Grønland har også fået tilfælde af abekopper

Selvstyret har fundet to tilfælde. Der vurderes ikke at være risiko for smitte til andre steder i Grønland.

Abekopper er nået til Grønland, hvor de to første tilfælde af virusset er konstateret. Det meddeler selvstyret ifølge KNR.

Der er tale om to civile ansatte på Thule Air Base, der på grønlandsk hedder Pituffik, og de er blevet isoleret på basen. De forbliver isoleret, til de er raskmeldt og ikke længere udgør en smitterisiko, oplyser selvstyret.

Der skulle ikke være nogen nære kontakter til de to tilfælde, skriver KNR.

Landslægeembedet vurderer samtidig, at der ikke er nogen risiko for smitte til andre steder i Grønland.

Den ene af de smittede rejste for nylig til Grønland, men havde ifølge mediet ikke nogen symptomer på smitte på indrejsetidspunktet. Sygdommen smitter først, når der kommer symptomer.

Symptomer på abekopper kan være feber, kulderystelser, hovedpine, hævede lymfekirtler og udslæt med blærer. I det aktuelle udbrud med abekopper er blærerne oftest at finde på ballerne eller ved kønsdelene.

Sygdommen varer typisk mellem to og fire uger.

I Danmark blev første tilfælde af sygdommen registreret i maj. Siden er der bekræftet 126 personer med abekopper i Danmark, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Særligt den seneste tid er smitten i Danmark steget. Det har tirsdag fået Sundhedsstyrelsen til at meddele, at den vil tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Sygdommen knytter sig ikke særligt til hverken køn eller bestemte seksualiteter. Men fordi smitten er blevet introduceret i gruppen af mænd, der har sex med mænd, er det her, den har bredt sig.

Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum. I forvejen tilbydes vaccinen til de, der er nære kontakter til en smittet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.