Min mand skulle ligge i sengen hele dagen - personalet havde smidt hans tøj væk

Pårørende rejser ny kritik af plejecenteret Margrethelund

Jette Arentsens mand Frans var sendt i aflastning på plejecenteret Margrethelund i Dronninglund. Men opholdet blev en "forfærdelig oplevelse" ifølge hustruen. Det gik undervejs ned ad bakke med mandens helbred, og til sidst fik familien i hast fjernet ham fra stedet. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jette Arentsens mand Frans var sendt i aflastning på plejecenteret Margrethelund i Dronninglund. Men opholdet blev en "forfærdelig oplevelse" ifølge hustruen. Det gik undervejs ned ad bakke med mandens helbred, og til sidst fik familien i hast fjernet ham fra stedet. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

VENDSYSSEL:Hvis man spørger Jette Arentsen fra Brønderslev, så er der ikke meget godt at sige om plejecenteret Margrethelund i Dronninglund.

- En forfærdelig oplevelse og et forfærdeligt sted.

Sådan er ordene, som hun knytter til stedet ovenpå en periode, hvor hendes mand, Frans Arentsen, har haft en aflastningsplads der.

Jette Arentsen har i lang tid haft lyst til at fortæller om parrets oplevelser, men hidtil har hun ikke haft styrken til det. Det ændrede sig på et øjeblik, da hun i Nordjyske Stiftstidende læste om den 78-årige Jørgen Jørgensen, der efter et syv ugers ophold på Margrethelund afgik ved døden.

Jørgen Jørgensens familie rejste en skarp kritik af forholdene på stedet - og det samme gør nu altså også Jette Arentsen.

- Jeg troede, at når man kom på et aflastningssted, så var det aflastning for både min mand og jeg. Men for min mands vedkommende var det ren opbevaring, og havde jeg vidst det, så var han slet ikke kommet derud, siger hun.

Nordjyske har forelagt kritikken for plejecenterleder Lene Skrejborg. Ligesom i den tidligere artikel om Margrethelund, fastslår hun, at hendes tavshedspligt afskærer hende fra at kommentere på den konkrete sag.

- Men man skal huske, at der altid er to sider af en sag, er hendes eneste kommentar.

På papiret er der i øvrigt ikke meget, der tyder på, at forholdene på Margrethelund er dårligere end andre steder. De seneste tilsynsrapporter ser umiddelbart fine ud - men alligevel rejser flere pårørende altså kritikken.

Svært angrebet af sklerose

73-årige Frans Arentsen har i årevis haft sklerose. Men i februar i år bliver situationen værre.

- Frans har fået hjælp til alt i flere år. Så vores hus har ofte været besøgt af syv-otte hjælpere, der er kommet i løbet af dagen - og om aftenen og natten har vi så været alene. Men i løbet af en enkelt uge i februar havde jeg tre gange brug for at ringe efter hjælp om natten, fortæller hustruen.

Frans Arentsen har fået lungebetændelse - og slim i halsen gør vejrtrækningen besværet. Derfor bliver han 21. februar indlagt på hospitalet.

Forløbet op til indlæggelsen slider også på Jette Arentsen. Blandt andet fordi hun lider af en diskusprolaps og har fået et nyt knæ, der giver problemer. Derfor bliver det aftalt, at Frans Arentsen kan komme i aflastning på Margrethelund - indtil der forhåbentlig bliver en permanent plads på friplejehjemmet Vivaldi i Brønderslev.

- Men jeg troede jo, at han kom et sted hen, hvor de ville være gode for ham, siger Jette Arentsen.

78-årige Jørgen Jørgensen døde på plejecenteret Margrethelund efter det, datteren beskriver som "syv frygtelige uger". Nu rejser endnu en pårørende kritik af forholdene på stedet. Foto: Martin Damgård

78-årige Jørgen Jørgensen døde på plejecenteret Margrethelund efter det, datteren beskriver som "syv frygtelige uger". Nu rejser endnu en pårørende kritik af forholdene på stedet. Foto: Martin Damgård

Plejen bekymrer

Hendes oplevelser med Margrethelund ligner på mange måder dem, som Jørgen Jørgensens familie også har berettet om. Der er ingen modtagelse ved ankomst til stedet, der er mange vikarer og på den baggrund manglende kontinuitet - og så er der i det hele taget en utilstrækkelig pleje.

- Der var så mange vikarer. Jeg så en ny hver gang, og da jeg havde set seks forskellige, så holdt jeg faktisk op med at tælle. Vi havde ikke nogen fast kontaktperson, og når man så spurgte om noget, så var svaret blot, at "det ved jeg ikke, jeg er vikar", fortæller Jette Arentsen.

