Madanmeldelse: Ikoniske Mortens Kro leverer velsmag i topklasse
Mortens Kro er en af Aalborgs bedste restauranter og fremstår mere end nogensinde som hedonismens højborg

Mortens Kro serverer saltet jomfruhummer fra Læsø med en bouillon så velduftende, at det tog pusten fra anmelderen. Foto: Henrik Simonsen
Alene lyssætningen med sit lilla skær, der smyger sig æggende over de hvide lædersofaer. For slet ikke at tale om de nøgne kvinder med vidt spredte ben på vægkunsten. Mortens Kro forsøger ikke at skjule det. Den legendariske Aalborg-restaurant er og bliver lystens hule. Indehaver Morten Nielsen sagde det næsten selv, da han serverede aftenens tredje ret med et diabolsk smil og ordene "lidt forbuden frugt" om den figen, der tronede ovenpå en servering med svampe og vildand i en tartelet.

Lystens hule: Mortens Kro er dekadent indrettet i natklubstil. Og fristelserne står i kø... Foto:Henrik Simonsen
Selv om chefen selv altså ind i mellem kiggede forbi vores bord, var han nu mest optaget af et par mere celebre gæster i ypperlige skikkelser af Janni Ree og Jackie Navarro fra realityshowet "Forsidefruer". Følgeligt blev vi i stedet først og fremmest kyndigt ført gennem aftenen af kroens indiske islæt i form af tjeneren Gurpreet hos hvem, vi var i særdeles gode hænder. Han forklarede, når vi ville lytte, og lod os være, når vi ville snakke. Det er tjenerens fornemste at opgave at kende forskellen, og det kan Gurpreet.
Vi var fire denne aften, og det glædede mig at både min ledsager og vores følgeskab var friske på at gå planken ud med samtlige syv retter i den årstidsbestemte menu plus opgraderet vinmenu. Mortens Kro virker ikke som stedet, hvor man kan gøre andet end at vælge det hele og det bedste.
Lyserød enke lokkede
Hurtigt kom der bobler i glasset og snacks på bordet. Der var tatar på rødbede og skinke fra Skagen, men ikke mindst svampechips med svamperemoulade var en frydefuld mundfuld. Vi drak Champagne Veuve Clicquot rosé, der hviskede på tungen om alt det gode, vi havde i vente, hvis bare vi ville give os hen.
Den lyserøde enke havde dog ikke behøvet at optræde i rollen som lokkerske. Vi kunne ikke lade det uforlignelige smør fra Aabybro og det lune brød være. Og samme problem opstod i det sekund, vi fik serveret vinen til aftenens første ret. I glasset kom 2019 riesling kabinett fra Schloss Johannisberg i Rheingau. En bombe af en vin med fantastisk balance mellem frugt og syre. Jeg stirrede vantro ned i glasset efter at have smagt på den. Så drak jeg igen...

Vinglassene står sjældent tomme på Mortens Kro, hvor de skænker rundhåndet i de store glas. Foto:Henrik Simonsen
Heldigvis er de ikke nærige med vinen på Mortens Kro. Der bliver skænket rigeligt i store glas, og på den måde holder den hedonistiske undertone hele vejen. Også på tallerkenen, hvor vi nu fik røget torsk, der blandt andet blev ledsaget af en uimodståelig emulsion på Limfjordsøsters. Jeg slikkede nærmest tallerkenen.
Flydende genistreg
Hvid Bourgogne 2019 Saint Romain fra Bertrand Ambroise smagte af stor Bourgogne selv om vi her har med druer at gøre fra de mindre dyre adresser i det prismæssigt mest overophedede vinområde i verden. Den lille store vin skulle ledsage aftenens vel nok bedste ret, saltet Læsø jomfruhummer med pure af græskar, ristede græskarkerner, pisket cremefraiche og kaviar. Genistregen var dog den bouillon på hummerskallerne, der blev hældt ved retten ved bordet, så en duft så dyb og tillokkende, at jeg ville have fulgt den ind i et brændende hus, skød op i næseboerne. Pardon my french men for satan, hvor smagte det godt!
Jeg skulle lige sunde mig efter dette brag, så jeg listede ud for at strække benene. På min vej passerede jeg forsidefruerne, der delte ud af deres retter til filmholdet. "Sådan holder man modelmålene, men de aner ikke, hvad de går glip af", tænkte jeg og undlod klogeligt at se ned ad mig selv.

Sådan kan tarteletter også se ud. Her med fyld af svampe og vildand - og med forbuden frugt på toppen. Foto:Henrik Simonsen
De næste par retter var også glimrende omend de ikke helt kunne holde niveauet fra de første to, og det skulle de sandelig heller ikke. Det ville have været FOR meget.
Saftspændt slethvar
Vinene var dog stadig aldeles fremragende. Vi drak Sancere og en pinot noir fra Californien til henholdsvis slethvar stegt på brød (saftspændt og tilberedt på sekundet men en my undersaltet) og den førnævnte tartelet med den forbudte figen (svampe fra himlen men vildanden var en anelse karakterløs). Vi fik en off-menu ganerenser i form af stikkelsbærkompot på Mortens mormors opskrift, og så skal jeg ellers love for, at køkkenet gearede op til slutspurten.

