Populære elbiler kan blive ”usælgelige”

- Jeg tvivler på, at nogen vil købe dem til de priser, siger forbrugerøkonom om kommende afgiftshop

Om fire år vil listeprisen på VW's populære ID.4 blive 489.992 kroner, viser beregninger fra FDM. <i>Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix</i>

Om fire år vil listeprisen på VW's populære ID.4 blive 489.992 kroner, viser beregninger fra FDM. Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix

NORDJYLLAND:De er blandt de mest solgte biler herhjemme, men står ifølge nye beregninger til så massive prishop, at de ifølge en forbrugerøkonom bliver ”usælgelige.”

Det drejer sig om elbiler, som bliver markant dyrere, når de grønne bilafgifter for alvor træder i kraft i 2027.

For eksempel vil en Tesla Model Y i den såkaldte LR-udgave stige med 22 procent fra 440.990 kroner i dag til 537.282 kroner i 2027.

Det skriver Finans på baggrund af beregninger fra FDM.

Samme billede tegner sig for en af de bedst sælgende elbiler i øjeblikket, VW ID4. Listeprisen for den er i dag 414.995 kroner. Om fire år vil den koste 489.992 kroner.

- Alt andet lige vil en ID.4 eller en Tesla Model Y blive de facto usælgelig i 2027. Jeg tvivler på, at nogen vil købe dem til de priser, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM, til Finans.

Årsagen til prishoppet

Når kommende elbilejere skal dykke væsentligt dybere i lommerne, skyldes det ifølge FDM de planlagte afgiftsstigninger, der blev fastlagt i en aftale om grønne bilafgifter tilbage i december 2020.

De grønne bilafgifter tager udgangspunkt i, at produktionsprisen på elbiler vil falde markant over de kommende år, fordi batterier bliver billigere.

Derfor vil afgiften på elbiler, som i dag er på 40 procent, stige til 80 procent frem mod 2030.

Det vil især puste til priserne på elbiler i prislejet 400.000-500.000 kroner, som er dem, der lige nu sælges flest af.

De billigere elbiler bliver mindre hårdt ramt, skriver Finans.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.