Dommen er faldet: Skal tilbagebetale millioner

Det private plejefirma Blæksprutten lagde sag an mod Brønderslev Kommune, og taber nu erstatningssagen i Højesteret 

Vibeke Haaning er chef for Blæksprutten, som har ført en prøvesag hele vejen til Højesteret. Her ses hun efter sammen med direktøren for KA Pleje Karsten Høgild efter dommen. <i>Privatfoto</i>

Vibeke Haaning er chef for Blæksprutten, som har ført en prøvesag hele vejen til Højesteret. Her ses hun efter sammen med direktøren for KA Pleje Karsten Høgild efter dommen. Privatfoto

KØBENHAVN:Brønderslev Kommune har ikke betalt for lidt til det private plejefirma Blæksprutten, der har base i Hjørring. Det har Højesteret netop afgjort

- Højesteret fandt det ikke godtgjort, at Blæksprutten ApS samlet set havde lidt et tab, og kommunen blev derfor frifundet, skriver Højesteret i et resumé af dommen, der blev offentliggjort klokken 12 mandag.

Højesteret tager således Brønderslev Kommunes påstande om frifindelse og tilbagebetaling af 6.299.659,17 kr. med procesrente fra den 14. januar 2022 til følge.

Brønderslev Kommune var ellers 5.juli 2021  blevet dømt i Vestre Landsret både for at have underbetalt den private plejevirksomhed og dømt til at betale fem millioner kroner i erstatning samt sagsomkostninger. 

Men fem millioner kroner i erstatning mente Vibeke Haaning og  branche- og arbejdsgiverforeningen KA Pleje var alt for lidt, og KA Pleje fik tilladelse til at føre sagen på vegne af Blæksprutten i Højesteret. 

Dommen skulle bane vej for en række andre sager mod kommuner, som har afventet afgørelsen fra den højeste retsinstans i landet.

Ifølge direktør i KA Pleje Karsten Høgild har Jysk Hjemmepleje stævnet Rebild Kommune ved Retten i Aalborg for et krav på ca. 9,5 mio. kr. Sagen er blevet sat på stand-by til Højesteretsdommen mandag, og det samme gælder sager mod Holstebro, Herning og Haderslev Kommuner.

Afgørelsen i Højesteret var således meget principiel. Den handler om de timepriser, kommunerne beregner og afregner de private plejevirksomheder med.

Karsten Høgild har tidligere til Nordjyske forklaret, at den enkelte kommune skal beregne, hvad det koster kommunen at levere en times hjemmepleje - og så får den private virksomhed samme pris.

- Hvis timeprisen er urealistisk lav, som Vestre Landsret konkluderede i Brønderslev-sagen, så kan det gøre livet så surt for de private virksomheder, at de smider håndklædet i ringen. Brønderslev-sagen handler ikke kun om kroner og ører. Den handler om valgfrihed. Hvis de private virksomheder ikke får den korrekte timepris, så forsvinder grundlaget for den valgfrihed, som mange ældre vægter meget højt, siger KA Pleje-direktør Karsten Høgild.

Erkender fejlberegning

Dommen har dog et andet vigtigt aspekt. I følge Højesteret har Brønderslev kommunen begået klare fejl i sine beregninger af afregningspriserne. Dermed var kommunen "ansvarspådragende".

Borgmester Mikael Klitgaard (V) erkender, at de har brugt en forkert fremgangsmetode blandt andet ved at fremskrive og skønne i stedet for at regne priserne igennem hele tiden.

- Vi har hele tiden sagt i forbindelse med retssagen sagt, at vi ønskede, at regne prisen ud, og vi var også klar til at acceptere dommen fra Vestre Landsret og betale erstatning til Blæksprutten.

Borgmester Mikael Klitgaard  blev overrasket, da han hørte dommen.

- Vi har været meget i tvivl om udfaldet, da vi blev dømt til at betale i Vestre Landsret. Men jeg er da glad for at vi har vundet sagen.  

Erstatningen blev i fjor taget af kassen, og når der kommer penge tilbage fra Blæksprutten, lægger Brønderslev Kommune pengene tilbage i kassen. Præcist får de 6.299.659,17 kroner fra Blæksprutten og  KA Pleje, der har ført sagen for Blæksprutten, skal betale Brønderslev Kommune 506.000 kroner i sagsomkostninger.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.