Nationalpark Plus

Lokale naturelskere: Danmarks største vildmark skal være større

Initiativtagere arbejder på, at områderne ved Bulbjerg og Lildstrand bliver en del af Nationalpark Thy

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kystfiskerkulturen ved Lildstrand passer godt ind i konceptet for Nationalpark Thy. Arkivfoto.

LILDSTRAND:Nationalpark Thy er allerede Danmarks største vildmark, men nationalparkgruppen i Lildstrand vil gøre den endnu større. De arbejder på, at området fra Hanstholm til Bulbjerg kommer til at høre ind under Nationalpark Thy.

- Der er tale om Danmarks længste ubebyggede kyststrækning, hvor natur og kystfiskerkultur passer godt med nationalparkens målsætning, siger Anne-Mette Kristensen som sammen med Bjarne Sørensen er drivkræfterne bag initiativet, der er taget i regi af Hawboernes Forening i Lildstrand.

Anne-Mette Kristensen og Bjarne Sørensen har fra deres sommerhus udsigt over Lildstrand Kær, som måske i fremtiden bliver en del af nationalparken. Foto: Peter Mørk.

Anne-Mette Kristensen og Bjarne Sørensen har fra deres sommerhus udsigt over Lildstrand Kær, som måske i fremtiden bliver en del af nationalparken. Foto: Peter Mørk.

Tankerne om en udvidelse af Nationalpark Thy opstod efter, at parret havde været på et udviklingsværksted, hvor der blev sat fokus på udvikling frem for afvikling.

- Nationalpark Thy betyder jo meget for Thisted Kommune, og området passer perfekt ind i nationalparkens koncept, siger Anne-Mette Kristensen og fortsætter:

- Vi vil skabe udvikling frem for afvikling og også mere effektivt byde ind med de store naturværdier i Thisted Kommune, som endnu ligger hen som en hvid plet på landkortet, ukendt for de fleste, men højt skattet af dem, som kender området, siger Anne-Mette Kristensen.

De unikke perler - Lildstrand og Bulbjerg

 • Lildstrand med kystfiskerkultur eneste bysamfund ved vestkysten i Thisted Kommune, som ikke ligger i eller ved Nationalpark Thy.
 • Strækningen Hanstholm-Lildstrand er Danmarks længste ubebyggede kyststrækning.
 • Bulbjerg har hen ved 120.000 besøgende årligt.
 • Målsætningen er optagelse i Nationalpark Thy inden 2022, hvor ny nationalparkplan træder i kraft.

60 kvadratkilometer

Udvidelsen af nationalparken følger kommunegrænsen og bliver ønsket opfyldt, så vokser nationalparken med 60 kvadratkilometer, hvilket svarer til 25 procent af parkens nuværende areal. Så det er et pænt stort område.

- Det er hele kyststrækningen nord for testcentret, siger Bjarne Sørensen, som gerne ser, at også den nordlige del af kommunen bliver en del af nationalparken.

Mange lodsejere involveres

 • Staten, med Naturstyrelsen som driftsorganisation, ejer cirka 50 kvadratkilometer (50.071.732 m2).
 • Der er alt 28 private lodsejere på strækningen. Bymæssig bebyggelse i Lildstrand er ikke indregnet.
 • 14 af disse private lodsejere ejer hver mere end 50.000 kvadratmeter.
 • 2 af de private lodsejere ejer tilsammen cirka 45 procent af det omhandlede privatejede areal.
 • Naturfonden Myrupgaard ejer 512.251 kvadratmeter.
Den foreslåede udvidelse af Nationalpark Thy går fra Hanstholm i vest til Bulbjerg i øst. Et vidstrakt, 25 kilometer langt øde område med fredede klitheder. Illustration: Thisted Kommune.

Den foreslåede udvidelse af Nationalpark Thy går fra Hanstholm i vest til Bulbjerg i øst. Et vidstrakt, 25 kilometer langt øde område med fredede klitheder. Illustration: Thisted Kommune.

Det er Naturstyrelsen Thy, som har hele området. Sådan var det ikke tidligere.

