annoncørbetalt indhold

Verdensberømt arkitekt står bag fremtidens bydel i Mariagerfjord

Som nabo til fjorden og med skoven som baghave vil Mariagerfjord Kommune og den verdensberømte arkitekt Jan Gehl etablere fremtidens byområde i Hobro. Bydelen skal sætte Mariagerfjord på det by-arkitektoniske verdenskort med unikke boliger, grønne opholdsrum og et gennemgående fokus på fællesskab. Nu giver kommunen private investorer mulighed for at blive en del af projektet.

Visualisering af Ny Blaakilde. Mariagerfjord Kommune har sat 1,1 hektar til salg af det attraktive område for 13 millioner kroner.

Visualisering af Ny Blaakilde. Mariagerfjord Kommune har sat 1,1 hektar til salg af det attraktive område for 13 millioner kroner.

Det tidligere renseanlæg i Hobro bliver snart omdannet til et helt unikt område med op til 200 boliger og erhverv. Ny Blaakilde er en helt ny måde at tænke byområder på - ikke kun i Danmark men også i internationalt perspektiv. Det bliver en ny bydel, hvor lokale faciliteter, sociale aktiviteter og fokus på udeområder er i centrum.

- Vi ser meget frem til at påbegynde udviklingen af dette attraktive område ned mod fjorden i Hobro. Projektet bliver helt unikt og der findes ikke ret mange andre bydele, der i så høj grad inddrager naturen i arkitekturen og udeområderne, og det er også derfor, vi nu leder efter den helt rette investor til området, forklarer borgmester Mogens Jespersen.

Ny Blaakilde kommer til at rumme boliger til både unge og børnefamilier, men der bliver også taget særligt hånd om den ældre generation. Bydelen kommer således til at rumme et seniorbofællesskab med 20 boliger med en attraktiv placering tæt på søen. Bofællesskabet skal blandt andet bidrage til at mindske ensomhed blandt ældre borgere.

- I Ny Blaakilde bliver boligerne fordelt på flere klynger, og vi bygger ikke højere end tre etager, hvilket skal skabe luft i udeområderne. Visionen har været at skabe et område, hvor boligerne ikke ligger for tæt, og hvor der er plads til fællesskab og liv. Det bliver særligt interessant for ældre, men selvfølgelig også for både børnefamilier og unge, fortæller Mogens Jespersen.

Investér i fremtidens landsby

Lokalplanen med principper og helhedsplan for området blev vedtaget i maj 2020, og nu står Mariagerfjord Kommune for salget af mere end en hektar jord på området, hvor potentielle investorer kan etablere ca. 60 boliger. Projektområdet er sat til salg med budfrist den 1. oktober 2020 og med en minimumspris på 13 millioner kroner eksklusive moms, og forarbejdet er allerede lavet af kommunen.

- Der var stor politisk opbakning til projektet i byrådet. Vi har haft et fantastisk samarbejde mellem alle aktører i processen og derfor har vi nu en lokalplan, der giver helt enestående rammer for det gode liv – for alle generationer, fortæller borgmester Mogens Jespersen.

New York, London – og Mariagerfjord

Den verdensberømte arkitekt Jan Gehl står bag principperne, som Ny Blaakilde bygger på.

Den verdensberømte arkitekt Jan Gehl står bag principperne, som Ny Blaakilde bygger på.

Det er den verdensberømte arkitekt Jan Gehl, der står bag fremtidens bydel i Mariagerfjord Kommune. Jan Gehl er blandt andet verdenskendt for at skabe attraktive byrum, og det er efterhånden umuligt at finde en storby i verden, der ikke bærer præg af arkitektens principper, som bygger på over 30 års forskning. Nu udvikler stjernearkitekten sit sidste projekt i Mariagerfjord.

- I mange byer bliver der opført højhuse, der ligger tæt, ligner hinanden, og hvor udeområder bliver glemt. Med projektet i Mariagerfjord er vi i stedet gået i retning af en landsbyfølelse, hvor solen skal nå ned mellem bygningerne, og hvor der skal være rum til udeliv, fortæller Jan Gehl.

Ifølge Jan Gehl baner gode uderum vejen for mere bæredygtige fællesskaber, tryghed og sundhed. Det har ligeledes været udgangspunktet for Ny Blaakilde, hvor udeområderne skal lægge op til bevægelse og motion, biler skal så vidt muligt holdes ude af gaderne, og der kommer en lille bæk i hvert stræde, som skal lede regnvand ud i fjorden. Derudover kommer byens arkitektur til at invitere til byliv med mulighed for fællesaktiviteter og samvær.

- Når vi bygger smallere huse, fokuserer på udeområder og generelt skaber gode forhold for kontakt, så har det positiv indvirkning på fællesskabet i området. Det handler ikke kun om at opføre bygninger. Det er helt afgørende, at vi skaber de mest optimale rammer for en levende bydel, lyder det fra Jan Gehl.

Grunden er del af et større sammenhængende område, der både kommer til at tilbyde fællesområder, attraktive stisystemer og et torv med offentlig adgang. Kommunen lægger især vægt på det rekreative område, en investor vil få mulighed for at udvikle, og de arkitektoniske streger sat af Jan Gehl.

Fristen for bud på den unikke 11.907 m2 store grund er den 1. oktober 2020.

Læs mere om Ny Blaakilde-projektet her: Ny Blaakilde