DEBAT Omgangsform/tone

Lad os tale sammen – også om vore spisevaner

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Rasmus Prehn, fødevareminister (S), Peder Pårs Vej 10, 9000 Aalborg, rasmus.prehn@ft.dk og Iben Krog Rasmussen, direktør/medstifter, Tænketanken Frej, Enghavevej 80, 2450 København SV

FORSAMLINGSHUS:Hvad har du fået til morgenmad? Hvad er din livret? Den slags spørgsmål var tidligere lige så harmløse som at tale om vejret. Men i dag går bølgerne højt, når snakken falder på, hvad vi hver især spiser - eller ikke spiser. Du kan blive klandret for at være spelthippie, hvis du har kødfri dage, eller klimaignorant, hvis du insisterer på hakkebøf. Langt de fleste danskere taler heldigvis om mad uden at blive uvenner – det skal vi blive ved med.

Men vi skal også turde at tale om de madvaner, som kan ændres og bør ændres for at skabe både sundere danskere og en sundere klode.

Derfor kickstarter vi på tirsdag en turné med virtuelle forsamlingshuse. Her tager vi fat på den svære debat med en række af landets skarpeste og mest vidende debattører.

De fleste af os sover på den samme side hver nat. Vi kører den samme vej til og fra arbejde. Gamle vaner er svære at ændre. Vi siger ikke, at man skal revolutionere sine madvaner. Der skal være plads til en grillpølse. Men hver eneste voksne dansker spiser i gennemsnit et kilo kød om ugen. Den vane må og skal ændres - for sundheden og klimaet. Mange gør allerede noget. Og endnu flere af os ved, at vi burde gøre noget.

Derfor håber vi, at alle derude vil deltage i debatten om kostrådene.

Vi garanterer, at der er debattører og holdninger for enhver smag, for eksempel når den unge klimaaktivist Selma de Montgomery møder den konventionelle kvægproducent Peter Nielsen og med debattører som 3F-formand Per Christensen, kokken Claus Holm og Klimarådets Jette Bredahl Jacobsen. En fødevareminister skal turde blive friturestegt med gode argumenter for både det ene og det andet, og vi forventer bølgeskvulp på tirsdag.

2021 skal blive året, hvor alle danskere møder madargumenter, der får dem til at tage stilling til de nye kostråd og til egne måltider. Senere tager forsamlingshuset rundt på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, så endnu flere kan tage stilling til deres kostvaner. For madindtag har betydning for klimaet.

Vi løfter ingen pegefingre. Men målet er, at så mange som muligt ved, hvad der er god og sund, klimavenlig mad. At vi omfavner forskellighed og uenighed. Og at flere tør fortælle kollegaen og naboen, hvad de har spist til morgenmad, og hvor svært det er at få flere linser og bønner i børnene. Det bliver Danmarks største og hyggeligste forsamlingshus. Og vi glæder os til at byde Danmark indenfor. Så taler vi om vejret bagefter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden