Nu får flere asbestofre mulighed for at få et økonomisk plaster på såret

Med en ny lov er det ikke kun ægtefæller, partnere og børn til asbestarbejdere, der kan få godtgørelse. Også personer, der får kræft, fordi de har boet i nærheden af for eksempel den tidligere eternitfabrik i Aalborg, kan få godtgørelse

Med en ny lov får også naboer til eternitfabrikken, som får konstateret lungehindekræft, mulighed for at søge godtgørelse. Arkivfoto

Med en ny lov får også naboer til eternitfabrikken, som får konstateret lungehindekræft, mulighed for at søge godtgørelse. Arkivfoto

AALBORG:Der er godt nyt til blandt andet naboer til den tidligere eternitfabrik i Aalborg. Folketinget er nemlig på vej til at vedtage en lov, der udvider muligheden for at få godtgørelse til asbestofre.

Det gælder for eksempel mennesker, som får kræft, fordi de har boet i nærheden af eternitfabrikken, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse .

Lovgivningen, som er på vej til at blive vedtaget, giver adgang til en godtgørelse til alle, der har fået kræftsygdommen "malignt mesotheliom" på grund af asbest - men altså uden selv at have arbejdet med materialet. Asbest er den eneste kendte årsag til "malignt mesotheliom", der oftest viser sig i form af lungehindekræft.

- Vi er meget taknemmelige for den nye lov. Vi kan ikke gøre de syge raske, men med godtgørelsesordningen kan vi som samfund tage ansvaret på os for brugen af et livsfarligt materiale, som har ført til uhelbredelig sygdom og død, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker i pressemeddelelsen.

Udløbsdatoen ændres

Et af de springende punkter i loven har været udløbsdatoen. Den nuværende godtgørelsesordning udløber i 2025, men da kræftsygdommen udvikler sig over meget lang tid, vil der stadig være tilfælde efter 2025. I et svar til Sundheds- og Ældreudvalget fremgår det, at sundhedsminister Magnus Heunicke ikke er afvisende over for at forlænge ordningen.

- Det er vigtigt for Kræftens Bekæmpelse, at ordningen forlænges, så det er glædeligt. Det er vores forventning, at der desværre forsat vil være asbestofre efter 2025, og de skal også kunne få denne godtgørelse, siger Jesper Fisker.

I fjor viste en undersøgelse, at personer, der som børn gik i skole eller boede i nærheden af den tidligere eternitfabrik i Aalborg, også har en øget risiko for "malignt mesotheliom".

Det har ført til det nye lovforslag om, at alle, der får malignt mesotheliom fra en industriel asbestkilde, kan få en godtgørelse på 170.000 kr.

Fakta: Asbest og kræft

* Malignt mesotheliom er en meget sjælden kræftsygdom, der kun opstår, hvis man har været udsat for asbeststøv. Sygdommen opstår hovedsageligt i lungehinderne, og derfor taler man oftest om lungehindekræft i forbindelse med asbest. Men sygdommen kan i sjældne tilfælde også opstå andre steder, f.eks. bughinder, testikelhinder og i hjertesækken.

* Det varer typisk mellem 20 og 60 år, fra man er udsat for asbest, til sygdommen viser sig.

* Sygdommen er uhelbredelig. Et år efter diagnosen er stillet, vil kun halvdelen af patienterne være i live. Kun få pct. er i live fem år, efter at sygdommen konstateres.

* Asbest har været et meget populært byggemateriale på grund af dets ildfasthed og isolerende egenskaber. I 1954 blev asbest forbundet med lungekræft og i 1960 påvist som hovedårsag til malignt mesotheliom – alligevel blev asbest først gradvist forbudt i Danmark i perioden 1972-1986.

Kilder: Seniorforsker Johnni Hansen, Kræftens Bekæmpelse, og cancer.dk

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.