DEBAT Klima og miljø

Grøn omstilling betyder også sund omstilling

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Marianne Mulle Jensen, overlæge MPA, folketingskandidat (RV) i Nordjyllands Storkreds, Nøvlingvej 101, 9260 Gistrupmamuj@rn.dk

OMSTILLING:Midsommeren kom med både lyse nætter og bred og ambitiøs klimaaftale. Tak for det og tak fordi mange, med Morten Østergaard helt i front, gik forrest og pressede på for klimaets skyld.

En klimaaftale er et helt nødvendigt værktøj, hvis vi skal nå de 70 pct. reduktion i CO2 udledningen frem mod 2030.

Vi skal være enige om rammerne, før vi kan være både konstruktive og kreative. Og det er et bredt udsnit af folketinget nu.

Mens klimaaftalen med bl.a. etablering af energi-øer, grøn skattereform, fokus på transportsektoren og satsning på nye grønne teknologier som f.eks. CO2-fangst, helt åbenlyst er til gavn for klima og miljø, så taler vi meget lidt om de mulige positive afledte effekter for os alle sammen i dagligdagen.

Mindre tung trafik i byerne betyder mindre luftforurening og mindre støj. En positiv afledt effekt heraf vil være at færre bliver lungesyge blot fordi de bor og arbejder i byerne.

Færre borgere vil på sigt generes af hovedpine og nedsat hørelse som følge af et lavere støjniveau på gader og stræder.

Altaner og terrasser kan igen i stigende omfang bruges til det de egentlig var bestemt til. Nemlig at nyde en stund i frisk og ren luft, et pusterum i hverdagen.

Etablering af mere skov og flere nationalparker, hvor CO2 bindes i træerne, vil give os større mulighed for at komme ud i ufriseret natur.

Hvor der tidligere har været langt mellem de grønne pletter i landskabet, så vil øget skovrejsning og udtagning af marginaljordene i landbruget øge det samlede offentligt tilgængelige grønne areal betragteligt.

Vi har under corona-krisen set, hvor stor og positiv en indvirkning naturen faktisk har på vores sundhed og velbefindende.

Blodtrykket falder, stressniveauet sænkes og smilene breder sig i takt med at vi genopdager den danske flora og fauna.

En anden, dyrekøbt men positiv corona-erfaring har været, at undervisning ude i det fri faktisk både øger glæden ved at gå i skole og øger indlæringen hos det enkelte barn.

Lad os derfor glæde os over, at Danmarks udendørs klasseværelse nu får endnu flere kvadratmeter og på sigt bliver indrettet med større og mere spændende biodiversitet.

Med dette in mente vil jeg glæde mig endnu mere over den nye klimaaftale.

Grøn omstilling bliver til gavn for alle danskeres sundhed og velbefindende, hvad enten vi bor på landet eller i byen.

Grøn betyder også sund.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.