- Den gang var der to afdelinger af Naturstyrelsen i området nemlig Hanherred og Thy, og man mente, at det ville være for kompliceret med en nationalpark, der strækker sig over flere afdelinger, siger Bjarne Sørensen.

Nationalpark Thys nuværende areal er på 244 kvadratkilometer. Cirka 75 procent af arealet er ejet af staten. De resterende 25 procent ejes af 1108 hovedsageligt private lodsejere.

Opbakning

Anne-Mette Kristensen og Bjarne Sørensen, som har sommerhus på Strandvejen i Lildstrand, har arbejdet med projektet siden foråret 2017. De har brugt månederne på at lodde stemningen blandt lokale.

- Der er en stor opbakning fra lokalområdet, siger Bjarne Sørensen.

Han pointerer, at man som lodsejer ikke bliver begrænset i sit brug af jorden, hvis den kommer til at være en del af nationalparken.

- Man kan stadig gå på jagt og drive landbrug. Det er lokalplanen, der begrænser, og der er ikke pålagt noget fra nationalparkens side, siger Bjarne Sørensen, som ser Nationalpark Thy som et kæmpe brand.

Kronhjortene trives i Nationalpark Thy. Parken går fra Agger i syd til Hanstholm i nord og følger dermed ikke kommunegrænsen det sidste stykke til Bulbjerg.

Kronhjortene trives i Nationalpark Thy. Parken går fra Agger i syd til Hanstholm i nord og følger dermed ikke kommunegrænsen det sidste stykke til Bulbjerg.

60 kvadratkilometer uspoleret natur

 • Areal af foreslået udvidelse af Nationalpark Thy fra Hanstholm til Bulbjerg er på 60 kvadratkilometer (59.037.777 m2).
 • Naturtypen er primært fredet nordatlantisk klithede.
 • Udvidelsen ligger inden for kommunegrænsen og under samme statslige driftsorganisation, Naturstyrelsen Thy.

Udvidelsen kommer til at omfatte flere private lodsejere. Blandt andre Hanstholm Camping og Vigsø Feriecenter som i følge initiativtagerne begge er positivt stemt overfor projektet.

- Krogs Stensilo øst for Hanstholm, som også ligger på et fredet område, har ikke svaret klart ja, så dem skal vi have et møde med, siger Bjarne Sørensen.

Det er ikke kun lokalbefolkningen, der bakker op. Det gør man også hos Nationalpark Thy.

- Vi har drøftet det i bestyrelsen. Det ser fornuftigt ud, og vi vil gerne spille med på den udvikling, siger Torben Juul-Olsen, der er formand for bestyrelsen bag Nationalpark Thy

Turisterne besøger Bulbjerg

Bjarne Sørensen og Anne- Mette Kristensen oplyser, at man fra nationalparkens side har fokus på økonomien, men da store dele af arealet i forvejen hører under Naturstyrelsen Thy og dermed er statsejet, har de svært ved at se, hvad der skal bruges ekstra penge på.

Nationalparkerne i Danmark får et tilskud fra staten på 7,9 millioner kroner uanset størrelse.

Bulbjerg skal være en del af Nationalpark Thy, for det er et stort aktiv for hele Thy. Arkivfoto: Michael Koch.

Bulbjerg skal være en del af Nationalpark Thy, for det er et stort aktiv for hele Thy. Arkivfoto: Michael Koch.

- Vi skal selvfølgelig have belyst kapitalbehovet og søgt nogle fonde. Hertil skal vi også se på, hvad der kommer ind, for Bulbjerg trækker jo mange turister til, siger Bjarne Sørensen.

Torben Juul-Olsen bakker også op om, at Bulbjerg er et godt aktiv, men slår fast, at en udvidelse kræver kapital.

- Økonomien er vores hurdle. Vi vil jo helst ikke smøre leverpostejen tyndere ud, siger Torben Juul-Olsen.

Mange tror, at Bulbjerg allerede er med i Nationalpark Thy.

- Det sker jo tit, at folk lægger billeder af Bulbjerg op på Facebook og skriver, at de er i nationalparken, smiler Bjarne Sørensen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst