annoncørbetalt indhold

Sådan gør Peter en forskel for kørestolsbrugere

Som kørestolsbruger er man ikke nødvendigvis begrænset i at passe et arbejde, cykle et maraton eller blot en tur i skoven. Nu fortæller Wolturnus, hvordan de optimerer deres arbejdsprocesser, og dermed gør en forskel for deres kunder.

Fra venstre: Christian Gammelgaard, Peter Libak og erhvervsrådgiver Jonas Kirkelund Kristensen. <i>Foto: Svenn Hjartarson.</i>

Fra venstre: Christian Gammelgaard, Peter Libak og erhvervsrådgiver Jonas Kirkelund Kristensen. Foto: Svenn Hjartarson.

Da Wolturnus d. 21. oktober modtog Dansk Handicap Forbunds arbejdsmarkedspris 2022, var det på baggrund af deres rummelighed og inklusion i virksomhedens arbejdsgang.

Hos Wolturnus er dagsordenen nemlig soleklar: Det handler om at gøre en forskel i sit arbejde, og om at gøre det på den helt rigtige måde.

Det gør de blandt andet ved at inkludere kørestolsbrugere og personer med andre funktionsnedsættelser på arbejdspladsen – men hvordan gør det en forskel for kunderne og deres individuelle behov?

Startede i staldlokaler

I spidsen for Wolturnus står cykelsmeden Peter Libak. Han blev i 2002 kontaktet af Per Bisgaard, der er sportsdykker og kørestolsbruger, med en bestilling på en racerkørestol.

Duoen blev hurtigt klar over, at de hver især besad en helt særlig funktion, og at de tilsammen kunne gøre en forskel for andre kørestolsbrugere og give dem udvidede muligheder for bevægelse.

Sammen stiftede de Wolturnus fra Peter Libaks staldlokaler på hans landbrugsejendom. En virksomhed der i dag udvikler, producerer og forhandler kørestole, håndcykler og andre hjælpemidler.

- Wolturnus er ikke drevet af løn og status. Vi er drevet af at gøre en forskel i vores arbejde, fortæller Peter Libak.

- Vi har kørestolsbrugere ansat til at hjælpe med at producere, teste og give feedback på vores produkter. Ligeledes har vi forskellige nationaliteter ansat i kundeservice, der kan hjælpe os med at afkode, hvad en tysk, spansk eller hollandsk kørestolsbruger kunne have behov for.

I dag består Wolturnus af 75 medarbejdere, der er spredt over 3 forskellige lokationer i Nordjylland, samt datterselskaber i Tyskland og Sverige. I 2015 trådte Christian Gammelgaard ind i virksomheden som udviklingschef og siden medejer.

Sammen har Christian og Peter lagt mange års hårdt arbejde og intensivt strategiarbejde i at nå hertil.

Strategier, som Wolturnus har fået professionel hjælp til at lægge.

Jonas Kirkelund Kristensen (tv.) og Peter Libak (th.). <i>Foto: Svenn Hjartarson.</i>

Jonas Kirkelund Kristensen (tv.) og Peter Libak (th.). Foto: Svenn Hjartarson.

Det handler om at gøre en forskel

Wolturnus sætter en ære i at have en relation til brugerne af deres produkter, og har flere ansat i virksomheden. Det betyder, at virksomhedens egne medarbejdere i høj grad bidrager til at forstå målgruppen bedre.

Det er tydeligt for Peter og Christian, at disse medarbejdere løfter virksomheden og bidrager til at gøre en kæmpe forskel:

- Vi producerede en håndcykel til en tysk atlet, der blev kørestolsbruger efter en ulykke. Han var vildt glad for håndcyklen, og kom 6 måneder senere på besøg for at fortælle, at han havde vundet Hamborg Maraton med håndcyklen, fortæller Peter Libak, og fortsætter:

- Han tildelte Wolturnus’ medarbejdere pokalen, for det betød bare så meget for ham – og i særdeleshed også for os.

