Stjernepladsen står færdig - her er anmelderens dom

De næste år afslører, om Stjernepladsen bliver en uformel plads fuld af liv, eller om den ender som en køn, men ligegyldig gennemgangspark

Stjernepladsen udgør med sin komplekse form et centrum i det nye Østre Havn kvarter. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Stjernepladsen udgør med sin komplekse form et centrum i det nye Østre Havn kvarter. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Stjernepladsen, den centrale plads i bebyggelsen på Østre Havn, er netop blevet præmieret som ét ud af seks projekter for at være ”godt, sundt og smukt nybyggeri” af Aalborg Kommune. Men hvilke kvaliteter har den egentlig?

For at bedømme Stjernepladsen må man først gøre sig nogle overvejelser om det kvarter, den er en del af. Jeg har mødt mange, der har udtalt sig negativt om det nye kvarter omkring Østre Havn. Lad mig gøre det klart med det samme, jeg deler ikke den negative opfattelse.

Stjernepladsen knytter kvarteret til bylivet, der omgiver det. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Stjernepladsen knytter kvarteret til bylivet, der omgiver det. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Stjernepladsen er ikke et traditionelt torv, men en ny type byrum, opdelt af beplantning, skulpturer og det lille overdækkede areal kaldet ”Proppen”. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Stjernepladsen er ikke et traditionelt torv, men en ny type byrum, opdelt af beplantning, skulpturer og det lille overdækkede areal kaldet ”Proppen”. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Men en anmelder er ikke et orakel – heller ikke en arkitekturanmelder. Derfor er det vigtigt, at en anmeldelse er begrundet og ikke blot smagsdommeri, så den kan lægge op til debat og overvejelser. Det skal være muligt at være uenig med anmelderen, men gerne på et kvalificeret grundlag. Derfor vil jeg starte med beskrive min opfattelse af kvarteret, inden jeg kommer ind på den rolle, jeg mener Stjernepladsen spiller for det.

Som jeg tidligere har argumenteret for, er Aalborg i den heldige situation, at byen af historiske årsager er opdelt i en række ret præcist afgrænsede kvarterer - hver med deres særkende. Det giver valgmuligheder, når man skal bestemme sig for, hvor man vil bo. Man kan slå sig ned, der hvor stemningen, pengepungen og det sted, man er i livet, bedst passer én. Der ligger en rigdom i forskelligheden.

Det betyder også, at man ikke nødvendigvis skal bedømme et kvarter ud fra, om man selv kunne tænke sig at bo der, men om det har kvaliteter, der i nogles øjne vil gøre det attraktivt.

Mange gang- og cykelruter gennem området går over Stjernepladsen. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Mange gang- og cykelruter gennem området går over Stjernepladsen. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Bygget på jomfruelig jord

Østre Havn er for dem, der gerne vil bo bynært med stamcafeen lige uden for gadedøren og kulturtilbud om hjørnet. Dem, der gerne vil bo tæt på havnefronten, og som ikke har noget imod at bo tæt.

Det har været muligt at bygge et helt nyt kvarter med netop dette særkende, fordi det så at sige er bygget på jomfruelig jord – en helt ryddet grund. Hvis der, hvor man bygger i forvejen, har en klar identitet, må man selvsagt tage hensyn til den.

Andre elementer, der er vigtige for, at et kvarter kan fungere, er at det er klart afgrænset i forhold til resten af byen. Østre Havn har meget klare grænser; det går fra den frilagte å ved Musikkens Hus til p-pladsen ved Kommunedata (KMD). Mod nord er det afgrænset af fjorden, og mod syd af Nyhavnsgade.

For det andet er det vigtigt, at kvarteret har et centrum (eller flere, hvis det er stort), der kan danne – ja centrum – for kvarterets sociale liv. Man kan måske sige, at forskellen på et kvarter og et boligområde netop er, om det sociale liv er tænkt ind i bebyggelsesplanen eller ej.

Et spørgsmål om liv

Det er her, Stjernepladsen kommer ind i billedet. Det er dét, vi skal tage stilling til – om vi tror på, at Stjernepladsen kan blive et sådant socialt centrum.

Stjernepladsen er placeret, så alle fodgængerpassager gennem området går gennem pladsen. Dertil kommer, at der bor mange mennesker omkring pladsen - alene det vil skabe liv.

Der bor mange omkring pladsen. Altanerne er med til at skabe kontakt mellem pladsen og boligerne. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Der bor mange omkring pladsen. Altanerne er med til at skabe kontakt mellem pladsen og boligerne. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Beplantningen skaber små opholds nicher og ”pladser i pladsen”. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Beplantningen skaber små opholds nicher og ”pladser i pladsen”. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Men vil dem, der passerer over pladsen, gøre ophold der - måske endda komme der, fordi de har et ærinde der?

Umiddelbart virker pladsen som et rart rum at opholde sig. Man vil selvfølgeligt blive skuffet, hvis man forventer sig et gammelt købstadstorv med toppede brosten, men det her er heller ikke en gammel købstad, men et helt nyt kvarter. Det er en ny type byrum, knap så overskueligt som det gamle købstadstorv, men med beplantning, skulpturer og et lille overdækket rum kaldet ”Proppen” til ophold midt på pladsen.

Det, der gør pladsen til et rart byrum at opholde sig i, er dens form. Pladsen er i sig selv relativt stor. En gammel arkitekt-tommelfingerregel siger ellers, at en plads altid helst skal være lidt for lille, for så skal der ikke så mange mennesker til, for at den virker befolket.

Stjernepladsens komplekse form med mange nicher gør imidlertid, at den er underopdelt i mange ’kroge’ og mindre ”pladser i pladsen”, hvor det kan være rart at være - både langs kanterne og ude på selve pladsen. Dermed er størrelsen ikke et problem.

I stueetagerne rundt om pladsen er der ved at komme forskellige funktioner, som kan betjene pladsen. Der er foreløbigt en cafe, en isbar og et kunstgalleri. Snart åbner en oste-butik, og endnu et lokale venter på en lejer. Pladsen ligger godt. Når det igen bliver forår, og vi febrilsk begynder at cirkulere rundt i byen for at finde ledige caféstole i solen, ligger Stjernepladsen ideelt. Som en strategisk rosin i pølseenden - et godt mål for søndagsturen langs havnefronten, og den er centrum i et kvarter, hvor der bor mange mennesker.

Som udgangspunkt har Stjernepladsen altså rigtig gode muligheder for at lykkes, og efter min opfattelse er den et vigtigt byarkitektonisk element for, at Østre Havn som sådan kan blive en succes.

Ud for Cafe BACO møder vi Erik, som får sin morgenkaffe og en bagel i solen. Han kan godt lide pladsen, men udtrykker bekymring for, om pladsen kan "holde". Vil dem, der ejer bygningerne, holde huslejen på et niveau, så miljøet med både cafe og isbar kan løbe rundt? spørger han. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Ud for Cafe BACO møder vi Erik, som får sin morgenkaffe og en bagel i solen. Han kan godt lide pladsen, men udtrykker bekymring for, om pladsen kan "holde". Vil dem, der ejer bygningerne, holde huslejen på et niveau, så miljøet med både cafe og isbar kan løbe rundt? spørger han. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Men meget afhænger af, om man kan holde fast i livet i stueetagen rundt om pladsen - noget der afhænger af prisniveauet i huslejen.

Stjernepladsen får for nuværende fire stjerner ud af seks. Måske burde det være seks stjerner, måske kun to. Det vil tiden vise. Jeg krydser fingre for, at den lever op til den fornemme præmiering.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.