Lod kommunen betale for pub-besøg og godkendte selv udgiften: Ekspert har aldrig set noget lignende

Eventchefen i Aalborg Kommune gik i april på London Pub. Han betalte for besøget med sit kommunale kreditkort og attesterede selv udgiften i kommunens regnskabssystem uden bilag

Eventchef i Aalborg Kommune, Søren Thorst, er i øjeblikket hovedperson i en række afsløringer om store og mystiske repræsentationsudgifter. <i>Arkivfoto: Claus Søndberg</i>

Eventchef i Aalborg Kommune, Søren Thorst, er i øjeblikket hovedperson i en række afsløringer om store og mystiske repræsentationsudgifter. Arkivfoto: Claus Søndberg

AALBORG:En vinterkold torsdag i marts gik eventchef i Aalborg Kommune Søren Thorst på London Pub, der ligger 85 meter fra borgmesterens forvaltning, hvor han har sit kontor.

Her betalte han 400 kroner med sit kommunale kreditkort, men det er ikke muligt at se, hvad han købte, for der findes ikke noget bilag fra pub-besøget.

Alligevel godkendte Søren Thorst selv udgiften i kommunens regnskabssystem omkring en måned senere.

En praksis som er stik mod kommunens egne regler, og som nu bliver kritiseret af flere eksperter.

- Det er helt galt, siger kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det er et helt almindeligt krav i den offentlige sektor, at der skal andre til at attestere. Det er en praksis man har overalt, for at undgå at medarbejdere kan bruge penge på forkerte formål eller berige sig. 

Burde være godkendt af kommunaldirektøren

Ifølge Aalborg Kommunes egne retningslinjer burde det være kommunaldirektør Christian Roslev, der godkendte Søren Thorsts kreditkortudgifter.

Godkendelseshierarki for køb via Mastercards i borgmesterens forvaltning. <i>Foto: Aalborg Kommune / Grafik: Jette Klokkerholm</i>

Godkendelseshierarki for køb via Mastercards i borgmesterens forvaltning. Foto: Aalborg Kommune / Grafik: Jette Klokkerholm

Men Nordjyske kan nu afsløre, at det kun er sket i ganske få tilfælde.

En aktindsigt i attesteringerne i udgifterne på Søren Thorsts kreditkort viser, at kommunaldirektøren kun har godkendt fire ud af 78 månedsopgørelser siden 2015. Lige så mange som Søren Thorst selv har godkendt.

De øvrige månedsopgørelser, der blandt andet dækker over flere besøg på Kystens Perle og adskillige besøg på John Bull Pub er attesteret af administrative medarbejdere i borgmesterens forvaltning.

En praksis som strider mod de retningslinjer, som medarbejderne i borgmesterens forvaltning får udleveret, når de modtager et kommunalt kreditkort.

I retningslinjerne står der:

- Samleopgørelser fra kortudstederen skal godkendes af en anden person med ledelsesansvar (...) inden bogføringen finder sted.

Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fortæller, at det ikke er imod lovgivningen på området, at kommunaldirektøren har uddelegeret godkendelsesansvaret til administrative medarbejdere. Det frikender dog ikke direktøren for ansvaret for, hvad der bliver godkendt.

I de tilfælde hvor Søren Thorst selv har attesteret sine udgifter, er den til gengæld gal ifølge professoren. 

- Det overholder ikke kravene til et effektivt kontrolmiljø. Der er nogle krav til hvad, man skal gøre, og det har man ikke gjort her. Grundprincippet er, at der skal være en funktionsadskillelse, så den der afholder udgiften, ikke kan godkende den.

Det er ikke ofte, Per Nikolaj Bukh ser lignende tilfælde. 

- Det er usædvanligt. Dels har man retningslinjer om, at det må man ikke, og hvis man bruger sin sunde fornuft, kan man også regne det ud. Derfor er det sjældent, det sker.

Kender ikke til lignende sager

Nordjyske har forelagt sagen for kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch. 

Han kender til adskillige sager, hvor kommunale medarbejdere har misbrugt deres kommunale kreditkort, men han mindes ikke nogen sager, der ligner Søren Thorsts.

- Jeg er simpelthen ikke bekendt med sager, hvor man også har siddet og attesteret sine egne udgifter, siger han.

Han forklarer, at straffen kan være særdeles hård, hvis det viser sig, at det er gjort med fuldt overlæg.

- Og i sagen her, kan han (Søren Thorst red.) ikke være i tvivl om, at han gør noget, han ikke skal gøre.  Jeg ville ikke købe forklaringen, hvis han sagde, han ikke var klar over, at det er problematisk, siger Roger Buch.

Kommunens revision er i øjeblikket i gang med en revision af økonomien i kommunens eventafdeling, som hører under borgmesterens forvaltning. Økonomiudvalget satte gang i revisionen efter flere afsløringer af bilagsrod og store repræsentationsudgifter i eventafdelingen, hvor Søren Thorst er chef.

Nordjyske kunne blandt andet afsløre, at eventchefen fire gange har misbrugt sit kommunale kreditkort, ved at betale for private udgifter.

Mandag 5. december bliver revisionens resultater præsenteret for Økonomiudvalget.

Nordjyske har forlagt sagen for kommunaldirektør Christian Roslev. Han ønsker ikke at udtale sig, før revisionens resultater er blevet præsenteret. Eventchef Søren Thorst er ikke vendt tilbage på Nordjyskes henvendelser. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.