Arbejde hjælper sårbare borgere i Hjørring

Ekstra fokus på at finde rigtige job til psykisk sårbare borgere er en succes i Hjørring Kommune

IPS-konsulent Britt Grønborg Sand har hjulpet Lene i arbejde hos Hjallerup VVS. ?Foto: Bent Bach

IPS-konsulent Britt Grønborg Sand har hjulpet Lene i arbejde hos Hjallerup VVS. ?Foto: Bent Bach

HJØRRING/HJALLERUP:Det er ikke lange talkolonner, lønkørsler eller stakke af fak- turaer, der kan få 37-årige Lene til at gå i sort. Her er hun knivskarp. Til gengæld skal hun vide, hvor hun skal parkere om morgenen, og for mange kolleger rundt omkring hendes arbejdsplads, kan også få læsset til at vælte.

Det er der taget hensyn til hos Hjallerup VVS, hvor Lene netop, efter en praktikperiode på blot en måned, er blevet fastansat som bog- holder.

- Det går rigtig godt. De tager hensyn til mine udfordringer, og jeg er ved at få selvtilliden tilbage, fortæller Lene (det er ikke hendes rigtige navn, da hun har ønsket at medvirke anonymt. Redaktionen kender hendes identitet, red)

Lene er en af de psykisk sårbare borgere, der har fået effektiv hjælp af den nye arbejdsmetode IPS (individuelt planlagt job med støtte), som Hjørring Jobcenter satte i søen i september sidste år.

-Det er en evidensbaseret metode, hvor der hurtigt arbejdes målrettet mod at finde job eller uddannelse, som borgeren kunne tænke sig. Vi arbejder ikke med job- træning og langvarige afklaringer, fortæller konsulent Britt Grønborg Sand.

Lene er uddannet som kontorassistent, pantefoged og merkonom. Men hun har også en række dårlige joboplevelser med sig, og da hun for et blot et år siden for første gang fik stillet diag- noserne ADHD og en grad af autisme, væltede hendes verden.

- Det var virkelig hårdt. Jeg fik pludselig en forklaring på de problemer jeg havde haft på mine jobs, fortæller Lene.

Den gængse vej for Lene ville så være et ressourceforløb med flere virksomhedspraktikker, afklaringer og beskrivelser, for at gøre hende parat til at tage et job.

I stedet blev hun tilknyttet IPS og Britt Grønborg Sand, som kun har èt fokus:

- Jeg spørger ikke om fortiden eller hendes diagnoser, med mindre der er noget jeg absolut skal vide. Jeg spørger om, hvilket job hun drømmer om, og så går vi efter det, fortæller Britt Grønborg Sand.

Det fik også Lene til at sænke paraderne.

- Det var en meget mere rolig proces, hvor der blev lyttet til mig, siger Lene

Første skud i bøssen var en praktik hos revisionsfirmaet Beierholm i Hjørring. Det gik godt, men firmaet havde ikke mulighed for at ansætte Lene, så praktikforløbet blev afbrudt.

I stedet fik Lene selv nys om en mulighed hos Hjallerup VVS, og denne gang var der gevinst.

- Det er summen af flere elementer, der gør IPS så effektivt. Arbejdsgiveren skal selvfølgelig også være indstillet på at tage nogle hensyn, men det oplever vi også, at de gerne vil, siger Britt Grønborg Sand.

- Hun har virkelig været en gevinst, pligtopfyldende og ivrig. Hun har overtaget flere opgaver, som jeg sad med før, og med hende på de opgaver, ser jeg mulighed for at vi kan blive større. Hun har skullet vænne sig til, at dagene kan være lidt hektiske, men det går fint, fortæller medejer af Hjallerup VVS, Carsten Kjærup.

Foreløbig har IPS-metoden givet bemærkelsesværdige resultater.

Cirka halvdelen af de borgere, der har været tilknyttet, er kommet i job eller uddannelse, og det skal ses i forhold til, at borgere med psykiske udfordringer generelt har det meget svært på arbejdsmarkedet.

Britt Grønborg kan fortælle flere solstrålehistorier om en ung kvinde, der for første gang har prøvet at få en lønseddel, og en mand, som selv har ønsket at gå op i arbejdstid, selvom han tidligere kun havde udsigt til en førtidspension.

- Det giver altså bare rigtig god mening. Et rigtigt arbejde, betyder altså, at mange psykisk syge får det markant bedre, fastslår Britt Grønborg Sand.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.