- Den smukke gestus giver mig stadig gåsehud. Det siger rigtig meget om den taknemmelighed, vores kunder oplever når deres muligheder udvides. Her hos Wolturnus kan man være helt sikker på at gøre en forskel.

 <i>Foto: Svenn Hjartarson.</i>

Foto: Svenn Hjartarson.

Virksomhedens ledelse og hele Team Wolturnus har en ild i maven, der brænder for at gøre en forskel. Derfor leder Peter og Christian ofte efter måder at udvikle forretningens strategiprocesser på, så de kan nå ud og gøre en forskel hos så mange som muligt.

Det gør de blandt andet med erhvervsrådgiver fra Sydbank, Jonas Kirkelund Kristensen, på sidelinjen, der benytter Sydbanks værktøj ’Strategikompasset.’

- Vi er gået fra at arbejde i mine staldlokaler, til at være en international leverandør på 75 medarbejdere, fordelt på 3 lokationer i Danmark samt selskaber i Tyskland og Sverige. Vi har kunne foretage investeringer der sikrer en del af produktionen in-house, og så har vi kunne udvide i nyt domicil, fordi vi har fået en professionel og dygtig strategivejledning gennem Strategikompasset, fortæller Peter Libak.

- Det kommer man ikke sovende til, men det kræver i særdeleshed også, at banken er med hele vejen. Det har Sydbank, og vores erhvervsrådgiver Jonas, været for os, fortæller Peter Libak.

 <i>Foto: Svenn Hjartarson.</i>

Foto: Svenn Hjartarson.

Strategikompassets prognoser

Strategikompasset er et værktøj, der hjælper Sydbanks kunder med at komme i mål med en ønsket strategi.

Det kan eksempelvis være, at en virksomhed ønsker at vækste, investere eller få hjælp i en krisetid. Så tilknyttes virksomheden en erhvervsrådgiver, der udarbejder en prognose for, hvordan virksomheden kan klare sig med en given strategi.

Jonas Kirkelund Kristensen fortæller her, hvordan han og Wolturnus har lagt strategier med Strategikompasset gennem årene:

- Egentlig er der tale om et meget stort Excel ark. Her plotter jeg en masse af Wolturnus’ tal og investeringer ind, og laver nogle beregninger ud fra forskellige scenarier og ønsker. Disse beregninger omdanner jeg til en præsentation.

- Hvis Peter og Christian ønsker en ny maskine til produktionen, som de eksempelvis kom og sagde for et par år siden, tager jeg og kigger på alt det kedelige: Hvad koster maskinen, hvad er Wolturnus’ egen kapacitet for produktion og hvad kan svare sig?

- Det arbejder jeg ud fra, og laver en prognose for ledelsen og bestyrelsen hos Wolturnus, som de så kan tage op til overvejelse, fortæller Jonas Kirkelund Kristensen.

Peter, Christian og bestyrelsen hos Wolturnus besluttede, ud fra Jonas’ beregninger med Strategikompasset, at det godt kunne svare sig at købe en CNC-maskine til produktion, idet de både sparer ventetid på prototyper og produkter, samt høje fragtpriser og Co2 belastning.

Wolturnus står også nu og skal tage stilling til, hvordan de fremover skal agere, idet deres aluminiumsleverandør tidligere var Rusland.

- Vi har lige lavet en ny 4-årig strategi gennem Strategikompasset, fordi verden er så urolig som den er lige nu. Vi er godt tilfredse med den nye strategi, og glæder os til at se den udfolde sig, fortæller Peter Libak.

- Vi har fået en markant mere professionel strategi med Jonas på sidelinjen, fordi han kvartalsvis tjekker ind og taler med os om den igangværende strategi for virksomheden. Både ledelsen og Wolturnus’ bestyrelse har fået mere ro i maven, fordi han leder os på rette spor.

- Ligesom vi gør en forskel for kørestolsbrugerne, gør Jonas og Strategikompasset også en forskel for os og vores strategi, siger Peter Libak.