Det er fra udgangen af marts, at Frans Arentsen er på Margrethelund. Og hans hustru er grædefærdig, hver gang hun besøger ham.

- Frans bliver dårligere, mens han er på Margrethelund. Mere slap og apatisk. Så jeg var fuldstændig frustreret, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne slet ikke sove om natten for spekulationerne. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

- Frans bliver dårligere, mens han er på Margrethelund. Mere slap og apatisk. Så jeg var fuldstændig frustreret, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne slet ikke sove om natten for spekulationerne. Foto:Henrik Simonsen

- Min mand sad i sin kørestol inde på en meget lille stue i cirka 2 ½ måned. Han så TV dagen lang, og der skete faktisk ikke andet. Han kom ikke ud, fortæller Jette Arentsen, der på grund af sine fysiske problemer ikke selv har mulighed for at køre ham ud i den ret tunge kørestol.

Ret hurtigt kan hun konstatere, at det går den forkerte vej.

- Frans bliver dårligere, mens han er på Margrethelund. Mere slap og apatisk. Så jeg var fuldstændig frustreret, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne slet ikke sove om natten for spekulationerne.

Frans Arentsen - på ét af Jette Arentsens egne fotos.

Frans Arentsen - på ét af Jette Arentsens egne fotos.

Dårlig hygiejne

Frans Arentsens forfald bliver også på andre måder tydeligt.

- Han var usoigneret. Eksempelvis var han overhovedet ikke i bad i de fem påskedage. Hans hår var så snavset, at man fik fedt på fingrene bare ved at røre ved det. Og han var skægget, havde lange negle og pletter på tøjet.

Også på et helt generelt plan var der uhygiejnisk på stuen, synes Jette Arentsen.

- Der var simpelthen så snavset. Der var kaffepletter på gulvet, spindelvæv i hjørnerne - og der lugtede grimt på badeværelset.*

Et andet eksempel var et snavset vendelagen - en såkaldt masterturner - i Frans Arentsens seng. Jette Arentsen gjorde flere gange opmærksom på, at det var beskidt - men vendelagnet blev ifølge hustruen overhovedet ikke vasket, mens han var på Margrethelund.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Vejrtrækningsproblemer

Værre er det imidlertid, at den generelle sundhedstilstand bekymrer familien - for vejrtrækningsproblemerne kommer igen, og Jette Arentsen føler i den forbindelse, at der er for lidt overvågning af hendes mand.

- Hvis nu jeg kom lidt for tidligt - altså inden de havde taget ham op fra sin middagssøvn - så lå han ofte med slim i og omkring munden. Og han lå med hovedet bagover på en måde, så han havde svært ved at have frie luftveje. Det var noget af det, vi havde været meget opmærksomme på, da han var hjemme. Jeg påtalte det flere gange, men han lå alligevel ofte med hovedet på den måde. Og oven i købet var døren lukket ind til ham.

Undervejs i forløbet bliver Frans Arentsen sendt til indlæggelse på sygehuset i Hjørring. Han døjer med slim, opkast og har et infektionstal, der nærmer sig 200, lyder det fra Margrethelund.

- Jeg tænkte: "Hold da op, nu er det vist rigtigt galt med ham". Så jeg skyndte mig til sygehuset i Hjørring. Men da jeg kom derop, så sad han op i sengen og havde det fint.

Ifølge Jette Arentsen var der på det nærmeste irritation i Hjørring over den tilsyneladende unødvendige indlæggelse.

- Infektionstallet var slet ikke så højt, som de havde sagt på Margrethelund. De kunne slet ikke forstå på sygehuset, at han skulle indlægges. Men det må jo være fordi, de har målt forkert på Margrethelund.

Samme eftermiddag returneres Frans Arentsen til Margrethelund.

De mange bekymringer får Jette Arentsen til at klage til borgmester Mikael Klitgaard (V) over opholdet. Efterfølgende kontaktes hun af Lene Skrejborg, der er leder af Margrethelund - og i forlængelse af samtalen arrangeres et dialogmøde med en sygeplejerske på stedet.

- Hun giver mig ret i de ting, jeg klager over - og hun siger også, at mødet skulle vi nok have haft i begyndelsen af opholdet. Men på trods af vores møde, så sker der ingen forbedring. Det er akkurat det samme bagefter, mener Jette Arentsen.

Alt tøjet var væk

Til tider antager det i Jette Arentsens optik nærmest groteske dimensioner på plejecenteret. Eksempelvis en dag, hvor hendes mand er sengeliggende, da hun ankommer.

