Aftryk fra en kold krig

Ny bog fortæller om anlæg i Frederikshavn fra Den Kolde Krig

Hans Munk Pedersen, th., har skrevet om tre anlæg i Frederikshavn fra perioden under Den Kolde Krig.Arkivfoto: Peter Broen

Hans Munk Pedersen, th., har skrevet om tre anlæg i Frederikshavn fra perioden under Den Kolde Krig.Arkivfoto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Perioden betegnet som ”Den kolde krig” fra 2. verdenskrigs afslutning i 1945 til Sovjetunionens opløsning i 1991 satte også sit præg på Frederikshavn, og det kan man konstatere i en ny bog fra Kulturstyrelsen.

Her har man i et par år kørt et projekt omkring den kolde krig med særligt henblik på de bygninger og anlæg, som den spændte periode afstedkom i Danmark.

Projektet er nu blevet afsluttet med præsentationen af en bog om temaet.

Anlæggene præsenteres i bogen ’Kold Krig – 33 fortællinger om Den Kolde Krigs bygninger og anlæg i Danmark, Færøerne og Grønland.

Anlæg i Frederikshavn

I bogen er tre kapitler viet til koldkrigsanlæg i Frederikshavn, og det er Flådestation Frederikshavn, Ammunitionsarsenalet i Elling og den ”hemmelige” NEPS-linje, som med hovedkvarter i Frederikshavn leverede blandt andet jetfuel til de jyske flyvestationer.

Kapitlerne er skrevet af museumsinspektør Hans Munk Pedersen fra Nordjyllands Kystmuseum.

Historien om NEPS-linjen bliver fulgt op af en særudstilling på Bangsbo Fort med åbning i vinterferien, hvor blandt andet inventar fra det nu rømmede hovedkvarter på Gadholtvej bliver udstillet.

Den kolde krig er betegnelsen for de konflikter i international politik, der opstod mellem landene i NATO og Warszawapagten og specielt mellem USA og Sovjetunionen i perioden fra 2. verdenskrigs afslutning til Sovjetunionens opløsning i 1991.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.