Ældrecentre kulegraves

Politikerne forlanger omfattende handleplaner på Drachmannsvænget og i Aalbæk Plejeboliger

Det var Anne Folden fra Skagen, der først gik i pressen med kritik af forholdene på Drachmannsvænget. Siden er kritikken strammet til. Foto: Peter Broen <i>Peter Broen</i>

Det var Anne Folden fra Skagen, der først gik i pressen med kritik af forholdene på Drachmannsvænget. Siden er kritikken strammet til. Foto: Peter Broen Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Den seneste tid har det haglet ned med kritik af plejehjemmet Drachmannsvænget i Skagen samt af Aalbæk Plejeboliger.

På Drachmannsvænget har pårørende stået frem og fortalt om omsorgssvigt, manglende rengøring og om ansatte, der løber for livet for at nå det hele.

I Aalbæk Plejeboliger har embedslægen været på uanmeldt besøg og har rettet en sønderlemmende kritik af beboernes ernæringstilstand.

Og nu kommer konsekvenserne af de barske afsløringer.

Politikerne i socialudvalget vil have en omfattende kulegravning, der skal sætte fokus på, hvad der er gået galt på de to centre, og hvad ledelse og ansatte kan gøre for at rette op.

- På mødet i socialudvalget blev der talt med store bogstaver. Nu skal der altså rettes op. Vi politikere er nødt til at have hånd i hanke med, hvad der foregår. Og vi er samtidig klar over, at vi er nødt til at ansætte mere personale for at sikre den rette service, siger formanden for socialudvalget Peter Nielsen (K).

Vil følge dem tæt

Ledelsen på Drachmannsvænget og Aalbæk Plejeboliger skal formulere et sæt handleplaner, som skal præsenteres på det næste møde i socialudvalget. Samtidig vil politikerne følge de to centre tæt i de kommende måneder.

- Det her er meget, meget alvorligt. Den rapport, som embedslægen har skrevet i forbindelse med besøget i Aalbæk Plejeboliger, er en kategori 4. Det vil sige, at der kun er kategori 5, som er værre, siger Jørgen Tousgaard, der understreger, at forholdene på både Drachmannsvænget og i Aalbæk Plejeboliger er et politisk ansvar.

Nej til undersøgelse

Allerede for et år siden blev politikerne i socialudvalget gjort opmærksomme på, at beboerne i Aalbæk Plejeboliger var undervægtige.

Jørgen Tousgaard forlangte en uvildig undersøgelse, men det var der ikke flertal for i udvalget.

- Dengang fik vi at vide, at der var styr på situationen. Det har så vist sig, at det er der ikke, og derfor vil vi denne gang sikre os, at alle regler bliver fulgt, siger Peter Nielsen.

I november sidste år var Frederikshavn Kommunes ældreråd på besøg i Aalbæk Plejeboliger, hvor medlemmerne konstaterede, at beboerne ikke fik mad nok.

Ældrerådet skriver herefter et brev til samtlige medlemmerne af byrådet. Men intet skete.

Ældrerådet fik tværtimod hård kritik af besøget i plejeboligerne.

Uden held...

- Når det handler om Aalbæk Plejeboliger har vi i de seneste fire år forsøgt at trænge igennem til politikerne. Uden held. Det er dybt frustrerende, siger formanden for ældrerådet, Hanne Andersen, der er glad for, at politikerne nu skrider til handling på Drachmannsvænget og i Aalbæk.

- Men jeg havde nok ventet noget mere end blot en handlingsplan. Jeg synes, det ville være på sin plads, hvis ledelsen indkaldte de pårørende til et møde. De pårørende har krav på en forklaring, siger Hanne Andersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.