Ældrechef: Dårlig ældrepleje og dårligt arbejdsmiljø kan hænge sammen

Bedre arbejdsmiljø kan være vej ud af problemer på plejecenter

Sundheds- og ældrechef ved Brønderslev Kommune Uffe Viegh Jørgensen. Arkivfoto: Bente Poder <i>Foto: Bente Poder</i>

Sundheds- og ældrechef ved Brønderslev Kommune Uffe Viegh Jørgensen. Arkivfoto: Bente Poder Foto: Bente Poder

VENDSYSSEL:Det har gennem adskillige år været en hård tjans at arbejde på det omstridte plejecenter Margrethelund i Dronninglund.

En måling på arbejdsmiljøet viser, at Margrethelund faktisk er det af Brønderslev Kommunes plejecentre, hvor medarbejderne har det allerdårligst, når de er på job.

At medarbejdertrivslen er så sløj, det kan sandsynligvis også have haft indflydelse på den dårlige pleje, der i en række tilfælde er ydet overfor plejecenterets beboere.

- Jamen, jeg tænker da, at tingene hænger sammen. Så det kan bestemt ikke afvises, siger sundheds- og ældrechef Uffe Viegh Jørgensen.

Umiddelbart har han ikke noget bud på, hvorfor det har været så svært at forbedre arbejdsmiljøet.

I flere tilfælde er der fra pårørende til beboere fremført kritik af plejen og omsorgen på Margrethelund. Og her ved årsskiftet blev alvoren så øget, da Styrelsen for Patientsikkerhed efter et tilsyn meldte om "kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden".

Stort projekt i gang

Forudsat at den dårlige pleje og det dårlige arbejdsmiljø hænger sammen, kan en bedre medarbejdertrivsel måske være en vej ud af problemerne på Margrethelund. Derfor er et omfattende efteruddannelsesforløb for samtlige ansatte sat i gang. Forløbet løber til marts 2025 - og koster 4,3 millioner kroner.

- Det er jo tydeligt, at der har været en opgave med at forbedre arbejdsmiljøet. Det skal gerne være bedre, end den her psykiske APV (arbejdspladsvurdering, red.) viser, og arbejdet er også en del af det projekt, som der allerede er sat i gang, forklarer Uffe Viegh Jørgensen.

Ifølge sundheds- og ældrechefen viser den nævnte APV blandt andet, at samarbejdsrelationerne på Margrethelund bør forbedres. Og det gælder både forholdet mellem ledere og medarbejdere - samt internt mellem medarbejderne.

- Vi har behov for at vende bøtten i forhold til, hvordan man samarbejder. Samarbejdet har slidt på de gode medarbejdere, konstaterer han.

Løber ikke for stærkt

Forleden bragte Nordjyske en historie om social- og sundhedsassistenten Sanne Pedersen, der i fire år arbejdede på Margrethelund. Det psykiske pres og travlheden var årsagen til, at hun til sidst valgte at søge væk fra plejecenteret. Og på den baggrund er det selvfølgelig oplagt at spørge sundheds- og ældrechefen, om medarbejderne på Margrethelund løber for stærkt.

- Det er ikke min vurdering. De har samme normering på Margrethelund som på andre plejecentre. Men måske skal det skærpes på Margrethelund, hvem der arbejder med hvad. Det betyder blandt andet, at funktionsbeskrivelserne skal opdateres. Sådan at det bliver præciseret, at det eksempelvis er husassistenterne, der laver mad – at hjælperne (social- og sundhedshjælperne, red) skal stå for praktiske opgaver med borgerne - og at assistenterne (social- og sundhedsassistenterne, red.) står for det, der har med medicin at gøre, siger Uffe Viegh Jørgensen.

Højt sygefravær

Et andet fingerpeg om dårligt arbejdsmiljø kan man få af sygefraværet - og på Margrethelund har det gennem flere år været højt. Blandt samtlige ansatte i Brønderslev Kommune lå det gennemsnitlige sygefravær i 2021 på 5,4 procent - mens Margrethelund til sammenligning havde et sygefravær på 10,2 procent.

Ud fra sygefraværet at bedømme, så kan det jo godt se ud til, at de ansatte på Margrethelund har det hårdere end andre ansatte i Brønderslev Kommune. Er det rimeligt?

- Sygefraværet er højt og også for højt. Men vi har jo eksempelvis kørt et projekt på Stengården (plejecenter i Hjallerup, red.), hvor vi kan se, at det kan lade sig gøre at få sygefraværet langt ned. Og det er samme projekt, der nu skal i gang på Margrethelund, forklarer Uffe Viegh Jørgensen.

På Stengården er det i 2021 lykkedes at bringe sygefraværet ned på 2,6 procent - altså under Brønderslev Kommunes gennemsnitlige sygefravær på 5,4 procent.

Om erfaringerne fra Stengården kan udbredes, må tiden dog vise.

En generel udfordring

Stadigvæk er der dog en generel udfordring på plejecentrene. Totalt set var sygefraværet på 9,0 procent - altså markant højere end det kommunale gennemsnit.

Ifølge Uffe Viegh Jørgensen kan en del af forklaringen være karakteren af arbejdet på plejecentrene.

- I ældreplejen kan det være sværere at tage på arbejde, hvis man eksempelvis er snottet, og det kan man måske godt gøre i andre typer af job. Det kan også være noget af forklaringen på, at sygefraværet generelt er højere.

Uffe Viegh Jørgensen understreger dog, at sygefraværet ER for højt - og at man er meget opmærksom på at få det nedad.

- Jeg synes, vi tager det meget alvorligt, siger han.

Presset økonomi

Gennem flere år har der været en dårlig økonomi på Margrethelund. For medarbejderne har det undervejs givet en del uro - og trusler om afskedigelser.

Hvorfor har økonomien på Margrethelund været så dårlig?

- Det er svært at svare entydigt på, og det er jo også noget, der er sket før min tid, siger Uffe Viegh Jørgensen, der har været sundheds- og ældrechef i Brønderslev Kommune siden august 2018.

- Men det korte svar er, at lederne på plejecenteret har haft et merforbrug. De har valgt at have en større normering, end de har haft budget til, siger Uffe Viegh Jørgensen.

Margrethelund er jo kommunens største plejehjem - og normalt er det jo sådan, at store enheder giver stordriftsfordele. Hvorfor er det ikke sådan for Margrethelund?

- Det er også noget af det, der er svært at forklare.

Kan du forstå, at økonomien kan være med til at presse medarbejderne?

- Det har jeg ikke så mange kommentarer til. Den takst, vi har på plejecentrene, er jo politisk besluttet, fastslår Uffe Viegh Jørgensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.