Advarsel: Dadler fra Rema 1000 kan give leverbetændelse

Flere forbrugere er smittet med leverbetændelse efter at have spist iranske dadler

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Pas på dadler købt i Rema 1000. Sådan lyder advarslen fra Fødevarestyrelsen, efter at 13 forbrugere er blevet smittet med hepatitis A - også kaldet leverbetændelse.

Smitten er opstået, efter at forbrugerne har spist dadler fra Iran købt i Rema 1000.

Importøren og Rema 1000 har tilbagekaldt dadlerne.

Hvis man har købt iranske dadler fra Rema 1000, opfordrer vi derfor kraftigt til, at man ikke spiser dem, indtil vi har det fulde billede, lyder det i en pressemeddelelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

leverbetændelse

Leverbetændelse type A (hepatitis A) er også blevet kaldt ”smitsom leverbetændelse”, fordi den kan smitte via fødevarer eller vand forurenet med afføring.
Sygdommen smitter også ved nærkontakt som seksuelt samkvem.
Sygdommen har et forløb med gulsot, udtalt træthed, lys afføring og mørk urin, som kan vare i op til 3 måneder.
Der findes ingen specifik behandling af hepatitis A virusinfektion, men udelukkende symptombehandling.
Der kan gå op til fire uger, fra man er smittet, til man får symptomer.
Man kan smitte fra cirka to uger før symptomdebut til en uge efter, man får symptomer.
Sygdommen er en ret udbredt sygdom i blandt andet Middelhavsområdet og mange ulande.
Man kan lade sig vaccinere mod sygdommen. Det tilrådes, hvis man skal på rejse til områder, hvor sygdommen forekommer hyppigt.
I Danmark er der set flere udbrud med hepatitis A.
I 2004 var der et stort udbrud med hepatitis A blandt mænd, som havde sex med mænd.
I 2012 og 2013 var der et større nordisk udbrud, som skyldtes importerede, frosne bær, der var forurenet med virus. Her blev flere syge, fordi flere brugte bær i smoothies uden først at koge dem.
Hepatitis A-infektioner har ingen kronisk form (i modsætning til hepatitis B- og C-infektioner).
Kilder: Sundhed.dk, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen er i fuld gang med yderligere undersøgelser og forsøger også at opspore de berørte partier af dadler.

- Vi melder ud, så snart vi ved mere, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge pressemeddelelsen forventer Statens Serum Institut, at der kommer flere patienter end de 13. Det skyldes, at der går op mod fire uger, fra man har spist de forurenede dadler, til man eventuelt bliver syg med hepatitis A.

Heldigvis er mange danskere blevet vaccineret mod hepatitis A i forbindelse med rejser til udlandet.

De fleste hepatitis A-tilfælde har et mildt forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarré samt gulfarvning af huden og det hvide i øjnene.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.