Nordjylland

Centralisering: Nærpolitiet forsvinder i Nordjylland

Fem ud af otte nærstationer lukker - de resterende bliver kun lejlighedsvist bemandet

Foto: Laura Guldhammer

Foto: Laura Guldhammer

NORDJYLLAND:Politiet kommer længere væk fra borgerne i Nordjylland - i hvert fald fysisk. Fem ud af otte nærstationer lukker nemlig helt, mens de resterende tre kun vil blive bemandet lejlighedsvist uden faste åbningstider.

Ledelsen hos Nordjyllands Politi har i dag præsenteret den nye struktur for politiet for både ansatte og de nordjyske borgmestre. Og den nye struktur betyder en centralisering af det nordjyske politi. Fremover vil politiet udelukkende operere ud fra hovedstationen i Aalborg samt de tre lokalstationer i Frederikshavn, Hjørring og Hobro.

Nærstationerne i Skagen, Hirtshals, Løgstør, Støvring og Hadsund bliver således nedlagt, mens nærstationerne i Kaas, Brønderslev og Aars forbliver.

I alt 40 betjente, der i dag sidder på nærstationerne, bliver rykket ind på lokalstationerne sammen med en række opgaver.

Central efterforskning

Det betyder, at borgerne fremover skal henvende sig i en af de tre lokalstationer eller på hovedstationen, hvis de har brug for personlig betjening. Har man været udsat for en forbrydelse, vil det også være på enten lokalstationen eller hovedstationen, at efterforskningen foregår.

På samme måde bliver alle patruljevognene samlet de fire steder i såkaldte patruljecentre. Men også en del efterforskningen bliver centraliseret, når de store og tunge sager bliver nemlig samlet i Aalborg. F.eks. it- og økonomisk kriminalitet samt alle børnesager.

Moderne nærpoliti

Der er dog i den nye struktur lagt op til en mere moderne udgave af nærpolitiet. Det består i et såkaldt rullende politi, hvor cyklende politi eller en mobil politistation kan sættes ind ved større begivenheder som f.eks. Made In Denmark eller i sommerferien i Skagen.

- Jeg forstår godt, at der er bekymring blandt borgerne, fordi der er udsigt til, at en nærstation lukker. Men vi mener, at der er behov for, at vi er mere til stedet ude blandt borgerne, i stedet for at sidde på et kontor, siger politidirektør Elsemette Cassøe der understreger, at det forebyggende arbejde ikke bliver nedprioriteret.

- Fremover vil der være to faste betjente for hver kommune, som bliver dedikeret til de forebyggende arbejde, siger hun.

Politidirektør: En nødvendighed

Baggrunden for omorganiseringen af Nordjyllands Politi skal findes i den flerårsaftale, som et bredt flertal i folketinget indgik sidste efterår. Her blev der stillet krav til et stærkere beredskab, en mere specialiseret efterforskning, og så betød aftalen, at Nordjyllands Politi skal afgive 40 mand til andre kredse.

Derfor er man nødt til at rykke sammen i bussen i Nordjylland, forklarer politidirektøren.

- Vi får mere og mere kompleks kriminalitet, blandt andet it-kriminalitet og grænseoverskridende kriminelle. Det kræver specialiserede kompetencer og robuste enheder at imødegå, forklarer Elsemette Cassøe, og hun tilføjer, at det ændrede trusselsbillede i hele landet ligeledes er en faktor i omorganiseringen.

Den nye politistruktur træder i løbet af næste år, og her er omorganiseringen af nærpolitiet kun en del af den samlede struktur.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.