annonce

Sådan lærer du dit barn om økonomi

Der er meget, som forældre skal sørge for, at deres børn får med sig i livet, så man kan gøre dem parate til voksenlivet.

Mange forældre glemmer at lære deres børn om penge, når de vokser op. Det er lidt et tabu at snakke om penge, og derfor skal unge selv lære om det, når de bliver 18 år. Men det ville være langt bedre, hvis vi fortalte dem, hvordan det hele hang sammen.

Snak om forbrug

Det er vigtigt, at I ikke er bange for at snakke om penge i jeres hjem. Hvis børn vokser op med en forståelse for penge, vil de også klare sig langt bedre i livet. Snak med dem om hvordan I tjener penge, og hvordan jeres forbrug ser ud.

Det handler ikke om at gøre jeres børn bange, og du skal selvfølgelig stadigvæk beskytte dem, men det er vigtigt, at de lærer om, hvordan penge fungerer. Mange unge har aldrig hørt om begreber som rådighedsbeløb, og derfor ender de ofte i situationer, hvor de skal låne penge.

Selv hvis de skal låne penge, er det en god idé at lære dem om, hvornår det er i orden at låne penge, og hvornår det ikke er. Når de låner penge, skal de også kigge på den årlige rente, så de forstår, hvor alvorligt det kan være, hvis man låner til en for høj rente. Det kan ødelægge hele ens liv. I kan se eksempler på lån med ÅOP lige her. Hvis dit barn ønsker noget så snak med dem om, hvordan de tjener penge.

Lær dem at få et overblik

Mange voksne gør heller ikke dette selv, men det bør vi alle sammen gøre. Det er en god idé at have en opsparing, så man kan få råd til uforudsete omkostninger.

Vi siger ikke, at du skal dele dit budget med dine børn, men du kan lave et sammen med dem. Når de får et fritidsjob, når de bliver 13 år, så skal du lægge et budget med dem og høre, hvad de har tænkt sig at bruge deres penge på.

For forståelsen kan det være en god idé, at de selv skal betale for nogle ting, selvom vi godt ved, at det virker hårdt. Det kan eksempelvis være for deres mobil. På den måde kan de se, hvordan det fungerer med et rådighedsbeløb.

I kan altid vælge at give et tilskud som forældre, men det er mere så jeres barn bliver trænet i, at et budget altid er det rigtige at gøre. Det er smart at vende sig til gennem hele livet.

Lær dem om skat

De fleste forældre viser heller ikke deres børn, hvordan man udfylder en selvangivelse, og det betyder, at de vokser op uden nogen ide om, hvad man gør.

Hvis du lærer dit barn det, er dit barn længere end de fleste andre børn. På den måde ved de også, hvordan skat fungerer, og hvorfor man betaler det.

Alle disse ting er ikke noget, som børn lærer i skolen, og du har ikke lyst til, at dit barn ender i uheldige situationer en dag. Hvis de gør, er der stor sandsynlighed for, at du aldrig lærte dem om økonomi. Du kan vente til de får et job, men du kan også starte tidligere med at besvare alle deres spørgsmål.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.