Fodbold

Fem råd mod kræft i tyktarmen

Der er heldigvis en del ting, vi selv kan gøre for at forebygge en af de mest frygtede kræftsygdomme

Du kan gøre en indsats for at forebygge kæft i tyktarmen. Foto: Colourbox

Du kan gøre en indsats for at forebygge kæft i tyktarmen. Foto: Colourbox

DANMARK: Kræft i tyktarmen er en temmelig udbredt kræfttype med 2.700 nye danske tilfælde om året, og vores livsstil med overvægt og for meget alkohol er medvirkende årsag. Det skriver Voksnekvinder.dk.

Men vi kan selv begrænse risikoen både for at få sygdommen og for at dø af den. Det er nemlig en kræftsygdom, der i høj grad kan forebygges, ligesom forløbet kan forbedres gevaldigt ved hurtig reaktion på eventuelle symptomer.

Først og fremmest anbefaler forskerne, at vi sørger for at blive screenet og undersøgt, når og hvis selv små symptomer dukker op. Det giver en markant bedre chance for overlevelse.

Blodmangel er det mest almindelige symptom, hvis kræften sidder i højre side af tyktarmen. Sidder kræften til gengæld i den nederste venstre del af tarmen, skifter symptomerne ofte mellem diarré og forstoppelse, blødning og en fornemmelse af ikke at kunne tømme tarmen helt ved toiletbesøg.

Dr. Anne Lin, der er assisterende professor på University of California, Los Angeles, siger, at hvis man er over 50 år og selvom man bare har en almindelig, ikke særligt forhøjet risiko for at få tarmkræft, bør man regelmæssigt lade sig undersøge.

Og har du blod i afføringen, mavesmerter, taber du dig eller er din afføring pludselig forandret, skal du gå til lægen.

Her er fem råd til at forebygge tyktarmskræft

1. Tjek din risiko

Hvis man har en forhøjet risiko, som for eksempel at der er andre i familien, der er ramt af sygdommen, eller at man selv er ramt af andre kræftsygdomme eller af inflammationer i fordøjelseskanalen, så skal man tale med lægen om også at blive undersøgt selvom man ikke er over 50 år.

2. Spis fiber

Du bør desuden hver dag spise mellem 25 og 30 gram fibre fra frugt, grøntsager, nødder, bønner eller fuldkornsbrød. Det er også vigtigt, at du i det hele taget spiser en fedtfattig kost, fordi tyktarmskræft forbindes med kost, der er rig på mættet fedt. Desuden skal du spise folat, der findes i blandt andet grønbladede grøntsager.

Læs også: 9 tips til hurtigt at sænke dit kolesterol-tal

Bælgfrugter og fisk har i flere undersøgelser vist sig at have en positiv effekt på risikoen for at udvikle tarmkræft.

I 2006 viste en befolkningsundersøgelse, der gennem 10 år havde fulgt 24.000 mænd og kvinder i Taiwan, at bare to håndfulde jordnødder eller portioner med jordnøddeprodukter reducerede risikoen for tyktarmskræft med 58 procent hos kvinder og 27 procent hos mænd.

Læs også: 10 madråd , der beskytter mod slagtilfælde

Med alderen stiger din kræftrisiko, men spiser du tilstrækkeligt selen og D-vitamin fra fisk, kan du reducere risikoen. Det viser en undersøgelse fra Institute of Food Research ved Newcastle University, der konstaterede at personer, som hverken led af tarmkræft eller andre mavetarm-sygdomme, havde færre celle-ændringer i den indre beklædning af tarmvæggene.

4. Drop smøger og alkohol

Hvis du drikker alkohol, så skal du holde forbruget nede på et moderat niveau. Og hvis du ryger – ja, så skal du bare holde op. Kombinationen af at drikke og ryge forbindes af forskerne med tyktarmskræft og andre kræfttyper i fordøjelsessystemet.

Læs også: 10 årsager til at mavefedtet sidder fast

Din vægt er også vigtig. Overvægt kan formodentlig øge risikoen for tyktarmskræft. Så det vil måske – også af denne grund – være sundt at tabe dig. Desuden skal du sørge for at få mindst 20 minutters træning tre til fire gange om ugen. Også helt almindelig motion som at gå, tage trapperne eller at lave havearbejde kan begrænse din risiko.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst