødet, men jeg mangler dressing af en art. Hvis en sandwich virkelig skal fungere, så må man aldrig få fornemmelsen af, at det sprøde brød bliver decideret tørt. Men med den her sandwich sker det desværre med nogle af bidderne, simpelthen fordi der mangler modvægt.
Caspars
Adresse: Algade 55, 9000 Aalborg
Åbningstider: Alle dage 10.00 - 21.00
Salaterne på menukortet koster mellem 65 og 75 kroner. De forskellige toast koster mellem 60 og 65 kroner. Poke Bowls koster fra 87 til 99 kroner.
Før vi kan fælde en endelig dom over sandwichen, skal salaten naturligvis også vendes. Den mørkegrønne rucola ser frisk ud og smager også sådan, men de revne gulerødder er jeg til gengæld mere loren ved. De aflange strimler smager ikke grimt, men heller ikke super dejligt, og så synes jeg generelt ikke, at det er noget godt tegn, når gulerødder begynder at miste deres orange farve.
Jeg hæfter mig også ved, at der kun er to slags salat i toasten. Rødløg eller peberfrugter havde været oplagte tilføjelser og havde helt sikkert også løftet helhedsoplevelsen af smagen. Personligt foretrækker jeg desuden, at man blander rucola med f.eks. iceberg, men det er nok en smagssag.

Foto: Mark Russell
Dommen
Alt i alt ender vi på karakteren tre sodavand ud af seks, som meget godt illustrerer, at vi befinder os lige omkring gennemsnittet på det aalborggensiske sandwichmarked.
Lækkerheden, sprødheden og tykkelsen på brødet trækker i den grad op, og det samme gør den velsmagende humus og selve konsistensen af kyllingen. Her besejrer Caspars en lang række af de andre sandwichsteder.
Det trækker dog markant ned, at der ikke er kælet mere for indholdet og sammensætningen af salaten, og at der som nævnt mangler noget dressing. Kombinationen af disse to faktorer sænker desværre heldhedsvurderingen af toasten en del, specielt man også tager med i ligningen, at den er 10-15 kroner dyrere end tilsvarende sandwichtyper i Aalborg.
Caspars giver dig en udmærket Spicy bird-toast, men med plads til en del forbedringer.
Er der et sted, du synes, vi skal anmelde? Så send en mail til mark@radionordjyske.dk.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.