Mortens mormor kom også med til bords, da hendes opskrift på stikkelsbærkompot agerede ganerenser. Foto:Henrik Simonsen
Røde bær og den umiskendelige jordede charme steg op af glasset, da der nu blev skænket Brunello de Montalcino, La Colombina 2015. Den havde bestemt fad, men nøj hvor gjorde syren det godt i den vin. Et smukt balanceret glas, der var intet mindre end lige i øjet som følgesvend til den kødret, der nu blev båret ind. Umådeligt elegant stegt dyrevildt fra Nationalpark Thy var marineret i olivenolie og friske enebær, og det smagte af tidligt efterår og septemberdage med høj himmel. Den tilhørende sauce på sky fra vildtet var et nyrestød i indkogt smagskraft, og smilet kunne ikke længere forlade mit ansigt.

Dyrevildtet fra Nationalpark Thy var stegt til perfektion. Og saucen var et studie i indkogning og smagskraft. Foto:Henrik Simonsen
Jeg har helt glemt at nævne, at lokale sæsonråvarer præger den aktuelle menu, der i øvrigt helt passende for årstiden har fået navnet "Nordjysk Høstfest". Men der er undtagelser, og når Morten kører ostevognen frem, så skal vi til Frankrig. Og tak for det. Tjener Gurpreet koketterede med, at han tidligere ikke brød sig om ost men har lært den disciplin hos Morten. Og det er der ikke noget at sige til. Hvordan skal man beskrive det anderledes end, at vi var havnet i ostehimlen.
Mådeholden skyllet væk
Vi var på aftenens sjette glas, og enhver protestantisk tanke om mådehold var for længst skyllet væk. Alle fire udpegede vi begejstret de oste, vi kunne tænke os. Det vil være at gå for vidt at beskrive de enkelte. Blot skal det gjaldes ud over Aalborgs tage: Fravælg aldrig osten på Mortens Kro! Egentlig skulle vi have drukket vintage-portvin fra 2005 til de franske fristelser, men vi bad om en frisk hvid og selvfølgelig fik vi lige, hvad vi havde drømt om, da Gurpreet kom med pinot gris fra Josmeyer i Alsace

Ostene på Mortens Kro er fransktalende - også selv om resten af menuen har nordjysk dialekt. Foto:Henrik Simonsen
Vinmenuen sluttede, hvor den var begyndt, nemlig med tysk riesling. Denne gang selvklart i en sødere version i form af en spätlese fra Friedrisch Becker i Pfalz. Endnu et pletskud i glasset med sin syrestyrede sødme.

Den elegante ispind kom som præ-dessert. Selvfølgelig i elegant indpakning og drysset med guld. Foto:Henrik Simonsen
Desserten kom i to afdelinger. Først en hjemmelavet mini ispind formet som en Magnum med iscreme på hasselnød og overtrukket med Valrhona chokolade, der var pyntet med ristede pistacier og (nå ja, vi var jo, hvor vi var) guld.

Smuk og velvoksen dessert primært på æble og chokolade. Foto:Henrik Simonsen
Den egentlige dessert var en smuk men måske nok lidt velvoksen anretning med æble og chokolade i flere afskygninger og med hyldebær, marengs og karamel på kondenseret mælk.
Spis af den forbudte frugt
Vi skyllede efter med kaffe og sødt og for min ledsager og jeg lød vores halvdel af regningen på godt 4500 kroner. Vi kunne have skåret 1400 af prisen ved at nøjes med den almindelige vinmenu, men selv om den udvidede version altså koster, vil jeg til enhver tid anbefale den. Vi fik store og klassiske vine fra den gamle verden med en enkelt afstikker til Californien, og det føles naturligt at gå den vej på en restaurant, der ikke skifter grundlæggende stil af hensyn til modeluner. I en tid, hvor less is more ellers er fremherskende i restaurationsbranchen, er det en helt særlig oplevelse at give sig til hen til overdådighed, absolut velsmag, klassisk kogekunst, ditto vin og et overskudsværtsskab fra verden af i går. Så spring ud i det. Spis af den forbudte frugt og hengiv dig til syndige nydelser. De er seks gafler værd!
Mortens Kro
Mølleå 2-6, 9000 Aalborg.
Telefon: 98124860.
Web: mortenskro.dk
Åbningstider: Tirsdag til lørdag 11-02. Søndag og mandag lukket.
Foruden frokost og aftensmad tilbyder Mortens Kro blandt andet sit berømte smørrebrød som takeaway, og så råder stedet også over et par suiter, hvor man kan booke gourmetophold med overnatning.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.