Små mesterværker og nye skønne klassikere: Disse børnebøger skal under træet i år

Jordens oprindelse, grønlandske myter og den store fantastiske fortælling - her er fem af årets bedste udgivelser

Det er nok ikke et vildt gæt, at der også dette år ligger mange børnebogsklassikere af Astrid Lindgren og Halfdan Rasmussen under træet. Mange vil give læseoplevelser, de selv har haft som børn, det er hyggeligt og nostalgisk. Det er dog også lidt synd, for det bugner af fantastiske børnebogsforfattere, der konstant hæver niveauet. Vi giver her et bud på fem af årets fantastiske udgivelser, der kan blive nye klassikere - og ryste op i samlingen.

Svaret på de helt store spørgsmål

”Liv - Den fantastiske historie om evolution”


Et af de helt store spørgsmål: Hvordan startede livet på jorden, kan jo melde sig fra børnene hen over juleferien, og så er det godt, at man har en bog at ty til. Faktisk er ”Liv - Den fantastiske historie om evolution” ikke bare en bog, den er et værk - en investering, der kan rykke hele barnets forståelse af sig selv og verden, og så er det godt, at den tager sin opgave alvorligt.

Den starter på partikel- og celleniveau og gennemgår derfra hvert eneste skridt undervejs imod mennesket. Igennem smukke illustrationer og nøje afstemte doser af information, der kan tages ind af de fleste, kommer vi tæt på, hvad der skete, da vanddyr kravlede op på land og udviklede ben, og det store skifte, da menneskeaben homo habilis opfandt knive og hakker.

Der er masser at kigge på og at forstå - også for voksne, og det er en bog, der vil blive fundet frem igen og igen på mange tidspunkter i barnets opvækst.

Jakob Brodersen og Pernille Engsig Eskildsen: ”Liv – Den fantastiske historie om evolution”

Illustrationer af Kamilla Wichmann

45 sider, fra 180 kroner, Høst & Søn, fra 5 år

Et sjældent lille mesterværk

Klaus Hagerup ogLisa Aisato: ”Pigen som ville redde bøgerne”.


Det er sjældent, at alt i en børnebog går op i en højere enhed, og at ord næsten ikke rækker, men ”Pigen som ville redde bøgerne” er et lille mesterværk. Fortællingen minder om en børneudgave af Carlos Ruiz Zafóns prisvindende debutroman ”Vindens Skygge” og er et eksempel på, at børnebøger også kan være stor kunst.

Læsehesten Anna, der gør sig mange tanker om at blive gammel og om døden, færdes flittigt på det lokale bibliotek. Da det går op for hende, at store mængder bøger skal destrueres, fordi de aldrig bliver læst, sætter hun sig for at læse dem alle og gemme fortællingerne og karaktererne i sig for ad den vej at give dem evigt liv.

En dag får hun en bog mellem hænderne, hvor en ældre kvinde deler den store hemmelighed om meningen med livet med sit barnebarn - lige noget for den eksistentielt sultne Anna. Bogens sidste side, hvor den ældre afslører meningen, mangler imidlertid, og Anna leder efter andre kopier. Da hun ikke kan opstøve et eksemplar, sætter hun gang i en kampagne på sin skole, der vokser sig så stor, at hele landet ender med at tale om bogen uden slutning.

Hvordan bogen ender (og hvad meningen med livet er), skal ikke røbes her, men den er en lille eksistentiel perle for børn. Illustrationerne er små kunstværker i sig selv - man har helt lyst til at klippe dem ud og hænge dem op som en opfordring til barnet om at blive ved selv at være nysgerrig.

Klaus Hagerup og Lisa Aisato: ”Pigen som ville redde bøgerne”

Illustrationer af Lisa Aisato

60 sider, fra 190 kroner, Høst & Søn, fra 5 år

Flygtningekrise i børnehøjde

“Hermans Have”

“Hermans Have”

Christine Lund Jakobsen: ”Hermans have”.Illustrationer af Zarah Juul


Det er umuligt ikke at læse Hermans Have som en politisk kommentar til verden i dag, hvor lande i stigende grad isolerer sig og bygger mure for at holde de andre ude. For dem, der gerne vil begynde arbejdet tidligt med deres børns etiske og politiske bevidsthed, er dette stedet at starte.

