Dataproces jager den sidste krone
Nystartet virksomhed finder millioner til trængte kommuner

Morten Lindblad stiftede Dataproces i december sidste år. Foto: Lars Pauli Lars Pauli
AARS:Danske kommuner har generelt fremragende styr på deres indtægter og udgifter, men intet i verden er så godt, at det ikke kan blive endnu bedre.
Denne simple iagttagelse er fundamentet under den nyetablerede nordjyske virksomhed Dataproces’ forretningsmodel, fortæller NORDJYSKE Stiftstidende.
- Danske kommuner får omkring 98 procent af de indtægter, som de er berettiget til, krævet ind, og den samme præcision gælder for de udgifter, de betaler, siger direktør og partner Morten Lindblad, der stiftede Dataproces ApS i december sidste år.
Finder de sidste kroner
Dataproces tilbyder kommunerne at finde de sidste to procent i flere indtægter eller færre udgifter, som ligger parat til at blive høstet.
- På indtægtssiden har vi for eksempel fokus på, om kommunen får alle de indtægter fra statslig refusion eller udligningen mellem kommunerne, som den er berettiget til, og på udgiftssiden undersøger vi for eksempel, om kommunen betaler for borgere, der slet ikke bor i kommunen, fortæller han.
Selv om en mulig forbedring på to procent på indtægts- eller udgiftssiden umiddelbart lyder af meget lidt, så er der tale om meget store beløb.
- Selv i en mindre dansk kommune er der en kæmpe pengestrøm, så to procent af den er mange millioner kroner og kan udgøre forskellen mellem en presset kommunal økonomi og en overskudssituation, konstaterer Morten Lindblad.
Indtægt afhænger af gevinst
Dataproces er økonomisk helt afhængig af, at selskabets kommunale kunder opnår reelle besparelser eller ekstraudgifter.
- Vores honorar er beregnet ud fra de besparelser eller ekstraindtægter, vi finder, og vi får ikke en krone, før de gevinstmuligheder, vi har påvist, er realiseret, fortæller Morten Lindblad.
Dataproces er i øjeblikket i gang med at finde økonomske gevinstmuligheder i fire danske kommuner.
- Det drejer sig om mindre danske kommuner med under 100.000 indbyggere. Men på længere sigt vil vi også komme til at arbejde i store kommuner og måske også i regioner og i staten, siger han.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.