- Jeg blev jo bekymret, og jeg spurgte, om han lå i sengen, fordi han var blevet mere syg. Men svaret var, at det var fordi, personalet ikke kunne finde hans tøj.

Jette Arentsen har ellers sendt tre par bukser og fire trøjer med sin mand.

- Jeg synes jo, at det var frygteligt. De havde jo frataget ham al sin værdighed. Og man skal jo huske, at alt det her er noget, der bare kommer oven i, at han er syg. Jeg synes, det var frygteligt synd for Frans.

Næste dag er tøjet fundet igen - men et stykke tid senere er den endnu en gang gal. Nu er samtlige fem undertrøjer forsvundet.

- Undertrøjerne blev aldrig fundet, så jeg købte nye og fik pengene refunderet af plejehjemslederen. Men jeg hørte også en anden dame fortælle, at hendes mands tøj var væk.

- Jeg synes jo, at det var frygteligt. De havde jo frataget ham al sin værdighed. Og man skal jo huske, at alt det her er noget, der bare kommer oven i, at han er syg. Jeg synes, det var frygteligt synd for Frans, siger Jette Arentsen. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

- Jeg synes jo, at det var frygteligt. De havde jo frataget ham al sin værdighed. Og man skal jo huske, at alt det her er noget, der bare kommer oven i, at han er syg. Jeg synes, det var frygteligt synd for Frans, siger Jette Arentsen. Foto:Henrik Simonsen

Vil have ham væk

Som nævnt er det familiens plan, at Frans Arentsen skal være på Margrethelund, indtil der bliver plads på friplejehjemmet Vivaldi i hjembyen Brønderslev. Men på grund af den bekymrende udvikling, så ændrer de den plan. I samråd med parrets søn beslutter Jette Arentsen at flytte sin mand.

- Vi kunne ikke blive ved med at vente. Han skulle bare væk fra Margrethelund hurtigst muligt. Vi frygtede, at han ville blive mere syg af at være der - og jeg var også selv ved at gå ned på grund af alle bekymringerne, siger Jette Arentsen.

- Jeg synes ikke, at de passede godt nok på ham. Jeg var bange, når jeg tog fra ham. Og jeg var nervøs, når jeg gik ind på Margrethelund igen for at se, hvordan han havde det. Frans har jo mistet meget af sit sprog, så han kunne ikke selv råbe op.

16. juni rykkes Frans Arentsen væk fra Margrethelund - og ind på plejehjemmet Kornumgaard i Brønderslev.

- De er søde og venlige på Kornumgaard. Jeg har intet at udsætte på dem. Frans sidder godt nok stadigvæk bare foran fjernsynet, men sådan er det nok, for det virker som om, at de ikke har ressourcer til at få ham ud. Men han har det bedre nu.

- De skal ikke stå alene

Om baggrunden for at fortælle om oplevelserne siger Jette Arentsen.

- Jeg synes ikke, at Jørgen Jørgensens familie skal stå alene med det her. Folk skal vide, at der virkelig er nogle problemer på Margrethelund, siger hun.

- Jeg tror, at det er galt med ledelsen på Margrethelund. Men politikerne har jo altså også et ansvar for det her.

- Når der bliver ført tilsyn, og det er okay, så har politikerne jo deres ryg fri. Men jeg synes altså i allerhøjeste grad, der er brug for, at vores plejecentre får et løft, siger Jette Arentsen.

Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - lavede i 2019 en undersøgelse af normeringen på danske plejecentre. Opgørelsen viser, at normeringen i Brønderslev Kommune er dårligere end landsgennemsnittet.

Normering på plejecentre i Brønderslev Kommune

Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - lavede i 2019 en undersøgelse af normeringen på danske plejecentre. Resultatet var baseret på plejecentrenes egne besvarelser. Resultaterne er et gennemsnit af de plejecentre i de enkelte kommuner, der har svaret. Det nedenstående viser antallet af beboere pr. medarbejder i forhold til den givne vagttype for Brønderslev Kommune. Tallet i parentes er landsgennemsnittet. Normeringerne i Brønderslev er altså generelt lidt dårligere end landsgennemsnittet.

Dagvagt - på hverdage: 3,0 (2,6)

Dagvagt - weekend: 4,5 (4,5)

Aftenvagt - hverdag: 7,8 (6,4)

Aftenvagt - weekend: 7,6 (6,8)

Nattevagt - hverdag: 22,3 (21,5)

Nattevagt - weekend: 22,3 (22,1)

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.