Bogen handler om Herman, der gerne bare vil passe sin fantastiske have i fred og irriteres ved alle dem, der vil have noget af ham eller i kontakt. Hver gang han afviser endnu en fremmed rød, gul eller grøn starut, rumler verden under hans fødder, og en dag sprænges den helt i stykker, og jordens hjerte forsvinder ud i universet. Nu er han helt alene i universet og afhængig af, at andre samler jordkloden igen, så hans træer igen kan få næring.

Fortællingen om Herman er ligetil, men bevægende, når han stirrer ud i det mørke tomme univers og pludselig oplever sig selv række ud. Storpolitik er let at løse, når man betragter den i børnehøjde, og Christine Lund Jakobsen holder fortællingen stram og præcis hele vejen igennem. Figurerne i det lille univers er krøllede og knuselskelige, Hermans mavesurhed bag de nedrullede gardiner er skildret med lune, og det hele spiller.

Christine Lund Jakobsen: ”Hermans have”

Illustrationer af Zarah Juul

40 sider, 250 kroner, Forlaget Vild Maskine, fra 3 år

Levende myter fra Grønland

Naja Rosing-Asvid: ”Aqipi - på ånderejse”


Det kan hurtigt blive overpædagogisk og altmodisch at forsøge at åbne børns øjne for andre kulturer og myter, end dem de allerede er fortrolige med, men så er det godt, at der er bøger som Naja Rosing-Asvids.

I dette tredje værk i serien om den lille ånd Aqipi er en boplads ramt af sult og nød. Fangstdyrene er forsvundet, kvinder får ikke børn, og åndemaneren må rejse ind i åndeverdenen for at undersøge, hvad de skal gøre for at få genetableret orden.

Naja Rosing-Asvid er arkitekt og kunstner og har i mange år designet de faste udstillinger på Grønlands Nationalmuseum. I denne bogserie levendegør hun den grønlandske fangerkultur og mytologi.

Det er ikke børnefortællinger, som de fleste danske børn kender dem. Indvoldsædersken er sexet og farlig. Griner du af hendes fjollede ansigtsudtryk, æder hun dine tarme. Heller ikke Havets Moder er blid. I det hele taget er livet på bopladsen ikke ufarligt, men der er myter til at skabe mening.

Der har for nylig været kritik af, at mange danskere stadig har en opfattelse af Grønland som et fangersamfund, hvis befolkning fortsat bor i igloer.

Børnebogsserien her går ikke just i den modsatte grøft, så man skal være varsom med at generalisere Grønland med den over for barnet, der vil sluge de detaljerede og stemningsfulde tegninger råt med øjnene, men bogens levende fortælling vil give en fantastisk førstegangsoplevelse med mytologi.

Naja Rosing-Asvid: ”Aqipi - på ånderejse”

38 sider, fra 170 kroner, Milik Publishing, fra 5 år

Livet som delebarn

”Må jeg få mit gulvtæppemed hjem til mor?”

Af Anne Sofie Hammer. Illustrationer af Sira Stampe


Min søn på tre kan bare ikke få nok af Magda, og min datter på seks skraldgriner også med. Anne Sofie Hammer skildrer hverdagen som femårig og skilsmissebarn uden at problematisere eller belære, men kaster dog et ærligt blik på de udfordringer og nogle gange fordele, der følger med for barnet.

I ”Må jeg få mit gulvtæppe med hjem til mor?” får vi indblik i udfordringerne ved at flytte mellem to hjem, når Magda søndag aften før skiftedag pakker halvdelen af sin fars lejlighed ned for at tage noget at sit liv der med sig til sin mor. Forfatteren skaber på hver eneste side situationer, man kan genkende sig selv i som børnefamilie, og det er rigtig sjovt, for Magda er lynskarp og hudløst ærlig og skaber subtilt sprækker ind til de voksne tankemønstre og spil mellem forældrene, der så hurtigt kan skabe konflikter. Heldigvis har Magdas forældre det godt sammen, og med en skilsmisseprocent på næsten 50 rammer er der mange Magda’er derude.

Illustrationerne er enkle, men sjove og har masser af gode detaljer, fx går begge forældre meget op i økologi, kan man se i deres køleskabe og indkøbsvogne. Det er bøger, barnet vender tilbage til igen og igen, og jeg håber på, at der kommer mange flere bøger om skønne Magda.

Anne Sofie Hammer: ”Må jeg få mit gulvtæppe med hjem til mor?”

Illustrationer af Sira Stampe

32 sider, fra 115 kroner, Høst & Søn, fra 3 år