Analyse: Godt at have køer, skidt at have svin i 2013

Den samlede produktionsøkonomi i dansk landbrug i 2013 er gjort op

Hvis fortidens tal kan glæde nogen, kan det konstateres, at det  var godt at have malkekvæg i 2013. Arkivfoto: Bo Lehm

Hvis fortidens tal kan glæde nogen, kan det konstateres, at det var godt at have malkekvæg i 2013. Arkivfoto: Bo Lehm

AARHUS:En høj mælkepris og et lavt renteniveau betød, at de danske mælkeproducenter i 2013 opnåede det bedste driftsresultat siden 2007. Modsat gik det for både svineproducenterne og planteproducenterne, der begge fik et ringere driftsresultat i 2013 end i 2012.

Det viser beregninger i nye analyser fra Videncentret for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion, der gennemgår produktionsøkonomien i 2013 inden for hver af de tre driftsgrene.

Stigende mælkeydelse, højere priser og lavt renteniveau gav økonomisk opsving

Oven på flere barske år går det nu fremad for de danske mælkeproducenter.

Driftsresultatet for 2013 blev på 444.000 kroner, sva­rende til en fremgang på 251.000 kroner i forhold til 2012. Det er det bedste resultat for mælkeproducenterne siden 2007. Fremgangen skyldes især øget produktivitet med både stigende mælkeydelse samt mælkepriser.

- Det gennemsnitlige resultat er forbedret væsentligt, hvilket er meget positivt. Der er dog brug for et løft i indtjeningen, hvis vi skal være i stand til at udnytte de muligheder for vækst, som en afskaffelse af mælkekvoterne i 2015 giver, siger Gitte Grønbæk, direktør i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Ifølge hende tegner fremtiden lys for de mælkeproducenter, der kan producere mælken til en konkurrencedygtig pris.

- Når kvoterne afskaffes, er der mulighed for at styrke konkurrenceevnen ved at optimere bedrifternes fulde produktionspotentiale og bidrage med vækst der kan sikre danske arbejdspladser.

Lavere afgrødepriser

Planteproducenterne, der havde et godt år i 2012, fik til gengæld et ringere økonomisk resultat i 2013.

De opnåede et gennemsnitligt driftsresultat i 2013 på 557.000 kroner per bedrift, hvilket er 158.000 kroner mindre end det, der blev opnået i 2012.

Det skyldes primært, at afgrødepriserne i 2013 var på et lavere niveau end i 2012. En udvikling der ser ud til at fortsætte, vurderer Ivar Ravn, direktør for Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

- De varierende afgrødepriser er en stor udfordring for planteproducenterne og vil desværre også få indflydelse på resultatet for 2014. Men vi håber på, at nye muligheder for at tildele planterne de nødvendige næringsstoffer vil være med til at hæve udbytterne i fremtiden. Det er afgørende, at vi for at kunne konkurrere på et globalt marked har de samme muligheder som vores konkurrenter, siger han.

Skidt for svineproducenter

Også svineproducenterne fik en nedgang i økonomien fra 2012 til 2013. Driftsresultatet i 2013 blev i gennemsnit på 422.000 kroner, godt en halv million kroner lavere end i 2012. Det skyldtes primært, at foderprisen steg, uden at der skete en tilsvarende stigning i afregningsprisen på svinekød.

Dog var der i 2013 stadigvæk positivt økonomi i at være dansk svineproducent, fremhæver Claus Fertin, direktør i Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer.

Han ærgrer sig dog over tilbagegangen i 2013-tallene.

- Det er selvfølgelig positivt, at der generelt er overskud til svineproducenter i Danmark, men det er en markant tilbagegang i indtjeningen i forhold til 2012. Tilbagegangen i resultatet er primært på grund af stigende foderpriser. Dertil kommer, at den globale svineproduktion steg kraftigere end forventet, hvilket har lagt en dæmper på svinekødsprisen. Alt sammen faktorer som svineproducenterne ikke selv kan påvirke, siger Claus Fertin.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.