Elling

Elling må leve med pumperne

Vandet fra baglandet kan ikke komme væk, når der er højvande i Elling Å - og så må pumperne i gang, som det skete i søndags

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Seks steder langs Elling Å er der nu monteret spjæld som dette, der kan lukkes, så vandet fra åen ved høj vandstand ikke "løber baglæns" og oversvømmer baglandet på "den forkerte side af diget". Foto: Bent Bach

ELLING:Bedst som det store digebyggeri langs Elling Å er ved at være færdigt, måtte beredskabet i weekenden igen til pumperne for at forhindre nye oversvømmelser i Elling.

Og det er formentlig ikke sidste gang. Diget langs åen er nemlig ikke ensbetydende med, at alt vandet løber væk af sig selv og ud i Kattegat.

Problemet er vandet, der løber til åen fra baglandet. Overfladevand og vand fra de grøfter og bække, der løber ud i Elling Å. Når vandet i åen når en vis højde, lukker man de spjæld, der er etableret seks steder mellem Skagensvej og Mariendal - og vandet herfra føres så over i nye vandbassiner, pumpesumpe, og på et tidspunkt er det nødvendigt at pumpe vandet herfra og over i åen.

Det var situationen søndag, da Beredskabsstyrelsen fra Thisted kom og assisterede det lokale beredskab.

- Problemet opstår i perioder med længerevarende regnvejr. Når jorden er mættet med vand og drænene er fyldt op, stiger vandstanden i åerne, og når vi så lukker spjældene til de mindre vandløb, stemmer vandet fra baglandet op i pumpesumpene, forklarer chefkonsulent i Frederikshavn Kommune Søren Vestergaard.

Digeprojektet forventes færdigt først i december, og vest for Skagensvej bliver der to pumpesteder, der begge skal betjenes med traktorpumper, som hver kan flytte omkring 2600 kubikmeter vand i timen.

Øst for Skagensvej, hvor der også er bygget diger, bliver der to mindre pumpesteder.

Mariendals Mølle

Ifølge Ib Nielsen, indsatsleder ved Beredskabet, startede det lokale beredskab med at pumpe vand fra baglandet over i åen ved 10-tiden søndag formiddag.

Kort efter fik de assistance fra Beredskabsstyrelsen fra Thisted, og der var på intet tidspunkt fare for oversvømmelse i Elling eller på Skagensvej.

Beredskabet var i tæt kontakt med ejeren af Mariendals Mølle og aftalte, hvornår han skulle åbne for stemmeværket. Vandet herfra når "flaskehalsen" ved Skagensvej på cirka en time men i en koordineret indsats lykkedes det at kontrollere vandmængderne.

Hullet under hovedvejen

Beboerne på Vestergårdsvej i Elling venter nu utålmodigt på, at staten løfter sit ansvar for at udvide hullet under Skagensvej, som er og bliver en "flaskehals".

- Kommunen har gjort sit. Nu er det staten, der har bolden og må få lavet hullet under Skagensvej større. Så længe det ikke er sket, kan åen simpelthen ikke komme af med vandet hurtigt nok, siger Bo Greve, der bor på Vestergårdsvej og er medlem af å-gruppen.

- Det kan ikke være meningen, at vi skal bruge skattekroner på at have beredskabet ud for at pumpe, når problemet er hullet under Skagensvej. I det øjeblik, det bliver ændret, vil åen få et markant bedre flow, siger Bo Greve.

Som en midlertidig løsning svejses en højere kant på brokassen, der skal forhindre vandet i at løbe tilbage i baglandet.

Beredskabet pakkede først sammen tirsdag eftermiddag, og tilbage står at samle erfaringerne fra weekenden og aftale spillereglerne for hvem der gør hvad og hvornår, næste gang det trækker op til "en 25-års hændelse" over Vendsyssel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.