Rystet over forholdene på nordjysk plejecenter: - Det er jo gruopvækkende
Vicedirektør rejser skarp kritik af Margrethelund

Plejecenteret Margrethelund har på det seneste dannet ramme om nogle triste forløb - og det har givet hård kritik af stedet. Arkivfoto: Martin Damgård
VENDSYSSEL:Forholdene på plejecenteret Margrethelund vækker opstandelse i Ældre Sagen.
- Det er jo gruopvækkende. Det er virkelig, så det løber én koldt ned ad ryggen, når man læser beretningen, siger Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældre Sagen.
Reaktionen kommer efter, Nordjyske blandt andet har fortalt om 78-årige Jørgen Jørgensen, der afgik ved døden efter syv frygtelige uger på plejecenteret i Dronninglund. Forløbet fik familien til at rejse en skarp kritik af stedet, og den holdning tilslutter Michael Teit Nielsen sig.
- Det er endnu et eksempel og endnu et symptom på, at der simpelthen er alt for uensartet ældrepleje rundt omkring i landet. Du kan også finde nogle gode eksempler, men det kan jo ikke nytte noget, at det er et fuldstændigt lotteri, hvor du virkelig kan risikere at trække en nitte - som den her familie jo har gjort, siger han.
- Udpræget omsorgssvigt
Jørgen Jørgensens familie står i øvrigt ikke alene med et dårligt indtryk af Margrethelund - også Frans Arentsens familie er stærkt utilfredse. Her har Nordjyske beskrevet et uskønt forløb på stedet, der blev toppet med, at personalet havde fået alt hans tøj væk. Og derfor måtte den 73-årige sklerosepatient opbevares i sin seng, indtil tøjet blev fundet igen.
Om det siger Michael Teit Nielsen:
- Det er jo i udpræget grad omsorgssvigt, at man gør det. Man kan jo spørge de pågældende ansatte og deres leder om, hvordan de ville have det, hvis de selv blev behandlet på den måde, når de engang bliver gamle. Jeg tror ikke, at én eneste af dem ville synes, at det var i orden. Jeg tror, at de ville rase over den nedvurdering og ydmygelse, det er, at man skal ligge i sin seng, fordi ens tøj er blevet væk.

- Det er jo gruopvækkende. Det er virkelig, så det løber én koldt ned af ryggen, siger Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen, om nogle af de episoder, der har været på plejecenteret Margrethelund. Foto: Ældre Sagen
Et stort problem
Problemet er i Michael Teit Nielsens optik dog meget større end udfordringerne på Margrethelund. For der er mange andre plejecentre over hele landet, hvor der er fremlagt eksempler på dårlig pleje. Blandt andet i TV 2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden".
- Det er jo kommet dertil, fordi kommunerne har udsultet ældreplejen gennem mange år. Der er i den grad mangel på tid (for de ansatte, red.). Så det er blevet et lavstatusområde, som ikke kan tiltrække medarbejdere - og hvor al fokus er på, at vi skal have økonomien til at hænge sammen, forklarer Michael Teit Nielsen.
- Man ser ikke personer og mennesker. Man ser en række opgaver og nogle minuttal. Det hele kører efter budgetter - og ikke efter, at man skal have et godt liv som ældre. Og det har jo kunnet lade sig gøre, fordi ældreplejen har været et område i kommunerne, hvor der ikke er nogen rettigheder, og der er heller ingen minimumsstandarder.
Politikere har ansvar
Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - lavede i 2019 en undersøgelse af normeringen på danske plejecentre. Den viste, at normeringen i Brønderslev Kommune er dårligere end landsgennemsnittet. Derfor håber Michael Teit Nielsen, at de lokale politikere vil opprioritere området.
- Det politiske ansvar ligger ude i den enkelte kommune. Det er dem, der vil vælges ind, der skal stilles til regnskab for, hvad de egentlig vil gøre ved det her.
Michael Teit Nielsen oplyser, at Ældre Sagen vil gøre, hvad de kan for at få emnet i fokus op til valget - blandt andet ved at arrangere lokale vælgermøder med ældrepleje på dagsordenen.
Normering på plejecentre i Brønderslev Kommune
Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - lavede i 2019 en undersøgelse af normeringen på danske plejecentre. Resultatet var baseret på plejecentrenes egne besvarelser. Resultaterne er et gennemsnit af de plejecentre i de enkelte kommuner, der har svaret. Det nedenstående viser antallet af beboere pr. medarbejder i forhold til den givne vagttype for Brønderslev Kommune. Tallet i parentes er landsgennemsnittet. Normeringerne i Brønderslev er altså generelt lidt dårligere end landsgennemsnittet.
Dagvagt - på hverdage: 3,0 (2,6)
Dagvagt - weekend: 4,5 (4,5)
Aftenvagt - hverdag: 7,8 (6,4)
Aftenvagt - weekend: 7,6 (6,8)
Nattevagt - hverdag: 22,3 (21,5)
Nattevagt - weekend: 22,3 (22,1)
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.